wtorek, 12 czerwca 2018

NATKA PIETRUSZKI MROŻONA

Każdego roku robię zapas natki pietruszki na późniejsze zużycie.
Zamrażam wiosenną pietruszkę, bo nie zawsze ta jesienna jest tak dorodna,
soczysta i pełna aromatu.
Zamrażam i przechowuję w hermetycznie zamykanych słoiczkach, w takiej ilości,
aby wystarczyła  do następnego wiosennego sezonu.
Tak przygotowana zachowuje swój intensywny aromat na długi czas.
Zachęcam  zrobić sobie taki zapas, szczególnie wtedy, gdy mamy zieleninę z własnego ogrodu.


aromatyczny, długo utrzymujący świeżość, zielony dodatek do wielu potraw


Składniki:

  • dowolna ilość natki pietruszki


Wykonanie:

Natkę pietruszki  oczyszczamy, wybieramy tylko tę soczystą, niezwiędniętą.
Płuczemy i osuszamy na ściereczce lub papierowym ręczniku.
Całkowicie osuszoną z wody siekamy drobno nożem.
Przekładamy do suchych, hermetycznie zamykanych słoiczków.
Delikatnie ugniatamy, ale nie za mocno.
Słoiczki z tak przygotowaną natką pietruszki szczelnie zamykamy.
Przechowujemy w zamrażalniku.


aromatyczny, długo utrzymujący świeżość, zielony dodatek do wielu potraw


aromatyczny, długo utrzymujący świeżość, zielony dodatek do wielu potraw

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz