Kolejne ciasto z truskawkami, wszak rozpoczął się sezon na te kuszące owoce.
Ciasto wykonane jest na oleju i śmietanie.
Do części ciasta dodane jest kakao, które nadaje w rezultacie i smaku i efektownego wyglądu.
Na wierzchu są lekko zatopione truskawki.
Ten placek z truskawkami jest szybki i prosty do zrobienia, puszysty i aromatyczny, pyszny!
Uda się każdemu, kto zechce je upiec, nawet tym początkującym.
Składniki (duża forma o wym. 28 x 40 cm):
Wykonanie:
Truskawki płuczemy, usuwamy szypułki i osuszamy na ręczniku papierowym.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy.
Żółtka ucieramy z sokiem cytrynowym i wlewamy cienkim strumieniem do piany z białek.
Stale ubijamy robotem ręcznym na zmniejszonych obrotach .
Wlewamy porcjami olej, a następnie śmietanę i dalej mieszamy na tych samych obrotach.
Wsiewamy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, nie przerywając mieszania.
Przy wsiewaniu mąki możemy mieszać ręcznie np. dużą łyżką.
Nie mieszamy zbyt długo, tylko do połączenia się składników.
Ok. ¾ ciasta wykładamy do formy i równomiernie rozprowadzamy.
Pozostałą część ciasta mieszamy z przesianym kakao.
Delikatnie wykładamy na jasne ciasto i robimy esy floresy.
Na wierzchu układamy połówki truskawek, przekrojone wzdłuż, skórką do powierzchni ciasta.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C ok. 45 minut.
Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone.
Jeżeli tak, to wyłączamy piekarnik i trzymamy ciasto ok. 5 minut.
Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto wykonane jest na oleju i śmietanie.
Do części ciasta dodane jest kakao, które nadaje w rezultacie i smaku i efektownego wyglądu.
Na wierzchu są lekko zatopione truskawki.
Ten placek z truskawkami jest szybki i prosty do zrobienia, puszysty i aromatyczny, pyszny!
Uda się każdemu, kto zechce je upiec, nawet tym początkującym.
Składniki (duża forma o wym. 28 x 40 cm):
- 4 duże jajka (L)
- 1½ szklanki cukru drobnego kryształu
- szczypta soli
- ¾ szklanki oleju
- ¾ szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 - 2 płaskie łyżki kakao
- ok. 700 g truskawek
Wykonanie:
Truskawki płuczemy, usuwamy szypułki i osuszamy na ręczniku papierowym.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy.
Żółtka ucieramy z sokiem cytrynowym i wlewamy cienkim strumieniem do piany z białek.
Stale ubijamy robotem ręcznym na zmniejszonych obrotach .
Wlewamy porcjami olej, a następnie śmietanę i dalej mieszamy na tych samych obrotach.
Wsiewamy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, nie przerywając mieszania.
Przy wsiewaniu mąki możemy mieszać ręcznie np. dużą łyżką.
Nie mieszamy zbyt długo, tylko do połączenia się składników.
Ok. ¾ ciasta wykładamy do formy i równomiernie rozprowadzamy.
Pozostałą część ciasta mieszamy z przesianym kakao.
Delikatnie wykładamy na jasne ciasto i robimy esy floresy.
Na wierzchu układamy połówki truskawek, przekrojone wzdłuż, skórką do powierzchni ciasta.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C ok. 45 minut.
Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone.
Jeżeli tak, to wyłączamy piekarnik i trzymamy ciasto ok. 5 minut.
Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
wyszło pyszne :P
OdpowiedzUsuń