Ta czereśniowa zapiekanka jest szybka i łatwa do wykonania.
W sezonie czereśniowym warto pokusić się na ten pyszny deser, zwłaszcza, gdy mamy
apetyt na coś słodkiego i apetycznego.
Przepis pochodzi z numeru specjalnego "Moje gotowanie - ciasta i desery" z lipca 2010 r.
Trochę zmodyfikowałam.
Składniki ( na 4 porcje):
Wykonanie:
Czereśnie płuczemy, drylujemy, skrapiamy sokiem z cytryny.
Słodzimy 1 łyżką cukru i odstawiamy na 1 godzinę.
Cytrynę szorujemy szczoteczką i sparzamy wrzątkiem.
Ścieramy na tarce o drobnych oczkach tylko żółtą część skórki cytrynowej.
Jajka ubijamy z 3 łyżkami cukru i 1 łyżeczką cukru waniliowego.
Stale mieszając łyżką wsiewamy małymi porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem
do pieczenia i solą.
Dodajemy skórkę z cytryny, wlewamy porcjami mleko, stale mieszając.
W kokilkach lub większych naczyniach do zapiekania układamy czereśnie i zalewamy ciastem.
Zapiekamy w temp. 180°C ok. 25 minut, aż masa zetnie się, lekko przyrumieni i urośnie. Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone.
Podajemy najlepiej na ciepło posypane cukrem pudrem.
W sezonie czereśniowym warto pokusić się na ten pyszny deser, zwłaszcza, gdy mamy
apetyt na coś słodkiego i apetycznego.
Przepis pochodzi z numeru specjalnego "Moje gotowanie - ciasta i desery" z lipca 2010 r.
Trochę zmodyfikowałam.
Składniki ( na 4 porcje):
- 400 g czereśni
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki cukru
- 4 jajka
- ¾ szklanki mąki
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru z naturalną wanilią
- skórka z cytryny
- ¾ szklanki mleka
Wykonanie:
Czereśnie płuczemy, drylujemy, skrapiamy sokiem z cytryny.
Słodzimy 1 łyżką cukru i odstawiamy na 1 godzinę.
Cytrynę szorujemy szczoteczką i sparzamy wrzątkiem.
Ścieramy na tarce o drobnych oczkach tylko żółtą część skórki cytrynowej.
Jajka ubijamy z 3 łyżkami cukru i 1 łyżeczką cukru waniliowego.
Stale mieszając łyżką wsiewamy małymi porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem
do pieczenia i solą.
Dodajemy skórkę z cytryny, wlewamy porcjami mleko, stale mieszając.
W kokilkach lub większych naczyniach do zapiekania układamy czereśnie i zalewamy ciastem.
Zapiekamy w temp. 180°C ok. 25 minut, aż masa zetnie się, lekko przyrumieni i urośnie. Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone.
Podajemy najlepiej na ciepło posypane cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz