Ten pyszny truskawkowy deser jest bardzo szybki i bardzo łatwy do zrobienia.
Połączenie truskawek z bitą śmietaną, bezami i adwokatem to uczta dla podniebienia!
Ozdobienie pucharków listkami mięty nadaje deserowi orzeźwiającego, lekko miętowego aromatu.
Składniki ( 4 porcje):
Wykonanie:
Odkładamy dorodniejsze truskawki (ok. połowę ilości).
Do pozostałych dajemy 1 - 2 łyżki cukru pudru i miksujemy.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno.
Pod koniec ubijania dajemy 1 łyżkę cukru pudru i do smaku trochę ekstraktu waniliowego
lub cukru z naturalną wanilią..
Na dno każdego z pucharów dajemy po 5 - 6 małych bez.
Za pomocą rękawa do dekorowania wyciskamy trochę bitej śmietany.
Układamy połówki truskawek, ponownie dajemy bitą śmietanę.
Polewamy musem truskawkowym.
Dajemy pozostałe bezy i nakładamy resztę bitej śmietany.
Całość polewamy ajerkoniakiem.
Ozdabiamy listkami mięty, które nadają lekko miętowego, orzeźwiającego aromatu.
Połączenie truskawek z bitą śmietaną, bezami i adwokatem to uczta dla podniebienia!
Ozdobienie pucharków listkami mięty nadaje deserowi orzeźwiającego, lekko miętowego aromatu.
Składniki ( 4 porcje):
- 500 g truskawek
- 250 ml śmietanki do deserów 36%
- 100 g małych bez
- 2 - 3 łyżki cukru pudru
- ok. 75 ml ajerkoniaku
- ekstrakt waniliowy lub cukier z naturalną wanilią do smaku
- listki mięty
Wykonanie:
Odkładamy dorodniejsze truskawki (ok. połowę ilości).
Do pozostałych dajemy 1 - 2 łyżki cukru pudru i miksujemy.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno.
Pod koniec ubijania dajemy 1 łyżkę cukru pudru i do smaku trochę ekstraktu waniliowego
lub cukru z naturalną wanilią..
Na dno każdego z pucharów dajemy po 5 - 6 małych bez.
Za pomocą rękawa do dekorowania wyciskamy trochę bitej śmietany.
Układamy połówki truskawek, ponownie dajemy bitą śmietanę.
Polewamy musem truskawkowym.
Dajemy pozostałe bezy i nakładamy resztę bitej śmietany.
Całość polewamy ajerkoniakiem.
Ozdabiamy listkami mięty, które nadają lekko miętowego, orzeźwiającego aromatu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz