Te bułki są pożywne, zdrowe i prezentują się niezwykle apetycznie.
Dodatek marchewki sprawia, że bułki mają nie wysuszony, wilgotny miąższ, słoneczny koloryt i zachowują długo świeżość.
Jednakże najlepiej smakują, jak to zwykle z pieczywem bywa, zaraz po upieczeniu.
Przepis pochodzi z książki Brygitty Rasmusson."Encyklopedia wypieków i pieczenia"
Składniki (na 30 bułeczek):
Wykonanie:
Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Masło rozpuszczamy w rondelku, wlewamy mleko i lekko podgrzewamy ( do temp. 37°C).
Drożdże rozkruszamy do miski, zalewamy małą ilością podgrzanego mleka z masłem lub olejem.
Mieszamy łyżką, aż się rozpuszczą.
Dodajemy resztę mleka, zarodki pszenne, marchewkę i dalej mieszamy.
.
Odsypujemy ok. ½ szklanki mąki, pozostałą mieszamy z solą.
Stopniowo dodajemy do otrzymanej zawiesiny.
Ciasto wyrabiamy, aż będzie odchodzić od brzegów miski. Posypujemy małą ilością mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
Ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką i wyrabiamy z resztą mąki.
Formujemy z ciasta dwa wałki. Kroimy na 30 kawałków.
Formujemy kulki i rozpłaszczamy.
Za pomocą szerokiego pędzelka nawilżamy powierzchnię bułeczek wodą.
Obtaczamy w otrębach pszennych.
Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Pieczemy w środkowej części piekarnika nagrzanego do temp. 220°C przez ok. 15 minut.
Otrzymujemy ok. 30 bułeczek średniej wielkości.
Dodatek marchewki sprawia, że bułki mają nie wysuszony, wilgotny miąższ, słoneczny koloryt i zachowują długo świeżość.
Jednakże najlepiej smakują, jak to zwykle z pieczywem bywa, zaraz po upieczeniu.
Przepis pochodzi z książki Brygitty Rasmusson."Encyklopedia wypieków i pieczenia"
Składniki (na 30 bułeczek):
- ok. 800 g mąki pszennej
- 25 g drożdży
- 500 ml mleka
- ¾ szklanki zarodków pszennych stabilizowanych
- 200 g marchewki
- 75 g masła lub 75 ml oleju
- 2 łyżeczki soli
- otręby pszenne do obsypania bułek
Wykonanie:
Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Masło rozpuszczamy w rondelku, wlewamy mleko i lekko podgrzewamy ( do temp. 37°C).
Drożdże rozkruszamy do miski, zalewamy małą ilością podgrzanego mleka z masłem lub olejem.
Mieszamy łyżką, aż się rozpuszczą.
Dodajemy resztę mleka, zarodki pszenne, marchewkę i dalej mieszamy.
.
Odsypujemy ok. ½ szklanki mąki, pozostałą mieszamy z solą.
Stopniowo dodajemy do otrzymanej zawiesiny.
Ciasto wyrabiamy, aż będzie odchodzić od brzegów miski. Posypujemy małą ilością mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
Ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką i wyrabiamy z resztą mąki.
Formujemy z ciasta dwa wałki. Kroimy na 30 kawałków.
Formujemy kulki i rozpłaszczamy.
Za pomocą szerokiego pędzelka nawilżamy powierzchnię bułeczek wodą.
Obtaczamy w otrębach pszennych.
Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Pieczemy w środkowej części piekarnika nagrzanego do temp. 220°C przez ok. 15 minut.
Otrzymujemy ok. 30 bułeczek średniej wielkości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz