Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na kolejne ciasto z truskawkami.
Na kakaowym spodzie położona jest warstwa serowa z musem ananasowym,
a na niej warstwa bitej śmietany połączona z musem truskawkowym i zatopionymi
w niej połówkami truskawek.
Sernik na zimno ananasowo - truskawkowy jest smaczny, nie za słodki, aromatyczny
i dość łatwy w wykonaniu.
Jest to mój kulinarny eksperyment.
Składniki biszkoptu (duża forma o wym. 28 x 40 cm):
Składniki warstwy serowo - ananasowej:
Składniki warstwy śmietanowo - truskawkowej:
Wykonanie biszkoptu:
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy porcjami cukier.
Dodajemy po jednym żółtku, stale ubijając do uzyskania puszystej, jednolitej masy.
Wsiewamy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao.
Delikatnie mieszamy, najlepiej ręcznie za pomocą dużej łyżki bądź łopatki.
Ciasto wykładamy do dużej prostokątnej formy.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C ok. 30 minut.
Sprawdzamy czy biszkopt jest upieczony za pomocą wykałaczki.
Jeżeli jest sucha ciasto jest upieczone.
Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Wykonanie warstwy serowo-ananasowej:
Plastry ananasów wyjmujemy z syropu, dokładnie miksujemy i przecieramy przez sitko.
Syrop podgrzewamy prawie do wrzenia i rozpuszczamy galaretki cytrynowe
Gdyby nie chciały rozpuścić się, podgrzewamy, ale nie gotujemy!.
Dodajemy przetarte ananasy i odstawiamy do ochłodzenia.
Serek mieszamy za pomocą robota ręcznego na małych obrotach.
Dajemy porcjami otrzymaną, lekko tężejącą galaretkę ananasowo-cytrynową.
Następnie dodajemy porcjami ubitą na sztywno schłodzoną śmietankę.
Mieszamy na najmniejszych obrotach lub ręcznie, łyżką.
Masę serowo-ananasową wykładamy na biszkopt, równomiernie rozprowadzamy.
Schładzamy w lodówce na tyle, aby można było ułożyć na nie niej truskawki.
Wykonanie warstwy śmietanowo-truskawkowej:
Truskawki płuczemy, usuwamy szypułki, osączamy z wody i osuszamy na papierowym ręczniku.
Dorodniejsze truskawki kroimy wzdłuż i układamy ściśle, jedna obok drugiej na masie serowej.
Do pozostałych truskawek dodajemy cukier i dokładnie miksujemy.
Przecieramy ewentualnie przez sitko, jeżeli nie tolerujemy pesteczek.
Żelatynę zalewamy ¼ szklanki zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia, po czym rozpuszczamy w ¼ szklanki wrzątku ( ewentualnie podgrzewamy, ale nie gotujemy!)
Jeszcze ciepłą żelatynę wlewamy cienkim strumieniem do zmiksowanych truskawek, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ochłodzenia.
Dobrze schłodzoną śmietankę miksujemy na sztywno, dodajemy cukier puder,
a następnie lekko tężejący mus truskawkowy stale mieszając łyżką lub łopatką.
Masę wylewamy na truskawki i schładzamy w lodówce.
Przed podaniem posypujemy wiórkami białej czekolady.
Na kakaowym spodzie położona jest warstwa serowa z musem ananasowym,
a na niej warstwa bitej śmietany połączona z musem truskawkowym i zatopionymi
w niej połówkami truskawek.
Sernik na zimno ananasowo - truskawkowy jest smaczny, nie za słodki, aromatyczny
i dość łatwy w wykonaniu.
Jest to mój kulinarny eksperyment.
Składniki biszkoptu (duża forma o wym. 28 x 40 cm):
- 4 duże jajka ( L )
- ½ szklanki cukru drobnego kryształu
- ½ szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki warstwy serowo - ananasowej:
- 1 kg serka o smaku waniliowym z dodatkiem pokruszonej laski wanilii
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 puszka (565 g) ananasów w lekkim syropie
- 200 ml śmietanki 30% do ciast i deserów
- ½ szklanki cukru pudru
Składniki warstwy śmietanowo - truskawkowej:
- 1½ kg truskawek
- 5 łyżeczek żelatyny + ¼ szklanki zimnej wody + ¼ szklanki wrzątku
- 500 ml śmietanki 30% do ciast i deserów
- ⅔ szklanki cukru
- 100 g białej czekolady
Wykonanie biszkoptu:
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy porcjami cukier.
Dodajemy po jednym żółtku, stale ubijając do uzyskania puszystej, jednolitej masy.
Wsiewamy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao.
Delikatnie mieszamy, najlepiej ręcznie za pomocą dużej łyżki bądź łopatki.
Ciasto wykładamy do dużej prostokątnej formy.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C ok. 30 minut.
Sprawdzamy czy biszkopt jest upieczony za pomocą wykałaczki.
Jeżeli jest sucha ciasto jest upieczone.
Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Wykonanie warstwy serowo-ananasowej:
Plastry ananasów wyjmujemy z syropu, dokładnie miksujemy i przecieramy przez sitko.
Syrop podgrzewamy prawie do wrzenia i rozpuszczamy galaretki cytrynowe
Gdyby nie chciały rozpuścić się, podgrzewamy, ale nie gotujemy!.
Dodajemy przetarte ananasy i odstawiamy do ochłodzenia.
Serek mieszamy za pomocą robota ręcznego na małych obrotach.
Dajemy porcjami otrzymaną, lekko tężejącą galaretkę ananasowo-cytrynową.
Następnie dodajemy porcjami ubitą na sztywno schłodzoną śmietankę.
Mieszamy na najmniejszych obrotach lub ręcznie, łyżką.
Masę serowo-ananasową wykładamy na biszkopt, równomiernie rozprowadzamy.
Schładzamy w lodówce na tyle, aby można było ułożyć na nie niej truskawki.
Wykonanie warstwy śmietanowo-truskawkowej:
Truskawki płuczemy, usuwamy szypułki, osączamy z wody i osuszamy na papierowym ręczniku.
Dorodniejsze truskawki kroimy wzdłuż i układamy ściśle, jedna obok drugiej na masie serowej.
Do pozostałych truskawek dodajemy cukier i dokładnie miksujemy.
Przecieramy ewentualnie przez sitko, jeżeli nie tolerujemy pesteczek.
Żelatynę zalewamy ¼ szklanki zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia, po czym rozpuszczamy w ¼ szklanki wrzątku ( ewentualnie podgrzewamy, ale nie gotujemy!)
Jeszcze ciepłą żelatynę wlewamy cienkim strumieniem do zmiksowanych truskawek, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ochłodzenia.
Dobrze schłodzoną śmietankę miksujemy na sztywno, dodajemy cukier puder,
a następnie lekko tężejący mus truskawkowy stale mieszając łyżką lub łopatką.
Masę wylewamy na truskawki i schładzamy w lodówce.
Przed podaniem posypujemy wiórkami białej czekolady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz