poniedziałek, 11 czerwca 2018

CZEREŚNIE ZAPIEKANE W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM

Ta czereśniowa zapiekanka jest szybka i łatwa do wykonania.
W sezonie czereśniowym warto pokusić się na ten pyszny deser, zwłaszcza, gdy mamy
apetyt na coś słodkiego i apetycznego.
Przepis pochodzi z numeru specjalnego "Moje gotowanie - ciasta i desery" z lipca 2010 r.
Trochę zmodyfikowałam.

clafoutis, szybka, łatwa i smaczna owocowa zapiekanka naleśnikowa


Składniki ( na 4 porcje):

  • 400 g czereśni
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki cukru
  • 4 jajka
  • ¾  szklanki mąki
  • ¼  łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½  łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru z naturalną wanilią
  • skórka  z cytryny
  • ¾  szklanki mleka



Wykonanie:

Czereśnie płuczemy, drylujemy, skrapiamy sokiem z cytryny.
Słodzimy 1 łyżką cukru i odstawiamy na 1 godzinę.
Cytrynę szorujemy szczoteczką i sparzamy wrzątkiem.
Ścieramy na tarce o drobnych oczkach tylko żółtą część skórki cytrynowej.
Jajka ubijamy z 3 łyżkami cukru i 1 łyżeczką cukru waniliowego.
Stale mieszając łyżką wsiewamy małymi porcjami  mąkę wymieszaną z proszkiem
do pieczenia i solą.
Dodajemy skórkę  z cytryny, wlewamy porcjami mleko, stale mieszając.

W kokilkach lub większych naczyniach do zapiekania układamy czereśnie i zalewamy ciastem.
Zapiekamy w temp. 180°C ok. 25 minut, aż masa zetnie się, lekko przyrumieni i urośnie. Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone.
Podajemy najlepiej na ciepło posypane cukrem pudrem.


clafoutis, szybka, łatwa i smaczna owocowa zapiekanka naleśnikowa


clafoutis, szybka, łatwa i smaczna owocowa zapiekanka naleśnikowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz