sobota, 23 czerwca 2018

CIASTO BISZKOPTOWE Z BITĄ ŚMIETANĄ I JAGODAMI

Jest to tortowe ciasto  przełożone kremem na bazie bitej śmietany.
Między biszkoptowymi blatami położona jest  warstwa bitej śmietany z dodatkiem musu jagodowego.
Górna warstwa to również bita śmietana, ale z dodatkiem ajerkoniaku.
Wierzch tego jagodowego torcika posypany jest jagodami, lekko wciśniętymi w krem
ajerkoniakowy i wiórkami białej czekolady.
Ciasto jest lekkie w jedzeniu, nie za słodkie, aromatyczne, bardzo smaczne.
Jest to mój eksperyment kulinarny, który śmiało mogę zaliczyć do udanych.
Do jego wykonania użyłam jagody kamczackiej,  ale z powodzeniem można zastosować
czarne jagody leśne.


pyszne ciasto tortowe z kremem jagodowym i bitą śmietaną z ajerkoniakiem


Składniki  biszkoptu  (na  dużą formę o wym. 28 x 40 cm) :

  • 6 dużych jajek (XL)
  • ¾ szklanki cukru drobnego kryształu
  • 2 łyżeczki cukru z naturalną wanilią 
  • 120 g mąki pszennej
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny


Składniki kremu śmietanowego z musem jagodowym:

  • 500 ml jagód 
  • 3 łyżki cukru drobnego kryształu 
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 4 łyżeczki żelatyny 


Składniki kremu śmietanowego z ajerkoniakiem:

  • 500 ml śmietany kremówki 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • ok. 150 ml ajerkoniaku 
  • ok. 250 ml jagód  

dodatkowo:

  • ok. 75 g zwiórkowanej białej czekolady


Wykonanie biszkoptu:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier, cukier z wanilią, a następnie utarte z 1 łyżką soku z cytryny żółtka.
Obie mąki i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy i powoli wsiewamy małymi porcjami
do masy jajecznej za pomocą sitka, delikatnie mieszając łyżką.
Ciasto wykładamy do dużej prostokątnej formy o wym. 28 x 40 cm.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C ok. 35 min.
Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone. Jeżeli tak, wyjmujemy z piekarnika.
Po ostudzeniu odcinamy cienko wierzchnią warstwę ciasta (skórkę).
Kroimy wzdłuż na dwa blaty.
Najlepiej upiec w przeddzień przekładania kremem.


Wykonanie kremu śmietanowego z musem jagodowym:

Jagody oczyszczamy delikatnie płuczemy i odstawiamy do osiąknięcia z wody.
Miksujemy z 3 łyżkami cukru drobnego kryształu.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy pod koniec 3 łyżki cukru pudru,
a następnie zmiksowane jagody.
Żelatynę zalewamy ¼ szklanki zimnej wody, a gdy napęcznieje wlewamy ⅓ szklanki wrzątku.
Mieszamy, aż żelatyna rozpuści się (ewentualnie  podgrzewamy, gdyby  nie chciała się rozpuścić, nie gotujemy!).
Jeszcze ciepłą wlewamy cienkim strumieniem do kremu jagodowego, stale mieszając mikserem na małych obrotach.
Całość wykładamy na jeden z blatów biszkoptowych i przykrywamy drugim blatem.
Lekko dociskamy na całej powierzchni.
Formę z ciastem umieszczamy w lodówce na czas wykonania kremu z  ajerkoniakiem.


Wykonanie kremu śmietanowego z ajerkoniakiem:

Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy pod koniec 2 łyżki cukru pudru.
Wlewamy cienkim strumieniem ajerkoniak stale mieszając na małych obrotach.
Żelatynę zalewamy ¼ szklanki zimnej wody, a gdy napęcznieje wlewamy ⅓ szklanki wrzątku.
Mieszamy, aż żelatyna rozpuści się (ewentualnie  podgrzewamy, gdyby  nie chciała się rozpuścić, nie gotujemy!).
Jeszcze ciepłą wlewamy cienkim strumieniem do kremu z  ajerkoniakiem.
Natychmiast wykładamy na schłodzone ciasto, wyrównujemy powierzchnię.
Szybciutko posypujemy jagodami, lekko wciskając w krem.
Ponownie umieszczamy w lodówce.
Przed podaniem posypujemy wiórkami  białej czekolady.

Sugestia: Ciasto możemy wykonać bez użycia piekarnika wykorzystując dwa gotowe jasne
spody tortowe.
Zazwyczaj mają one średnicę 24 cm, a więc robimy nadzienie z ½ -¾  ilości składników
podanych w przepisie.


pyszne ciasto tortowe z kremem jagodowym i bitą śmietaną z ajerkoniakiem


pyszne ciasto tortowe z kremem jagodowym i bitą śmietaną z ajerkoniakiem

2 komentarze: