czwartek, 10 maja 2018

PESTO Z LIŚCI RZODKIEWKI

Pesto z liści rzodkiewki to smaczna i zdrowa pasta do pieczywa, świetny dodatek do makaronu.
Sprawdzi się również jako dodatek do farszu naleśnikowego.
Inspiracją jest przepis zamieszczony na blogu Pyszne Jedzonko

pyszne, zdrowe smarowidło z liści rzodkiewki do pieczywa, makaronu, naleśników


Składniki:

  • ok. 1½ l  świeżych, jędrnych, młodych liści rzodkiewki (niezbyt ściśle ułożonych)
  • ½ szklanki pistacji bez skorupek
  • ½ szklanki ziaren słonecznika
  • ok. 30 g  sera tartego parmezanu
  • 1 - 2 duże ząbki czosnku
  • oliwa, sól

Wykonanie:

Liście rzodkiewki dokładnie płuczemy i otrząsamy z nadmiaru wody. Usuwamy korzonki.
Słonecznik lekko prażymy na suchej patelni.
Pistacje i słonecznik siekamy za pomocą rozdrabniacza.
Liście drobno kroimy, czosnek przepuszczamy przez praskę.
Wszystkie składniki  tzn. liście, pistacje, słonecznik, parmezan i czosnek mieszamy.
Miksujemy na gładka papkę lub nie koniecznie na gładko (taka nam lepiej smakuje).
Solimy do smaku, dodajemy oliwę - w ilości zależnej od tego, jak gęste pesto chcemy otrzymać. Jeszcze raz przez chwile miksujemy.
Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiczku w lodówce.
Pesto można zamrozić na zimę.

pyszne, zdrowe smarowidło z liści rzodkiewki do pieczywa, makaronu, naleśników



pyszne, zdrowe smarowidło z liści rzodkiewki do pieczywa, makaronu, naleśników


2 komentarze: