sobota, 26 maja 2018

CIASTO A'LA TIRAMISU Z TRUSKAWKAMI

Oto kolejny przepis na ciasto z truskawkami. 
Na biszkoptowym spodzie położona jest warstwa rozgniecionych truskawek zagęszczonych
galaretką truskawkową, a na niej warstwa masy serowej z dodatkiem bitej śmietany,
kakao, kawy espresso i rumu.
Wierzch stanowi warstwa biszkoptów nasączonych rumem i obficie posypanych kakao.
Ciasto jest smaczne, aromatyczne, nie za słodkie, lekkie w jedzeniu.

Jest to mój kolejny kulinarny eksperyment, który mogę zaliczyć do bardzo udanych.



biszkoptowe ciasto  z musem truskawkowym, kremem serowym kakaowo - rumowym z dodatkiem kawy espresso


Składniki biszkoptu (na dużą formę o wym. 28 x 40 cm):

  • 6 jajek
  • ¾ szklanki cukru drobnego kryształu
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Składniki warstwy truskawkowej:

  • 1 kg truskawek
  • 4 łyżki cukru
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 szklanka wrzątku


Składniki warstwy serowej:

  • 1 kg serka o smaku waniliowym (np. vitello, president)
  • 330 ml śmietanki 30%
  • ½ - ¾  szklanki rumu
  • 4 - 5 płaskich łyżeczek żelatyny
  • 6 łyżek kakao
  • 2 łyżeczki kawy espresso + 1 łyżeczka cukru

ponadto:

  • 35 szt. okrągłych biszkoptów o średnicy ok. 52 mm
  • ¾ szklanki rumu
  • ¾ szklanki wody mineralnej niegazowanej
  • kakao do posypania


Wykonanie biszkoptu:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier, a następnie utarte z 1 łyżką soku z cytryny żółtka.

Do  masy jajecznej wsiewamy małymi porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
i delikatnie mieszamy dużym widelcem lub łyżką.

Ciasto wykładamy do formy wyścielonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C  ok. 30 min.
Sprawdzamy wykałaczką czy upieczone. Jeżeli  jest sucha, ciasto jest upieczone.
Wyjmujemy formę z ciastem i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Przed nałożeniem warstwy truskawkowej delikatnie ścinamy wierzch biszkoptu (skórkę).


Wykonanie warstwy truskawkowej:

Truskawki płuczemy i odstawiamy do osiąknięcia z wody.
Mieszamy z cukrem i rozgniatamy np. za pomocą tłuczka do ziemniaków.

Galaretki zalewamy wrzątkiem i mieszamy.
Gdyby  nie chciały się rozpuścić podgrzewamy na mały ogniu (nie gotujemy!).

Do rozpuszczonych galaretek dodajemy rozgniecione truskawki.
Stale mieszając podgrzewamy na małym ogniu ( nie gotujemy!).
Odstawiamy do częściowego zagęszczenia  (przestudzone można umieścić w lodówce,
aby przyśpieszyć proces).

Gęstniejącą masę truskawkową wykładamy na biszkopt.  Schładzamy w lodówce.


Wykonanie warstwy serowej:

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno.

Serek miksujemy, wlewamy małymi porcjami rum, a następnie wsiewamy małymi porcjami kakao, stale mieszając na najmniejszych obrotach.

Kawę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku, dodajemy cukier, przez chwilę gotujemy.
Po całkowitym ostudzeniu wlewamy cienkim strumieniem do masy serowej, stale mieszając.

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i  delikatnie mieszając łyżką lub robotem
na najmniejszych obrotach, dodajemy do masy serowej.

Odstawiamy otrzymaną masę, aby osiągnęła temperaturę pokojową.

Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia.
Zalewamy niewielką ilością wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia.
Gdyby nie chciała się rozpuścić podgrzewamy (nie gotujemy!)

Cienkim strumieniem wlewamy jeszcze ciepłą żelatynę do masy serowej.
Stale mieszamy  robotem na najmniejszych obrotach lub łyżką.

Wylewamy na schłodzoną w lodówce warstwę truskawkową, równomiernie rozprowadzamy.
Jeżeli jest zbyt rzadka schładzamy w lodówce do zagęszczenia.


Wykonanie wierzchniej warstwy ciasta:

Rum rozcieńczamy wodą mineralną i na krótko zanurzamy w nim pojedynczo biszkopty z obu stron. Układamy od razu jeden przy drugim na warstwie serowej.
Posypujemy kakao. Formę z ciastem umieszczamy w lodówce.
Przed podaniem ponownie posypujemy kakao.


biszkoptowe ciasto  z musem truskawkowym, kremem serowym kakaowo - rumowym z dodatkiem kawy espresso

biszkoptowe ciasto  z musem truskawkowym, kremem serowym kakaowo - rumowym z dodatkiem kawy espresso

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz