niedziela, 6 maja 2018

CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ

Przepis na to apetyczne ciasto drożdżowe z rabarbarem jest łatwe i nie wymaga zagniatania. Wystarczy wymieszać składniki i odstawić do wyrośnięcia.
Uda się każdemu, kto zechce je upiec.
Ciasto  jest bardzo puszyste, smaczne i aromatyczne.
Słodka kruszonka świetnie komponuje się z kwaśnym smakiem rabarbaru.
Inspiracją do wykonania  tego placka jest  przepis  na drożdżówkę z książki "Ciasta Siostry Leonilli", który zmodyfikowałam, dostosowując do własnych upodobań.


ciasto pyszne, smaczne drożdżowe z rabarbarem


Składniki ciasta (duża blacha o wym. 28 x 40 cm):

  • 50 g drożdży + 1 łyżka cukru 
  • 100 g masła
  • 1 łyżka  oleju 
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko i 2 żółtka
  • ¾ szklanki cukru
  • ¼ łyżeczki soli 
  • 500 g mąki pszennej
  • 600 - 800 g rabarbaru


Składniki kruszonki:

  • 100 g mąki pszennej
  • 60 g masła schłodzonego
  • 150 - 200 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego 
  • ewentualnie 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 


Wykonanie ciasta:

Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło roztapiamy, dodajemy do niego łyżkę oleju i odstawiamy do przestudzenia,
ale nie za długo, aby nie zakrzepło.
Mleko podgrzewamy, aby było lekko ciepłe.
Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy sól i jeszcze przez chwilę ubijamy.

Tak przygotowane składniki  dodajemy do przesianej mąki.
Mieszamy grubą, drewnianą łyżką do równomiernego połączenia się składników,
nakrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto powinno, co najmniej podwoić swoją objętość.

W tym czasie przygotowujemy rabarbar.
Płuczemy, osuszamy, usuwamy skórkę i kroimy na 3-4 cm kawałki.
Gdy ciasto zdecydowanie podrośnie,  ponownie mieszamy drewnianą łyżką
(niekoniecznie długo, 1-2  minuty).
Nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce  do ponownego wyrośnięcia.
Gdy ciasto dobrze podrośnie, wykładamy do prostokątnej  formy z papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Wciskamy w ciasto kawałki rabarbaru i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia
ok. 30 minut.

W tym czasie wykonujemy kruszonkę.
Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce o grubych oczkach,  bezpośrednio do przesianej mąki. Dodajemy cukier puder, cukier wanilinowy i ewentualnie śmietanę,
gdyby okazało się, że jest za suche .
Ciasto zagniatamy i rozcieramy dłońmi, tak długo, aż powstaną grudki. 
Otrzymana kruszonką posypujemy równomiernie wierzch ciasta.
Kruszonkę można zrobić wcześniej i schłodzić w lodówce.

Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C  ok. 45 minut (sprawdzamy patyczkiem czy jest już upieczone).


ciasto pyszne, smaczne drożdżowe z rabarbarem



ciasto pyszne, smaczne drożdżowe z rabarbarem



2 komentarze: