Leczo z cukinią i kiełbasą to szybkie i łatwe danie jednogarnkowe, a co najważniejsze
bardzo smaczne.
Jest to dobre i praktyczne rozwiązanie, gdy nie mamy czasu na codzienne przygotowanie obiadu.
Warto wówczas ugotować duży gar tej smacznej potrawy.
Leczo najsmaczniejsze jest na następny dzień, gdy pozwolimy mu "przegryźć się".
Przepis pochodzi z kulinarnego zeszytu mojej Mamy i jest już wielokrotnie sprawdzone.
Składniki:
Wykonanie:
Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
Pomidory kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, chwilę gotujemy
i przecieramy.
Do rondla z grubym dnem wlewamy olej, zostawiając trochę do cukinii i rozgrzewamy.
Cebulę kroimy w dość grubą kostkę, wrzucamy na olej i podduszamy do zeszklenia,
mieszając od czasu do czasu.
Dajemy paprykę i dalej dusimy pod pokrywką do miękkości.
Mieszamy od czasu do czasu.
Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Podduszamy w oddzielnym rondlu na pozostałym oleju, mieszamy od czasu do czasu.
Gdy zmięknie wlewamy przygotowany wcześniej przecier pomidorowy i dalej dusimy.
Z kiełbasy ściągamy skórkę i kroimy w kostkę.
Dajemy do papryki z cebulą i trzymamy na ogniu jeszcze ok. 5 minut.
Mieszamy co jakiś czas.
Wsiewamy za pomocą sitka mąkę, stale mieszając.
Gdy mąka zeszkli się, wlewamy przecier z cukinią.
Gotujemy jeszcze ok. 8 minut, mieszając od czasu do czasu.
Pod koniec gotowania dajemy 1 -2 łyżki majeranku, sól, cukier, pieprz do smaku.
bardzo smaczne.
Jest to dobre i praktyczne rozwiązanie, gdy nie mamy czasu na codzienne przygotowanie obiadu.
Warto wówczas ugotować duży gar tej smacznej potrawy.
Leczo najsmaczniejsze jest na następny dzień, gdy pozwolimy mu "przegryźć się".
Przepis pochodzi z kulinarnego zeszytu mojej Mamy i jest już wielokrotnie sprawdzone.
Składniki:
- ok. 1,5 kg cukinii (najlepsza zielona w paski)
- ok. 1,5 kg papryki czerwonej
- ok. 300 g cebuli
- ok. 500 g kiełbasy zwyczajnej lub innej wg uznania
- ⅓ - ½ szklanki oleju
- ok. 600 g pomidorów
- 2 - 3 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz, majeranek, cukier do smaku
Wykonanie:
Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
Pomidory kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, chwilę gotujemy
i przecieramy.
Do rondla z grubym dnem wlewamy olej, zostawiając trochę do cukinii i rozgrzewamy.
Cebulę kroimy w dość grubą kostkę, wrzucamy na olej i podduszamy do zeszklenia,
mieszając od czasu do czasu.
Dajemy paprykę i dalej dusimy pod pokrywką do miękkości.
Mieszamy od czasu do czasu.
Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Podduszamy w oddzielnym rondlu na pozostałym oleju, mieszamy od czasu do czasu.
Gdy zmięknie wlewamy przygotowany wcześniej przecier pomidorowy i dalej dusimy.
Z kiełbasy ściągamy skórkę i kroimy w kostkę.
Dajemy do papryki z cebulą i trzymamy na ogniu jeszcze ok. 5 minut.
Mieszamy co jakiś czas.
Wsiewamy za pomocą sitka mąkę, stale mieszając.
Gdy mąka zeszkli się, wlewamy przecier z cukinią.
Gotujemy jeszcze ok. 8 minut, mieszając od czasu do czasu.
Pod koniec gotowania dajemy 1 -2 łyżki majeranku, sól, cukier, pieprz do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz