środa, 6 czerwca 2018

DESER TRUSKAWKOWY Z MLEKIEM SKONDENSOWANYM I JAGODAMI

Jest to smaczny, delikatny deser truskawkowy z dodatkiem jagód.
Na dnie pucharka znajduje się warstwa zmiksowanych  truskawek.
Drugą warstwę stanowi pianka z mleka skondensowanego, galaretki i zmiksowanych truskawek.
Wierzch posypany jest czarnymi jagodami, u mnie jagodą kamczacką.
Deser jest łatwy i szybki do wykonania.


szybki i łatwy w wykonaniu smaczny deser truskawkowy z jagodami


Składniki (na 10 pucharków o pojemności 250 ml ) :

  • 1,50 kg truskawek
  • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego (411 g )
  • 1 galaretka truskawkowa + ½ szklanki wrzątku
  • 1 szklanka jagód (u mnie jagoda kamczacka)
  • cukier do smaku

Wykonanie:

Odszypułkowane i umyte truskawki miksujemy z cukrem.
Galaretkę rozpuszczamy w ½ szklanki wrzątku i odstawiamy do przestudzenia.
Mleko skondensowane ubijamy na pianę mikserem i stopniowo wlewamy tężejącą galaretkę. Dodajemy ⅓ zmiksowanych truskawek i dokładnie mieszamy na jednolitą masę.
Pozostałą część zmiksowanych truskawek rozlewamy do pucharków, a następnie delikatnie nakładamy tężejącą piankę truskawkową. Posypujemy po wierzchu jagodami.
Schładzamy w lodówce.


szybki i łatwy w wykonaniu smaczny deser truskawkowy z jagodami


szybki i łatwy w wykonaniu smaczny deser truskawkowy z jagodami

1 komentarz:

  1. Wspaniały deser.
    W sam raz na pełnię sezony truskawkowego...
    :)

    OdpowiedzUsuń