środa, 23 maja 2018

SERNIK NA ZIMNO ANANASOWO - TRUSKAWKOWY

Dzisiaj przedstawiam Wam  przepis na kolejne ciasto z truskawkami.

Na kakaowym spodzie położona jest warstwa  serowa z musem ananasowym,
 a na niej warstwa bitej śmietany połączona z musem truskawkowym i zatopionymi
w niej połówkami truskawek.

Sernik na zimno ananasowo - truskawkowy  jest smaczny, nie za słodki, aromatyczny
i dość łatwy w wykonaniu.
Jest to mój kulinarny eksperyment.


smaczny sernik na zimno z  dodatkiem ananasów, z kremem truskawkowym i zanurzonymi w nim truskawkami


Składniki biszkoptu (duża forma o wym. 28 x 40 cm):

  • 4 duże jajka ( L )
  • ½ szklanki cukru drobnego kryształu
  • ½ szklanki  mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • ½  łyżeczki proszku do pieczenia



Składniki warstwy serowo - ananasowej:

  • 1 kg serka o smaku waniliowym z dodatkiem pokruszonej laski wanilii
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 puszka (565 g) ananasów w lekkim syropie
  • 200 ml śmietanki 30% do ciast i deserów
  • ½ szklanki cukru pudru



Składniki warstwy śmietanowo - truskawkowej:

  • 1½ kg truskawek
  • 5 łyżeczek żelatyny + ¼ szklanki zimnej wody + ¼ szklanki wrzątku
  • 500 ml śmietanki  30% do ciast i deserów
  • ⅔ szklanki cukru
  • 100 g białej czekolady



Wykonanie biszkoptu:

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy porcjami cukier.
Dodajemy po jednym  żółtku, stale ubijając do uzyskania puszystej, jednolitej masy.

Wsiewamy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao.
Delikatnie mieszamy, najlepiej ręcznie za pomocą dużej łyżki bądź łopatki.

Ciasto wykładamy do dużej prostokątnej formy.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do  temp. 180°C   ok. 30 minut.
Sprawdzamy czy biszkopt jest upieczony za pomocą wykałaczki.
Jeżeli jest sucha ciasto jest upieczone.
Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.


Wykonanie warstwy serowo-ananasowej:

Plastry ananasów wyjmujemy z syropu, dokładnie miksujemy i przecieramy przez sitko.

Syrop podgrzewamy prawie do wrzenia i rozpuszczamy galaretki cytrynowe
Gdyby nie chciały rozpuścić się, podgrzewamy, ale nie gotujemy!.

Dodajemy przetarte ananasy i odstawiamy do ochłodzenia.

Serek mieszamy za pomocą robota ręcznego  na małych obrotach.
Dajemy porcjami otrzymaną, lekko tężejącą galaretkę ananasowo-cytrynową.
Następnie dodajemy porcjami ubitą na sztywno schłodzoną śmietankę.
Mieszamy na najmniejszych obrotach lub ręcznie, łyżką.

Masę serowo-ananasową wykładamy na biszkopt, równomiernie rozprowadzamy.
Schładzamy w lodówce na tyle, aby można było ułożyć na nie niej truskawki.


Wykonanie warstwy śmietanowo-truskawkowej:

Truskawki płuczemy, usuwamy szypułki, osączamy z wody i osuszamy na papierowym ręczniku.

Dorodniejsze truskawki kroimy wzdłuż i układamy ściśle, jedna obok drugiej na  masie serowej.
Do pozostałych  truskawek dodajemy cukier i dokładnie miksujemy.
Przecieramy ewentualnie przez sitko, jeżeli nie tolerujemy pesteczek.

Żelatynę zalewamy ¼ szklanki zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia, po czym rozpuszczamy w ¼ szklanki wrzątku ( ewentualnie podgrzewamy, ale nie gotujemy!)

Jeszcze ciepłą żelatynę wlewamy cienkim strumieniem do zmiksowanych truskawek, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ochłodzenia.

Dobrze schłodzoną śmietankę miksujemy na sztywno, dodajemy cukier puder,
a następnie lekko tężejący mus truskawkowy stale mieszając łyżką lub łopatką.

Masę wylewamy na truskawki i schładzamy w lodówce.

Przed podaniem posypujemy wiórkami białej czekolady.


smaczny sernik na zimno z  dodatkiem ananasów, z kremem truskawkowym i zanurzonymi w nim truskawkami



smaczny sernik na zimno z  dodatkiem ananasów, z kremem truskawkowym i zanurzonymi w nim truskawkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz