wtorek, 5 czerwca 2018

JAGODZIANKI

Nie wiem jak u Was, ale u mnie sezon jagodowy kojarzy mi się z jagodziankami, pysznymi, małymi drożdżowymi bułeczkami z nadzieniem z tymi leśnymi owocami.
Jagodzianki robię lukrowane lub  z kruszonką.
Te apetyczne drożdżówki mają mięciutką skórkę i są bardzo pulchne.
Poza sezonem  również je piekę, ale z konfiturą.
Przepis pochodzi z książki "124 nowe przepisy Siostry Leonilli" Trochę zmodyfikowałam.


smaczne drożdżowe bułeczki z nadzieniem z czarnych jagód


Składniki na ciasto:

  • 7 żółtek
  • ¾ szklanki cukru
  • ¼ łyżeczki soli
  • 10 dag drożdży + 1 łyżeczka cukru + 1 łyżka mąki pszennej + ½ szklanki mleka
  • 750 g  mąki pszennej
  • 1½  szklanki letniego mleka
  • 150 g masła


Składniki nadzienia jagodowego:

  • 2 szklanki  jagód
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej


Składniki kruszonki:

  • 70 g mąki pszennej
  • 30 g masła
  • 30 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane w ¼ szklanki wody



Wykonanie nadzienia jagodowego:

Jagody oczyszczamy, płuczemy i odstawiamy na durszlaku do osączenia z wody.
Mieszamy z cukrem i 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej.


Wykonanie kruszonki:

Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Wsypujemy mąkę, cukier i cukier waniliowy.
Zagniatamy ciasto i rozkruszamy palcami podsypując ewentualnie dodatkowo niewielką ilością mąki.


Wykonanie jagodzianek:

Robimy rozczyn z drożdży, cukru, mąki i mleka.
Żółtka z cukrem i solą ubijamy  na parze do momentu powstania pulchnej masy.
Wyjmujemy z kąpieli wodnej i dalej ubijamy do chwili, aż masa przestygnie.
Mieszamy z rozczynem, 1 szklanką letniego mleka i mąką.
Ciasto dobrze wyrabiamy. Pod koniec dajemy roztopione masło.
Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Z ciasta formujemy owalne, małe bułeczki, dając do środka po 1 łyżeczce nadzienia.
Układamy na blasze, smarujemy jajkiem roztrzepanym z wodą i posypujemy kruszonką.
Gdy  podrosną wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C
i pieczemy przez ok. 25 minut, aż się zarumienią.

smaczne drożdżowe bułeczki z nadzieniem z czarnych jagód


smaczne drożdżowe bułeczki z nadzieniem z czarnych jagód

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz