Przepis na to apetyczne ciasto drożdżowe z rabarbarem jest łatwe i nie wymaga zagniatania. Wystarczy wymieszać składniki i odstawić do wyrośnięcia.
Uda się każdemu, kto zechce je upiec.
Ciasto jest bardzo puszyste, smaczne i aromatyczne.
Słodka kruszonka świetnie komponuje się z kwaśnym smakiem rabarbaru.
Inspiracją do wykonania tego placka jest przepis na drożdżówkę z książki "Ciasta Siostry Leonilli", który zmodyfikowałam, dostosowując do własnych upodobań.
Składniki ciasta (duża blacha o wym. 28 x 40 cm):
Składniki kruszonki:
Wykonanie ciasta:
Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło roztapiamy, dodajemy do niego łyżkę oleju i odstawiamy do przestudzenia,
ale nie za długo, aby nie zakrzepło.
Mleko podgrzewamy, aby było lekko ciepłe.
Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy sól i jeszcze przez chwilę ubijamy.
Tak przygotowane składniki dodajemy do przesianej mąki.
Mieszamy grubą, drewnianą łyżką do równomiernego połączenia się składników,
nakrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto powinno, co najmniej podwoić swoją objętość.
W tym czasie przygotowujemy rabarbar.
Płuczemy, osuszamy, usuwamy skórkę i kroimy na 3-4 cm kawałki.
Gdy ciasto zdecydowanie podrośnie, ponownie mieszamy drewnianą łyżką
(niekoniecznie długo, 1-2 minuty).
Nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.
Gdy ciasto dobrze podrośnie, wykładamy do prostokątnej formy z papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Wciskamy w ciasto kawałki rabarbaru i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia
ok. 30 minut.
W tym czasie wykonujemy kruszonkę.
Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce o grubych oczkach, bezpośrednio do przesianej mąki. Dodajemy cukier puder, cukier wanilinowy i ewentualnie śmietanę,
gdyby okazało się, że jest za suche .
Ciasto zagniatamy i rozcieramy dłońmi, tak długo, aż powstaną grudki.
Otrzymana kruszonką posypujemy równomiernie wierzch ciasta.
Kruszonkę można zrobić wcześniej i schłodzić w lodówce.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C ok. 45 minut (sprawdzamy patyczkiem czy jest już upieczone).
Uda się każdemu, kto zechce je upiec.
Ciasto jest bardzo puszyste, smaczne i aromatyczne.
Słodka kruszonka świetnie komponuje się z kwaśnym smakiem rabarbaru.
Inspiracją do wykonania tego placka jest przepis na drożdżówkę z książki "Ciasta Siostry Leonilli", który zmodyfikowałam, dostosowując do własnych upodobań.
Składniki ciasta (duża blacha o wym. 28 x 40 cm):
- 50 g drożdży + 1 łyżka cukru
- 100 g masła
- 1 łyżka oleju
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko i 2 żółtka
- ¾ szklanki cukru
- ¼ łyżeczki soli
- 500 g mąki pszennej
- 600 - 800 g rabarbaru
Składniki kruszonki:
- 100 g mąki pszennej
- 60 g masła schłodzonego
- 150 - 200 g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- ewentualnie 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
Wykonanie ciasta:
Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło roztapiamy, dodajemy do niego łyżkę oleju i odstawiamy do przestudzenia,
ale nie za długo, aby nie zakrzepło.
Mleko podgrzewamy, aby było lekko ciepłe.
Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy sól i jeszcze przez chwilę ubijamy.
Tak przygotowane składniki dodajemy do przesianej mąki.
Mieszamy grubą, drewnianą łyżką do równomiernego połączenia się składników,
nakrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto powinno, co najmniej podwoić swoją objętość.
W tym czasie przygotowujemy rabarbar.
Płuczemy, osuszamy, usuwamy skórkę i kroimy na 3-4 cm kawałki.
Gdy ciasto zdecydowanie podrośnie, ponownie mieszamy drewnianą łyżką
(niekoniecznie długo, 1-2 minuty).
Nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.
Gdy ciasto dobrze podrośnie, wykładamy do prostokątnej formy z papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Wciskamy w ciasto kawałki rabarbaru i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia
ok. 30 minut.
W tym czasie wykonujemy kruszonkę.
Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce o grubych oczkach, bezpośrednio do przesianej mąki. Dodajemy cukier puder, cukier wanilinowy i ewentualnie śmietanę,
gdyby okazało się, że jest za suche .
Ciasto zagniatamy i rozcieramy dłońmi, tak długo, aż powstaną grudki.
Otrzymana kruszonką posypujemy równomiernie wierzch ciasta.
Kruszonkę można zrobić wcześniej i schłodzić w lodówce.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C ok. 45 minut (sprawdzamy patyczkiem czy jest już upieczone).
fajny przepis na placek drożdżowy z rabarbarem.
OdpowiedzUsuńDzięki za miłe słowa :)
OdpowiedzUsuń