poniedziałek, 18 czerwca 2018

CIASTO BISZKOPTOWE Z KREMEM MALINOWYM, PORZECZKAMI I BEZAMI

Przedstawiam Wam przepis na pyszne biszkoptowe ciasto z kremem malinowym
i czerwonymi porzeczkami.
Blat biszkoptowy pokryty jest śmietanowym kremem z dodatkiem musu malinowego
i zanurzonych w nim czerwonymi porzeczkami.
Na krem położona jest warstwa bitej śmietany usztywniona żelatyną.
Wierzch posypany jest pokruszonymi bezami i ozdobiony kuleczkami porzeczek.
Ciasto jest lekkie w jedzeniu, delikatne i aromatyczne.


Pyszne, lekkie, aromatyczne ciasto biszkoptowe z kremem z bitej śmietany z musem malinowym, porzeczkami i bezami


Składniki biszkoptu  (duża forma o wym. 28 x 40 cm):

  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru drobnego kryształu
  • 1 łyżeczka cukru z naturalną wanilią
  • 80 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • ½  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sugestia: Ciasto możemy wykonać bez użycia piekarnika wykorzystując gotowy spód tortowy.
Zazwyczaj ma on średnicę 24 cm, a więc robimy nadzienie z  ½  lub ¾ ilości składników
podanych w przepisie.

Składniki kremu malinowego:

  • 300 - 400 g malin
  • 3 łyżki cukru drobnego kryształu 
  • 500 ml śmietany do deserów 36%
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 6 -7 łyżek cukru pudru
  • 6 łyżeczek żelatyny + ok.¼ szkl. wody zimnej + ok. ⅓ szkl. wrzątku
  • ok. 500 g porzeczek czerwonych 


Składniki warstwy śmietanowej:

  • 500 ml śmietany do deserów 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru z naturalną wanilią
  • 3 łyżeczki żelatyny + trochę zimnej wody + ok.¼ szkl. wrzątku
  • ok. 100 g bez


Wykonanie biszkoptu:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier, cukier z wanilią, a następnie utarte z 1 łyżką soku z cytryny żółtka.
Obie mąki i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy.
Powoli wsiewamy małymi porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką.
Ciasto przekładamy do dużej formy.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C ok. 30 min.
Po ostudzeniu odcinamy cienko wierzchnią warstwę (skórkę).


Wykonanie kremu malinowego:

Maliny i porzeczki oczyszczamy, płuczemy i odstawiamy do osiąknięcia z wody.
Maliny przecieramy przez sitko, dodajemy cukier drobny kryształ.
Stale mieszając doprowadzamy do zagotowania, po czym odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Dobrze schłodzoną śmietanę  ubijamy na sztywno.

Jogurt miksujemy, dodajemy pod koniec cukier puder i cienkim strumieniem wlewamy
ostudzony sok malinowy.
Mieszamy do uzyskania jednolitej masy, nie za długo, aby nie doprowadzić do rozwarstwienia się składników. Dodajemy porcjami do ubitej śmietany, mieszając delikatnie łyżką.

Żelatynę zalewamy zimną wodą, odstawiamy do napęcznienia, po czym rozpuszczamy
we wrzątku i odstawiamy do przestudzenia.
Jeszcze ciepłą, stale mieszając, wlewamy cieniutkim strumieniem do masy malinowej.

Delikatnie mieszamy, nie za długo, tylko do uzyskania jednolitego kremu.
Dodajemy porzeczki, nie wszystkie (ok.⅓ ilości odkładamy).
Delikatnie mieszamy. Szybko wykładamy na biszkopt,aby krem nam zbytnio nie zgęstniał.  Posypujemy pozostałymi porzeczkami (odkładamy troszeczkę do ozdobienia).
Porzeczki powinny lekko zanurzyć się w kremie.
Ciasto wkładamy do lodówki na czas wykonania warstwy śmietanowej.


Wykonanie warstwy śmietanowej:

Bezy kruszymy na mniejsze cząstki.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno.
Pod koniec dodajemy cukier puder, cukier z naturalną wanilią, jeszcze przez chwilkę ubijamy
i wlewamy cienkim strumieniem rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę.
Mieszamy robotem na zwolnionych obrotach lub ręcznie, łyżką.
Natychmiast wylewamy na ciasto i równomiernie rozprowadzamy na całej powierzchni.
Wkładamy do lodówki. Gdy masa zgęstnieje posypujemy pokruszonymi bezami i ozdabiamy porzeczkami. Ponownie wkładamy do lodówki.



Pyszne, lekkie, aromatyczne ciasto biszkoptowe z kremem z bitej śmietany z musem malinowym, porzeczkami i bezami


Pyszne, lekkie, aromatyczne ciasto biszkoptowe z kremem z bitej śmietany z musem malinowym, porzeczkami i bezami

1 komentarz: