sobota, 19 maja 2018

CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką kusi swoim wyglądem.
Jest puszyste, aromatyczne i bardzo smaczne.
W sezonie truskawkowym piekę je dość często, do czego i Was zachęcam.
Uda się każdemu, kto zechce je zrobić i przekona się, że ciasto drożdżowe to nic trudnego.
Taka drożdżówka  z owocami  świetnie smakuje na śniadanie do kubka ciepłego mleka,
kawy lub kakao.

Do jego wykonania wykorzystuję przepis na drożdżówkę z kruszonką z książki
"Ciasta Siostry Leonilli".


pyszne ciasto drożdżowe z truskawkami, które zawsze udaje się.


Składniki ciasta (na dużą formę o wym. 28 x 40 cm):
  • 50 g drożdży + 1 łyżka cukru +1 łyżeczka mąki + 2 łyżki mleka
  • 100 g masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko i 2 żółtka
  • ¾ szklanki cukru
  • ¼ łyżeczki soli
  • 500 g mąki pszennej
  • ok. 700 g truskawek


Składniki kruszonki:
  • 100 g mąki pszennej
  • 70 g masła schłodzonego
  • 70 - 80 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego



Wykonanie ciasta:

Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru, dodajemy 1 łyżeczkę mąki, 2 łyżki mleka, ponownie rozcieramy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Masło roztapiamy, dodajemy do niego łyżkę  oleju. Mleko podgrzewamy.

Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy sól i jeszcze trochę ubijamy.

Wszystko to dodajemy do przesianej mąki (mleko powinno być lekko ciepłe, a masło przestudzone, ale płynne).

Całość mieszamy grubą, drewnianą łyżką do równomiernego połączenia się składników. Pozostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, nakrywając ściereczką.
Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
Osobiście nie spieszę się, pozwalam mu wyrosnąć dużo więcej.

Można również wyrobić ciasto robotem ręcznym z końcówkami do wyrabiania.
Zwykle wyrabiam ok. 10 minut do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia.

W tym czasie przygotowujemy truskawki, płuczemy, osuszamy i przepoławiamy wzdłuż.

Gdy ciasto podrośnie i przynajmniej podwoi swoją objętość,  ponownie mieszamy drewnianą łyżką, niekoniecznie długo, ok. 1 minuty.
Odstawiamy w ciepłe miejsce pod ściereczką do ponownego wyrośnięcia.

Gdy wyrabiamy mechanicznie ponowne wyrabianie nie jest konieczne.

Gdy ciasto dobrze podrośnie, wykładamy do prostokątnej natłuszczonej formy, wyścielonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Lekko wciskamy połówki truskawek  skórkami do dołu.
Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia 20 - 30 minut.

W tym czasie wykonujemy kruszonkę.
Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do przesianej mąki. Palcami rozcieramy grudki masła, po czym zagniatamy dłońmi, ponownie rozcieramy palcami i tak kilkakrotnie powtarzamy te czynności na przemian.
Pod koniec dodajemy oba cukry i ponownie rozcieramy palcami.
Można kruszonkę zrobić wcześniej i schłodzić w lodówce.
Tak wykonaną kruszonką posypujemy wierzch ciasta.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C ok. 45 minut.
Sprawdzamy patyczkiem czy jest już upieczone, jeżeli tak, wyjmujemy formę z ciastem
i odstawiamy do ostudzenia.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.



pyszne ciasto drożdżowe z truskawkami, które zawsze udaje się.



pyszne ciasto drożdżowe z truskawkami, które zawsze udaje się.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz