Jest to smaczny, delikatny deser truskawkowy z dodatkiem jagód.
Na dnie pucharka znajduje się warstwa zmiksowanych truskawek.
Drugą warstwę stanowi pianka z mleka skondensowanego, galaretki i zmiksowanych truskawek.
Wierzch posypany jest czarnymi jagodami, u mnie jagodą kamczacką.
Deser jest łatwy i szybki do wykonania.
Składniki (na 10 pucharków o pojemności 250 ml ) :
Wykonanie:
Odszypułkowane i umyte truskawki miksujemy z cukrem.
Galaretkę rozpuszczamy w ½ szklanki wrzątku i odstawiamy do przestudzenia.
Mleko skondensowane ubijamy na pianę mikserem i stopniowo wlewamy tężejącą galaretkę. Dodajemy ⅓ zmiksowanych truskawek i dokładnie mieszamy na jednolitą masę.
Pozostałą część zmiksowanych truskawek rozlewamy do pucharków, a następnie delikatnie nakładamy tężejącą piankę truskawkową. Posypujemy po wierzchu jagodami.
Schładzamy w lodówce.
Na dnie pucharka znajduje się warstwa zmiksowanych truskawek.
Drugą warstwę stanowi pianka z mleka skondensowanego, galaretki i zmiksowanych truskawek.
Wierzch posypany jest czarnymi jagodami, u mnie jagodą kamczacką.
Deser jest łatwy i szybki do wykonania.
Składniki (na 10 pucharków o pojemności 250 ml ) :
- 1,50 kg truskawek
- 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego (411 g )
- 1 galaretka truskawkowa + ½ szklanki wrzątku
- 1 szklanka jagód (u mnie jagoda kamczacka)
- cukier do smaku
Wykonanie:
Odszypułkowane i umyte truskawki miksujemy z cukrem.
Galaretkę rozpuszczamy w ½ szklanki wrzątku i odstawiamy do przestudzenia.
Mleko skondensowane ubijamy na pianę mikserem i stopniowo wlewamy tężejącą galaretkę. Dodajemy ⅓ zmiksowanych truskawek i dokładnie mieszamy na jednolitą masę.
Pozostałą część zmiksowanych truskawek rozlewamy do pucharków, a następnie delikatnie nakładamy tężejącą piankę truskawkową. Posypujemy po wierzchu jagodami.
Schładzamy w lodówce.
Wspaniały deser.
OdpowiedzUsuńW sam raz na pełnię sezony truskawkowego...
:)