Płatki róży ucierane z cukrem to wspaniały dodatek do ciast, deserów czy napojów.
Ucierane płatki zachowują piękny ciemnoróżowy i intensywny aromat.
Maj to czas, kiedy zakwita dzika róża.
Gdy jest w naszym zasięgu warto skusić się i zrobić kilka słoiczków.
Składniki:
Wykonanie:
Płatki róży oczyszczamy i ewentualnie płuczemy w zimnej wodzie.
Ja nie płuczę, o ile są czyste (mam krzak dzikiej róży we własnym ogrodzie).
Można odciąć białe części płatków, ale ja nie odcinam.
Opłukane dokładnie osuszamy na ściereczce .
Wsypujemy do głębokiego naczynia i ucieramy drewnianą pałką. dodając porcjami cukier.
Pod koniec dodajemy sok z połowy cytryny.
Gdy płatki będą dokładnie roztarte, puszczą sok przekładamy do małego słoiczka.
Przechowujemy w lodówce.
Ucierane płatki zachowują piękny ciemnoróżowy i intensywny aromat.
Maj to czas, kiedy zakwita dzika róża.
Gdy jest w naszym zasięgu warto skusić się i zrobić kilka słoiczków.
Składniki:
- ½ litra płatków dzikiej róży
- 1 szklanka cukru
- sok z połowy cytryny
Wykonanie:
Płatki róży oczyszczamy i ewentualnie płuczemy w zimnej wodzie.
Ja nie płuczę, o ile są czyste (mam krzak dzikiej róży we własnym ogrodzie).
Można odciąć białe części płatków, ale ja nie odcinam.
Opłukane dokładnie osuszamy na ściereczce .
Wsypujemy do głębokiego naczynia i ucieramy drewnianą pałką. dodając porcjami cukier.
Pod koniec dodajemy sok z połowy cytryny.
Gdy płatki będą dokładnie roztarte, puszczą sok przekładamy do małego słoiczka.
Przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz