czwartek, 28 czerwca 2018

LECZO Z CUKINIĄ I KIEŁBASĄ

Leczo z cukinią i kiełbasą to szybkie i łatwe danie jednogarnkowe, a co najważniejsze
bardzo smaczne.
Jest to dobre i praktyczne  rozwiązanie, gdy nie mamy czasu na codzienne przygotowanie  obiadu.
Warto wówczas ugotować duży gar tej smacznej potrawy.
Leczo najsmaczniejsze jest na następny dzień, gdy pozwolimy mu  "przegryźć się".
Przepis  pochodzi z kulinarnego zeszytu mojej Mamy i jest już wielokrotnie sprawdzone.


leczo, smaczne danie jednogarnkowe z cukinii , papryki i kiełbasy


Składniki:

  • ok. 1,5 kg cukinii (najlepsza zielona w paski)
  • ok. 1,5 kg papryki czerwonej
  • ok. 300 g cebuli
  • ok. 500 g  kiełbasy zwyczajnej lub innej wg uznania
  • ⅓ - ½ szklanki oleju
  • ok. 600 g pomidorów
  • 2 - 3 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz, majeranek, cukier do smaku


Wykonanie:

Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
Pomidory kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, chwilę gotujemy
i przecieramy.
Do rondla z grubym dnem wlewamy olej, zostawiając trochę do cukinii  i rozgrzewamy.
Cebulę kroimy w dość grubą kostkę, wrzucamy na olej i podduszamy do zeszklenia,
mieszając od czasu do czasu.
Dajemy paprykę i dalej dusimy pod pokrywką do miękkości.
Mieszamy od czasu do czasu.
Cukinię  obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Podduszamy w oddzielnym rondlu na pozostałym oleju, mieszamy od czasu do czasu.
Gdy zmięknie wlewamy przygotowany wcześniej przecier pomidorowy i dalej dusimy.

Z kiełbasy ściągamy skórkę i kroimy w kostkę.
Dajemy do papryki z cebulą i trzymamy na ogniu jeszcze ok. 5 minut.
Mieszamy co jakiś czas.
Wsiewamy za pomocą sitka mąkę, stale mieszając.
Gdy mąka zeszkli się, wlewamy przecier z cukinią.
Gotujemy jeszcze ok. 8 minut,  mieszając od czasu do czasu.
Pod koniec gotowania dajemy 1 -2 łyżki majeranku, sól, cukier, pieprz do smaku.


leczo, smaczne danie jednogarnkowe z cukinii , papryki i kiełbasy


leczo, smaczne danie jednogarnkowe z cukinii , papryki i kiełbasy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz