wtorek, 17 lipca 2018

POWIDŁA ŚLIWKOWE

W sezonie śliwkowym warto sporządzić domowe powidła.
Ich wykonanie nie jest trudne, poradzą sobie również początkujące gospodynie.
Smak domowych powideł śliwkowych jest o wiele lepszy od tych kupionych w sklepie.


pyszne powidła śliwkowe domowej roboty w słoikach na zimę


Składniki:

  • 4 kg śliwek węgierek (masa bez pestek)
  • 400 g cukru
  • 4 małe szczypty soli (opcjonalnie)
  • ok. ¼ szklanki wody


Wykonanie:

Śliwki myjemy, przepoławiamy i usuwamy pestki.
Garnek (najlepiej z grubym dnem) ustawiamy na płytce zabezpieczającej przed przypaleniem. Wlewamy ok. ¼ szklanki, tak aby przykryła dno.
Wrzucamy śliwki i ogrzewamy bez pokrywki na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając
i szurając o dno drewnianą łopatką.

Trzymamy na małym ogniu ok. 2,5 godziny.
Po tym czasie śliwki rozpadają się i w znacznym stopniu zagęszczają.
Wyłączamy ogrzewanie i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia, najlepiej na noc.
Nie przykrywamy garnka, aby mogła odparować woda.

Następnego dnia ponownie stawiamy na płytkę i ogrzewamy na małym ogniu, tym razem częściej mieszamy, aby dość gęste powidła nie przywarły do dna.
Zwykle po ok. 1 godzinie powidła są wystarczająco gęste i można wówczas zakończyć ogrzewanie. Pod koniec dajemy cukier, ewentualnie odrobinę soli dla wzmocnienia smaku
i trzymamy na ogniu jeszcze ok. 10 minut, prawie stale mieszając.

Gorące powidła przekładamy do wyparzonych słoików, zamykamy i odwracamy do góry dnem.
Po 5 minutach odwracamy i po całkowitym wystudzeniu przenosimy w chłodne miejsce.

Uwaga: Czas trzymania na ogniu powideł może być różny w zależności od ilości przetwarzanych śliwek, ich gatunku i ich dojrzałości, a także od intensywności ogrzewania.
Cukier najlepiej dodawać porcjami i próbować smak powideł, czy są już wystarczająco osłodzone. Jeżeli powidła po podanym przeze mnie czasie ogrzewania wyjdą za mało gęste, należy je odstawić do przestudzenia i ponownie ogrzewać do chwili wyraźnego zagęszczenia.


pyszne powidła śliwkowe domowej roboty w słoikach na zimę


pyszne powidła śliwkowe domowej roboty w słoikach na zimę



2 komentarze:

  1. Uwialbiam ! Zwłaszcza na naleśnikach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis, który mam nadzieję jeszcze w tym roku wykorzystać. U mnie w domu wszyscy bardzo lubia takie powidła śliwkowe więc na pewno i te beda im smakowały :D

    OdpowiedzUsuń