piątek, 22 czerwca 2018

PROSTA SAŁATKA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ

Sałatka jest prosta i szybka do zrobienia i bardzo smaczna.
Najlepsza jest z żółtej, bezłykowej szerokiej fasolki szparagowej.
Można ją jeść solo, bądź też zaserwować do obiadu, do drugiego dania.

prosta, szybka i smaczna sałatka z fasolki szparagowej świetna do obiadu


Składniki:

  • 1 kg młodej fasolki szparagowej 
  • ok. 100 g cebuli cukrowej
  • 6 łyżek oliwy lub oleju słonecznikowgo 
  • 2 łyżki  soku z cytryny lub octu
  • sól, cukier, pieprz  do smaku

Wykonanie:

Fasolkę oczyszczamy, płuczemy, usuwamy końcówki i gotujemy w osolonej wodzie
z dodatkiem cukru do miękkości.
Odcedzamy  i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Kroimy na małe kawałki. Cebulę cukrową drobno siekamy i dodajemy do fasolki.

Sporządzamy sos winegret:
6 łyżek oleju , 2 łyżki soku cytrynowego (octu), ⅓ łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru,
trochę świeżo mielonego pieprzu dokładnie mieszamy i wlewamy do fasolki.
Sałatkę dokładnie mieszamy i odstawiamy  celem "przegryzienia się" składników,
najlepiej do lodówki.
Ewentualnie w razie potrzeby dodajemy  sól, cukier, pieprzem i sok z cytryny.

prosta, szybka i smaczna sałatka z fasolki szparagowej świetna do obiadu


prosta, szybka i smaczna sałatka z fasolki szparagowej świetna do obiadu



1 komentarz:

  1. Można jeszcze dodać trochę czosnku. Ja tak robię. Pyszota!

    OdpowiedzUsuń