Ta makaronowa zapiekanka jest nie tylko smaczna, ale dość szybka i łatwa w wykonaniu.
Warstwa makaronu przełożona jest warstwą duszonej młodej kapusty, posypanej kminkiem.
Na kapuście dany jest starty żółty ser, a na nim kolejna warstwa makaronu.
Na wierzchu znajduje się pokrojona w kostkę szynka polana śmietaną z pieprzem.
Przepis pochodzi z miesięcznika Dania za grosik nr 6/2010.
Składniki:
Wykonanie:
Z kapusty usuwamy zewnętrzne liście, płuczemy i kroimy w dość szerokie paski.
Zalewamy w garnku niewielką ilością wody i dusimy ok. 10 minut.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy i przelewamy wodą.
Połowę makaronu wkładamy do natłuszczonego żaroodpornego naczynia.
Przykrywamy kapustą, posypujemy mielonym kminkiem oraz żółtym serem,
startym na tarce o grubych oczkach.
Przykrywamy resztą makaronu i posypujemy pokrojoną w drobną kostkę szynką
i ewentualnie drobno pokrojonym pieczonym boczkiem.
Całość polewamy śmietaną rozmąconą z solą i pieprzem.
Zapiekamy ok. 20 minut w temp. 180° C.
Warstwa makaronu przełożona jest warstwą duszonej młodej kapusty, posypanej kminkiem.
Na kapuście dany jest starty żółty ser, a na nim kolejna warstwa makaronu.
Na wierzchu znajduje się pokrojona w kostkę szynka polana śmietaną z pieprzem.
Przepis pochodzi z miesięcznika Dania za grosik nr 6/2010.
Składniki:
- 40 dag makaronu (np. świderki, wstążki)
- 1 mała główka młodej kapusty (ok.70 dag)
- 15 dag sera żółtego
- 20 dag szynki ( można częściowo zastąpić boczkiem pieczonym)
- 200 ml śmietany 18 - 24 %
- ¾ łyżeczki kminku mielonego
- 1 łyżeczka soli
- pieprz do smaku
Wykonanie:
Z kapusty usuwamy zewnętrzne liście, płuczemy i kroimy w dość szerokie paski.
Zalewamy w garnku niewielką ilością wody i dusimy ok. 10 minut.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy i przelewamy wodą.
Połowę makaronu wkładamy do natłuszczonego żaroodpornego naczynia.
Przykrywamy kapustą, posypujemy mielonym kminkiem oraz żółtym serem,
startym na tarce o grubych oczkach.
Przykrywamy resztą makaronu i posypujemy pokrojoną w drobną kostkę szynką
i ewentualnie drobno pokrojonym pieczonym boczkiem.
Całość polewamy śmietaną rozmąconą z solą i pieprzem.
Zapiekamy ok. 20 minut w temp. 180° C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz