Clafoutis z wiśniami wg. tego przepisu jest nie tylko łatwe i szybkie do wykonania,
ale puszyste i bardzo smaczne.
Połączenie ubitych jajek z ubitą na sztywno śmietaną kremówką daje efekt puszystej,
lekko cytrynowej pierzynki, otulającej aromatyczne wiśnie nasączone nalewką owocową.
Składniki:
Wykonanie:
Wiśnie płuczemy, usuwamy pestki i zalewamy nalewką owocową.
Posypujemy cukrem pudrem, mieszamy i odstawiamy na ok. 60 minut.
Cytrynę dokładnie myjemy szczoteczką i sparzamy wrzątkiem.
Ścieramy jej żółtą część na tarce o drobnych oczkach.
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy porcjami 4 łyżki cukru drobnego
kryształu, a następnie po 1 żółtku.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy małymi porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając.
Wsiewamy porcjami mąkę, dodajemy skórkę cytrynową i delikatnie mieszamy.
Wiśnie osączamy z soku i układamy w kokilkach wysmarowanych masłem.
Zalewamy przygotowanym ciastem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 170°C (termoobieg) przez 15 - 20 minut.
ale puszyste i bardzo smaczne.
Połączenie ubitych jajek z ubitą na sztywno śmietaną kremówką daje efekt puszystej,
lekko cytrynowej pierzynki, otulającej aromatyczne wiśnie nasączone nalewką owocową.
Składniki:
- 300 g wiśni
- 3 łyżki wiśniówki lub innej nalewki owocowej (niekoniecznie)
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 jajka
- 4 kopiaste łyżki mąki pszennej (ok. 60 g)
- 4 łyżki cukru drobnego kryształu
- 1 niepełna szklanka śmietany 36%
- skórka z połowy cytryny lub 1 łyżeczka aromatu cytrynowego
Wykonanie:
Wiśnie płuczemy, usuwamy pestki i zalewamy nalewką owocową.
Posypujemy cukrem pudrem, mieszamy i odstawiamy na ok. 60 minut.
Cytrynę dokładnie myjemy szczoteczką i sparzamy wrzątkiem.
Ścieramy jej żółtą część na tarce o drobnych oczkach.
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy porcjami 4 łyżki cukru drobnego
kryształu, a następnie po 1 żółtku.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy małymi porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając.
Wsiewamy porcjami mąkę, dodajemy skórkę cytrynową i delikatnie mieszamy.
Wiśnie osączamy z soku i układamy w kokilkach wysmarowanych masłem.
Zalewamy przygotowanym ciastem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 170°C (termoobieg) przez 15 - 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz