Pesto z liści rzodkiewki to smaczna i zdrowa pasta do pieczywa, świetny dodatek do makaronu.
Sprawdzi się również jako dodatek do farszu naleśnikowego.
Inspiracją jest przepis zamieszczony na blogu Pyszne Jedzonko
Składniki:
Wykonanie:
Liście rzodkiewki dokładnie płuczemy i otrząsamy z nadmiaru wody. Usuwamy korzonki.
Słonecznik lekko prażymy na suchej patelni.
Pistacje i słonecznik siekamy za pomocą rozdrabniacza.
Liście drobno kroimy, czosnek przepuszczamy przez praskę.
Wszystkie składniki tzn. liście, pistacje, słonecznik, parmezan i czosnek mieszamy.
Miksujemy na gładka papkę lub nie koniecznie na gładko (taka nam lepiej smakuje).
Solimy do smaku, dodajemy oliwę - w ilości zależnej od tego, jak gęste pesto chcemy otrzymać. Jeszcze raz przez chwile miksujemy.
Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiczku w lodówce.
Pesto można zamrozić na zimę.
Sprawdzi się również jako dodatek do farszu naleśnikowego.
Inspiracją jest przepis zamieszczony na blogu Pyszne Jedzonko
Składniki:
- ok. 1½ l świeżych, jędrnych, młodych liści rzodkiewki (niezbyt ściśle ułożonych)
- ½ szklanki pistacji bez skorupek
- ½ szklanki ziaren słonecznika
- ok. 30 g sera tartego parmezanu
- 1 - 2 duże ząbki czosnku
- oliwa, sól
Wykonanie:
Liście rzodkiewki dokładnie płuczemy i otrząsamy z nadmiaru wody. Usuwamy korzonki.
Słonecznik lekko prażymy na suchej patelni.
Pistacje i słonecznik siekamy za pomocą rozdrabniacza.
Liście drobno kroimy, czosnek przepuszczamy przez praskę.
Wszystkie składniki tzn. liście, pistacje, słonecznik, parmezan i czosnek mieszamy.
Miksujemy na gładka papkę lub nie koniecznie na gładko (taka nam lepiej smakuje).
Solimy do smaku, dodajemy oliwę - w ilości zależnej od tego, jak gęste pesto chcemy otrzymać. Jeszcze raz przez chwile miksujemy.
Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiczku w lodówce.
Pesto można zamrozić na zimę.
Piękny kolor.
OdpowiedzUsuńNa pewno smakuje wspaniale...
:)
Dzięki za miłe słowa :) Nam bardzo smakuje!
OdpowiedzUsuń