Nie wiem jak u Was, ale u mnie sezon jagodowy kojarzy mi się z jagodziankami, pysznymi, małymi drożdżowymi bułeczkami z nadzieniem z tymi leśnymi owocami.
Jagodzianki robię lukrowane lub z kruszonką.
Te apetyczne drożdżówki mają mięciutką skórkę i są bardzo pulchne.
Poza sezonem również je piekę, ale z konfiturą.
Przepis pochodzi z książki "124 nowe przepisy Siostry Leonilli" Trochę zmodyfikowałam.
Składniki na ciasto:
Składniki nadzienia jagodowego:
Składniki kruszonki:
dodatkowo:
Wykonanie nadzienia jagodowego:
Jagody oczyszczamy, płuczemy i odstawiamy na durszlaku do osączenia z wody.
Mieszamy z cukrem i 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej.
Wykonanie kruszonki:
Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Wsypujemy mąkę, cukier i cukier waniliowy.
Zagniatamy ciasto i rozkruszamy palcami podsypując ewentualnie dodatkowo niewielką ilością mąki.
Wykonanie jagodzianek:
Robimy rozczyn z drożdży, cukru, mąki i mleka.
Żółtka z cukrem i solą ubijamy na parze do momentu powstania pulchnej masy.
Wyjmujemy z kąpieli wodnej i dalej ubijamy do chwili, aż masa przestygnie.
Mieszamy z rozczynem, 1 szklanką letniego mleka i mąką.
Ciasto dobrze wyrabiamy. Pod koniec dajemy roztopione masło.
Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Z ciasta formujemy owalne, małe bułeczki, dając do środka po 1 łyżeczce nadzienia.
Układamy na blasze, smarujemy jajkiem roztrzepanym z wodą i posypujemy kruszonką.
Gdy podrosną wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C
i pieczemy przez ok. 25 minut, aż się zarumienią.
Jagodzianki robię lukrowane lub z kruszonką.
Te apetyczne drożdżówki mają mięciutką skórkę i są bardzo pulchne.
Poza sezonem również je piekę, ale z konfiturą.
Przepis pochodzi z książki "124 nowe przepisy Siostry Leonilli" Trochę zmodyfikowałam.
Składniki na ciasto:
- 7 żółtek
- ¾ szklanki cukru
- ¼ łyżeczki soli
- 10 dag drożdży + 1 łyżeczka cukru + 1 łyżka mąki pszennej + ½ szklanki mleka
- 750 g mąki pszennej
- 1½ szklanki letniego mleka
- 150 g masła
Składniki nadzienia jagodowego:
- 2 szklanki jagód
- ¾ szklanki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Składniki kruszonki:
- 70 g mąki pszennej
- 30 g masła
- 30 g cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
dodatkowo:
- 1 jajko roztrzepane w ¼ szklanki wody
Wykonanie nadzienia jagodowego:
Jagody oczyszczamy, płuczemy i odstawiamy na durszlaku do osączenia z wody.
Mieszamy z cukrem i 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej.
Wykonanie kruszonki:
Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Wsypujemy mąkę, cukier i cukier waniliowy.
Zagniatamy ciasto i rozkruszamy palcami podsypując ewentualnie dodatkowo niewielką ilością mąki.
Wykonanie jagodzianek:
Robimy rozczyn z drożdży, cukru, mąki i mleka.
Żółtka z cukrem i solą ubijamy na parze do momentu powstania pulchnej masy.
Wyjmujemy z kąpieli wodnej i dalej ubijamy do chwili, aż masa przestygnie.
Mieszamy z rozczynem, 1 szklanką letniego mleka i mąką.
Ciasto dobrze wyrabiamy. Pod koniec dajemy roztopione masło.
Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Z ciasta formujemy owalne, małe bułeczki, dając do środka po 1 łyżeczce nadzienia.
Układamy na blasze, smarujemy jajkiem roztrzepanym z wodą i posypujemy kruszonką.
Gdy podrosną wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C
i pieczemy przez ok. 25 minut, aż się zarumienią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz