Jest to ciasto makowo-kakaowe na oleju i śmietanie.
W cieście makowym zatopione są wiśnie. Ciasto nasączone jest rumem.
Na wierzchu znajduje się warstwa kakaowego kremu żółtkowo- budyniowego
z dodatkiem alkoholu.
Całość posypana jest wiórkami czekolady deserowej.
Ciasto jest bardzo smaczne, lekkie i aromatyczne, można je zaliczyć do ciast luksusowych.
To ciasto tortowe jest moim kolejnym kulinarnym eksperymentem.
Można zrobić bez alkoholu, ale znacznie traci na smaku!
Składniki ciasta makowo - kakaowego ( duża forma o wym. 28 x 40 cm):
Składniki kremu kakaowego:
Wykonanie ciasta makowo - kakaowego:
Wiśnie drylujemy i pozostawiamy na durszlaku do osiąknięcia z nadmiaru soku.
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy porcjami cukier.
Dodajemy po jednym żółtku, stale ubijając na średnich obrotach robotem ręcznym.
Wlewamy porcjami olej, a następnie śmietanę i dalej miksujemy na tych samych obrotach.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Wsiewamy porcjami, stale ucierając na małych obrotach lub ręcznie, dużą łyżką do serwowania.
Ucieramy nie za długo, tylko do połączenia się składników.
Odkładamy trochę więcej niż połowę ciasta.
Do pozostałej części wsiewamy porcjami kakao i mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej barwy. Ciasto wykładamy do formy wyścielonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy.
Do pozostałej części wsypujemy porcjami mak, krótko mieszamy i wylewamy na ciasto kakaowe.
Na wierzchu układamy wydrylowane wiśnie na całej powierzchni ciasta.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp.190°C ok. 45 minut.
Sprawdzamy patyczkiem czy upieczone, jeżeli tak, wyłączamy piekarnik.
Uchylamy drzwiczki i po 5 minutach wyjmujemy formę z ciastem.
Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Nasączamy ciasto rumem.
Wykonanie kremu kakaowego:
Mleko gotujemy z cukrem.
Żółtka miksujemy z zimnym mlekiem, dodajemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy.
Na gotujące się mleko wlewamy zaprawę budyniowo- żółtkową i stale mieszamy,
szczególnie zwracając uwagę, aby gęstniejący budyń nie przywarł do dna.
Gdy zatraci już smak surowizny, odstawiamy do wystudzenia pod przykryciem,
aby nie dopuścić do powstania powierzchownej skórki.
W tym czasie miksujemy robotem ręcznym masło do białości.
Wystudzony budyń dodajemy porcjami do masła i miksujemy na zmniejszonych obrotach.
Dodajemy stopniowo sok z cytryny, wlewamy strumieniem spirytus.
Na końcu wsiewamy kakao stale miksując na zmniejszonych obrotach, nie za długo,
tylko do uzyskania jednolitej masy.
Wylewamy (masa jest dość rzadka) na ciasto, równomiernie rozprowadzamy
i schładzamy w lodówce (krem wówczas krzepnie).
Przed podaniem posypujemy wiórkami czekolady deserowej.
W cieście makowym zatopione są wiśnie. Ciasto nasączone jest rumem.
Na wierzchu znajduje się warstwa kakaowego kremu żółtkowo- budyniowego
z dodatkiem alkoholu.
Całość posypana jest wiórkami czekolady deserowej.
Ciasto jest bardzo smaczne, lekkie i aromatyczne, można je zaliczyć do ciast luksusowych.
To ciasto tortowe jest moim kolejnym kulinarnym eksperymentem.
Można zrobić bez alkoholu, ale znacznie traci na smaku!
Składniki ciasta makowo - kakaowego ( duża forma o wym. 28 x 40 cm):
- 4 jajka (duże, L)
- 1½ szklanki cukru drobnego kryształu
- 2½ szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ szklanki oleju
- ¾ szklanki kwaśnej śmietany 12 - 18%
- 2-3 łyżki kakao
- 5 łyżek suchego maku
- ½ szklanki rumu
- ok. 700 g wiśni
Składniki kremu kakaowego:
- 4 żółtka (duże, L)
- 1 szklanka cukru
- 300 g masła
- 2 szklanki mleka
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- sok z 1 cytryny
- 100 ml spirytusu
- 4 -5 łyżek kakao
- wiórki czekolady deserowej
Wykonanie ciasta makowo - kakaowego:
Wiśnie drylujemy i pozostawiamy na durszlaku do osiąknięcia z nadmiaru soku.
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy porcjami cukier.
Dodajemy po jednym żółtku, stale ubijając na średnich obrotach robotem ręcznym.
Wlewamy porcjami olej, a następnie śmietanę i dalej miksujemy na tych samych obrotach.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Wsiewamy porcjami, stale ucierając na małych obrotach lub ręcznie, dużą łyżką do serwowania.
Ucieramy nie za długo, tylko do połączenia się składników.
Odkładamy trochę więcej niż połowę ciasta.
Do pozostałej części wsiewamy porcjami kakao i mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej barwy. Ciasto wykładamy do formy wyścielonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy.
Do pozostałej części wsypujemy porcjami mak, krótko mieszamy i wylewamy na ciasto kakaowe.
Na wierzchu układamy wydrylowane wiśnie na całej powierzchni ciasta.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp.190°C ok. 45 minut.
Sprawdzamy patyczkiem czy upieczone, jeżeli tak, wyłączamy piekarnik.
Uchylamy drzwiczki i po 5 minutach wyjmujemy formę z ciastem.
Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Nasączamy ciasto rumem.
Wykonanie kremu kakaowego:
Mleko gotujemy z cukrem.
Żółtka miksujemy z zimnym mlekiem, dodajemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy.
Na gotujące się mleko wlewamy zaprawę budyniowo- żółtkową i stale mieszamy,
szczególnie zwracając uwagę, aby gęstniejący budyń nie przywarł do dna.
Gdy zatraci już smak surowizny, odstawiamy do wystudzenia pod przykryciem,
aby nie dopuścić do powstania powierzchownej skórki.
W tym czasie miksujemy robotem ręcznym masło do białości.
Wystudzony budyń dodajemy porcjami do masła i miksujemy na zmniejszonych obrotach.
Dodajemy stopniowo sok z cytryny, wlewamy strumieniem spirytus.
Na końcu wsiewamy kakao stale miksując na zmniejszonych obrotach, nie za długo,
tylko do uzyskania jednolitej masy.
Wylewamy (masa jest dość rzadka) na ciasto, równomiernie rozprowadzamy
i schładzamy w lodówce (krem wówczas krzepnie).
Przed podaniem posypujemy wiórkami czekolady deserowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz