czwartek, 21 czerwca 2018

CLAFOUTIS Z WIŚNIAMI

Clafoutis z wiśniami  wg. tego przepisu jest nie tylko łatwe i szybkie do wykonania,
ale puszyste i bardzo smaczne.
Połączenie ubitych jajek z ubitą na sztywno śmietaną kremówką daje efekt puszystej,
lekko cytrynowej pierzynki, otulającej aromatyczne wiśnie nasączone nalewką owocową.

łatwa, szybka,puszysta i smaczna zapiekanka biszkoptowa z wiśniami


Składniki:

  • 300 g wiśni
  • 3 łyżki wiśniówki lub innej nalewki owocowej (niekoniecznie)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 jajka
  • 4 kopiaste łyżki mąki pszennej (ok. 60 g)
  • 4 łyżki cukru drobnego kryształu
  • 1 niepełna szklanka śmietany 36%
  • skórka  z połowy cytryny lub 1 łyżeczka aromatu cytrynowego 


Wykonanie:

Wiśnie płuczemy, usuwamy pestki i zalewamy nalewką owocową.
Posypujemy cukrem pudrem, mieszamy i odstawiamy na ok. 60 minut.
Cytrynę dokładnie myjemy szczoteczką i sparzamy wrzątkiem.
Ścieramy jej żółtą część na tarce o drobnych oczkach.

Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy  porcjami 4 łyżki cukru drobnego
kryształu, a następnie po 1 żółtku.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy małymi porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając.

Wsiewamy porcjami mąkę, dodajemy skórkę cytrynową i delikatnie mieszamy.
Wiśnie osączamy z soku i układamy w kokilkach wysmarowanych masłem.
Zalewamy przygotowanym ciastem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 170°C (termoobieg)  przez 15 - 20 minut.


łatwa, szybka,puszysta i smaczna zapiekanka biszkoptowa z wiśniami


łatwa, szybka,puszysta i smaczna zapiekanka biszkoptowa z wiśniami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz