Sałatka jest prosta i szybka do zrobienia i bardzo smaczna.
Najlepsza jest z żółtej, bezłykowej szerokiej fasolki szparagowej.
Można ją jeść solo, bądź też zaserwować do obiadu, do drugiego dania.
Składniki:
Wykonanie:
Fasolkę oczyszczamy, płuczemy, usuwamy końcówki i gotujemy w osolonej wodzie
z dodatkiem cukru do miękkości.
Odcedzamy i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Kroimy na małe kawałki. Cebulę cukrową drobno siekamy i dodajemy do fasolki.
Sporządzamy sos winegret:
6 łyżek oleju , 2 łyżki soku cytrynowego (octu), ⅓ łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru,
trochę świeżo mielonego pieprzu dokładnie mieszamy i wlewamy do fasolki.
Sałatkę dokładnie mieszamy i odstawiamy celem "przegryzienia się" składników,
najlepiej do lodówki.
Ewentualnie w razie potrzeby dodajemy sól, cukier, pieprzem i sok z cytryny.
Najlepsza jest z żółtej, bezłykowej szerokiej fasolki szparagowej.
Można ją jeść solo, bądź też zaserwować do obiadu, do drugiego dania.
Składniki:
- 1 kg młodej fasolki szparagowej
- ok. 100 g cebuli cukrowej
- 6 łyżek oliwy lub oleju słonecznikowgo
- 2 łyżki soku z cytryny lub octu
- sól, cukier, pieprz do smaku
Wykonanie:
Fasolkę oczyszczamy, płuczemy, usuwamy końcówki i gotujemy w osolonej wodzie
z dodatkiem cukru do miękkości.
Odcedzamy i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Kroimy na małe kawałki. Cebulę cukrową drobno siekamy i dodajemy do fasolki.
Sporządzamy sos winegret:
6 łyżek oleju , 2 łyżki soku cytrynowego (octu), ⅓ łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru,
trochę świeżo mielonego pieprzu dokładnie mieszamy i wlewamy do fasolki.
Sałatkę dokładnie mieszamy i odstawiamy celem "przegryzienia się" składników,
najlepiej do lodówki.
Ewentualnie w razie potrzeby dodajemy sól, cukier, pieprzem i sok z cytryny.
Można jeszcze dodać trochę czosnku. Ja tak robię. Pyszota!
OdpowiedzUsuń