środa, 20 czerwca 2018

CIASTO CZEKOLADOWE Z WIŚNIAMI I KREMEM CAPPUCCINO

Ciasto jest  dość łatwe do zrobienia, trochę pracochłonne.
Jednakże trud jego wykonania rekompensuje efekt końcowy, bo ciasto jest smaczne
i efektownie prezentuje się na stole.
Na kakaowym spodzie nasączonym likierem czekoladowym położona jest warstwa wiśniowa
z nutą cytrynowo- cynamonową.
Drugą warstwą jest krem cappuccino  tzn bita  śmietana z dodatkiem kawy cappuccino i kawy rozpuszczalnej.
Wierzch posypany jest obficie kakao.
Przepis pochodzi z wydania specjalnego Sól i Pieprz nr 2/99.
Przepis zmodyfikowałam m.in. zastąpiłam czereśnie wiśniami.


pyszne, dość łatwe w wykonaniu ciasto czekoladowe z aromatyczną warstwą wiśniową i kremem z bitej śmietany z dodatkiem kawy.


Składniki ciasta czekoladowego (na formę o wym. 28 x 40 cm):

  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 3 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 g kakao
  • 6 łyżek mleka
  • 150 ml likieru czekoladowego
  • 1 łyżeczka esencji migdałowej


Składniki warstwy  wiśniowej:

  • 750 g wiśni świeżych lub mrożonych
  • 500 ml soku wiśniowego
  • 3 pełne łyżki cukru
  • ½ laski cynamonu
  • aromatyczna skórka z małej, aromatycznej  cytryny 
  • 50 g mąki ziemniaczanej + ½ szklanki zimnej wody


Składniki kremu cappuccino:

  • 600 g serka homogenizowanego
  • 150 g cukru drobnego kryształu
  • 1 cukier waniliowy (16g)
  • 600 ml śmietany 30 %
  • 1½ opakowania czekoladowej kawy cappuccino w proszku (165 g)
  • 3 łyżeczki naturalnej kawy rozpuszczalnej
  • 6 łyżeczek żelatyny namoczonej w niewielkiej ilości wody + ¼ szklanki wrzątku
  • kakao do posypania wierzchu ciasta



Wykonanie ciasta czekoladowego:

Masło ucieramy na puszystą masę, dodając porcjami cukier wymieszany z cukrem waniliowym.
Dodajemy szczyptę soli i  po 1 żółtku, stale ucierając.
Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia.

Dodajemy porcjami, nie przerywając mieszania, na przemian z mlekiem.
Na końcu dodajemy białka ubite na sztywną pianę.
Delikatnie mieszamy całość do uzyskania jednolitej masy.
Jeżeli ciasto byłoby zbyt gęste można dodać jeszcze trochę mleka.

Przekładamy do prostokątnej formy  wyłożonej pergaminem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C  ok. 25 minut.
Ciasto dobrze jest upiec w przeddzień dalszych czynności.

Wierzch ciasta delikatnie ścinamy (skórkę).
Nasączamy likierem czekoladowym wymieszanym z esencją migdałową.


Wykonanie warstwy wiśniowej:

Dobrze wyszorowaną i sparzoną wrzątkiem cytrynę ścieramy na tarce o małych oczkach.
Wiśnie płuczemy i usuwamy pestki.
W przypadku wiśni mrożonych całkowicie je rozmrażamy.

Do soku wiśniowego dodajemy cukier, cynamon i skórkę cytrynową.
Gotujemy ok. 5 minut na wolnym ogniu.
Skórkę usuwamy i dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z ½ szklanki zimnej wody.
Gotujemy do utraty surowizny, stale mieszając.
Dodajemy wiśnie i nie przerywając mieszania trzymamy na ogniu do chwili,
aż masa będzie jednolicie gorąca.
Zestawiamy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia, po czym rozprowadzamy równomiernie
na powierzchni ciasta.


Wykonanie kremu cappuccino:

Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy porcjami obie kawy tzn. cappuccino
i rozpuszczalną, mieszając robotem na najmniejszej mocy.
Napęczniałą w zimnej wodzie żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki wrzątku.
Jeżeli nie rozpuści się to lekko podgrzewamy (nie gotujemy).

Serek miksujemy z cukrami i wlewamy cienkim strumyczkiem przestudzoną, ale jeszcze ciepłą żelatynę. Dodajemy do serka ubitą na sztywno kawową śmietanę, dokładnie mieszamy
i rozprowadzamy na masie wiśniowej.
Czynność tę wykonujemy dość szybko, gdyż otrzymany krem dosyć szybko tężeje.
Ciasto przed podaniem posypujemy obficie kakao.

Sugestia: ciasto kroimy na porcje nożem uprzednio intensywnie polanym wrzątkiem,
wówczas łatwiej się kroi i uzyskujemy ładne brzegi ciasta.


pyszne, dość łatwe w wykonaniu ciasto czekoladowe z aromatyczną warstwą wiśniową i kremem z bitej śmietany z dodatkiem kawy.


pyszne, dość łatwe w wykonaniu ciasto czekoladowe z aromatyczną warstwą wiśniową i kremem z bitej śmietany z dodatkiem kawy.

1 komentarz: