wtorek, 29 maja 2018

PŁATKI RÓŻY UCIERANE Z CUKREM

Płatki róży ucierane z cukrem to wspaniały dodatek do ciast, deserów czy napojów.
Ucierane płatki zachowują piękny ciemnoróżowy  i intensywny aromat.
Maj to czas, kiedy zakwita dzika róża.
Gdy jest w naszym zasięgu warto skusić się i zrobić kilka słoiczków.

wspaniały, bardzo aromatyczny dodatek do ciast i deserów



Składniki:

  • ½ litra płatków dzikiej róży
  • 1 szklanka cukru
  • sok z połowy cytryny 

Wykonanie:

Płatki róży oczyszczamy i ewentualnie płuczemy w zimnej wodzie.
Ja nie płuczę, o ile są czyste (mam krzak dzikiej róży we własnym ogrodzie).
Można odciąć  białe części płatków, ale ja nie odcinam.
Opłukane dokładnie osuszamy na ściereczce .
Wsypujemy do głębokiego naczynia i ucieramy drewnianą pałką. dodając porcjami cukier.
Pod koniec dodajemy sok z połowy cytryny.
Gdy płatki będą dokładnie roztarte, puszczą sok  przekładamy do małego słoiczka.
Przechowujemy w lodówce.


wspaniały, bardzo aromatyczny dodatek do ciast i deserów


wspaniały, bardzo aromatyczny dodatek do ciast i deserów



dzika róża wspaniała na konfitury jako dodatek do ciast i deserów


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz