Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką kusi swoim wyglądem.
Jest puszyste, aromatyczne i bardzo smaczne.
W sezonie truskawkowym piekę je dość często, do czego i Was zachęcam.
Uda się każdemu, kto zechce je zrobić i przekona się, że ciasto drożdżowe to nic trudnego.
Taka drożdżówka z owocami świetnie smakuje na śniadanie do kubka ciepłego mleka,
kawy lub kakao.
Do jego wykonania wykorzystuję przepis na drożdżówkę z kruszonką z książki
"Ciasta Siostry Leonilli".
Składniki ciasta (na dużą formę o wym. 28 x 40 cm):
Składniki kruszonki:
Wykonanie ciasta:
Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru, dodajemy 1 łyżeczkę mąki, 2 łyżki mleka, ponownie rozcieramy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło roztapiamy, dodajemy do niego łyżkę oleju. Mleko podgrzewamy.
Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy sól i jeszcze trochę ubijamy.
Wszystko to dodajemy do przesianej mąki (mleko powinno być lekko ciepłe, a masło przestudzone, ale płynne).
Całość mieszamy grubą, drewnianą łyżką do równomiernego połączenia się składników. Pozostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, nakrywając ściereczką.
Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
Osobiście nie spieszę się, pozwalam mu wyrosnąć dużo więcej.
Można również wyrobić ciasto robotem ręcznym z końcówkami do wyrabiania.
Zwykle wyrabiam ok. 10 minut do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia.
W tym czasie przygotowujemy truskawki, płuczemy, osuszamy i przepoławiamy wzdłuż.
Gdy ciasto podrośnie i przynajmniej podwoi swoją objętość, ponownie mieszamy drewnianą łyżką, niekoniecznie długo, ok. 1 minuty.
Odstawiamy w ciepłe miejsce pod ściereczką do ponownego wyrośnięcia.
Gdy wyrabiamy mechanicznie ponowne wyrabianie nie jest konieczne.
Gdy ciasto dobrze podrośnie, wykładamy do prostokątnej natłuszczonej formy, wyścielonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Lekko wciskamy połówki truskawek skórkami do dołu.
Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia 20 - 30 minut.
W tym czasie wykonujemy kruszonkę.
Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do przesianej mąki. Palcami rozcieramy grudki masła, po czym zagniatamy dłońmi, ponownie rozcieramy palcami i tak kilkakrotnie powtarzamy te czynności na przemian.
Pod koniec dodajemy oba cukry i ponownie rozcieramy palcami.
Można kruszonkę zrobić wcześniej i schłodzić w lodówce.
Tak wykonaną kruszonką posypujemy wierzch ciasta.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C ok. 45 minut.
Sprawdzamy patyczkiem czy jest już upieczone, jeżeli tak, wyjmujemy formę z ciastem
i odstawiamy do ostudzenia.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Jest puszyste, aromatyczne i bardzo smaczne.
W sezonie truskawkowym piekę je dość często, do czego i Was zachęcam.
Uda się każdemu, kto zechce je zrobić i przekona się, że ciasto drożdżowe to nic trudnego.
Taka drożdżówka z owocami świetnie smakuje na śniadanie do kubka ciepłego mleka,
kawy lub kakao.
Do jego wykonania wykorzystuję przepis na drożdżówkę z kruszonką z książki
"Ciasta Siostry Leonilli".
Składniki ciasta (na dużą formę o wym. 28 x 40 cm):
- 50 g drożdży + 1 łyżka cukru +1 łyżeczka mąki + 2 łyżki mleka
- 100 g masła
- 1 łyżka oleju
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko i 2 żółtka
- ¾ szklanki cukru
- ¼ łyżeczki soli
- 500 g mąki pszennej
- ok. 700 g truskawek
Składniki kruszonki:
- 100 g mąki pszennej
- 70 g masła schłodzonego
- 70 - 80 g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Wykonanie ciasta:
Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru, dodajemy 1 łyżeczkę mąki, 2 łyżki mleka, ponownie rozcieramy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło roztapiamy, dodajemy do niego łyżkę oleju. Mleko podgrzewamy.
Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy sól i jeszcze trochę ubijamy.
Wszystko to dodajemy do przesianej mąki (mleko powinno być lekko ciepłe, a masło przestudzone, ale płynne).
Całość mieszamy grubą, drewnianą łyżką do równomiernego połączenia się składników. Pozostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, nakrywając ściereczką.
Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
Osobiście nie spieszę się, pozwalam mu wyrosnąć dużo więcej.
Można również wyrobić ciasto robotem ręcznym z końcówkami do wyrabiania.
Zwykle wyrabiam ok. 10 minut do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia.
W tym czasie przygotowujemy truskawki, płuczemy, osuszamy i przepoławiamy wzdłuż.
Gdy ciasto podrośnie i przynajmniej podwoi swoją objętość, ponownie mieszamy drewnianą łyżką, niekoniecznie długo, ok. 1 minuty.
Odstawiamy w ciepłe miejsce pod ściereczką do ponownego wyrośnięcia.
Gdy wyrabiamy mechanicznie ponowne wyrabianie nie jest konieczne.
Gdy ciasto dobrze podrośnie, wykładamy do prostokątnej natłuszczonej formy, wyścielonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Lekko wciskamy połówki truskawek skórkami do dołu.
Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia 20 - 30 minut.
W tym czasie wykonujemy kruszonkę.
Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do przesianej mąki. Palcami rozcieramy grudki masła, po czym zagniatamy dłońmi, ponownie rozcieramy palcami i tak kilkakrotnie powtarzamy te czynności na przemian.
Pod koniec dodajemy oba cukry i ponownie rozcieramy palcami.
Można kruszonkę zrobić wcześniej i schłodzić w lodówce.
Tak wykonaną kruszonką posypujemy wierzch ciasta.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C ok. 45 minut.
Sprawdzamy patyczkiem czy jest już upieczone, jeżeli tak, wyjmujemy formę z ciastem
i odstawiamy do ostudzenia.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz