sobota, 2 czerwca 2018

SAŁATKA Z RYŻEM, OGÓRKIEM ZIELONYM I KUKURYDZĄ

Ta ryżowa sałatka ze świeżym ogórkiem i kukurydzą jest łatwa, szybka do wykonania
i co najważniejsze bardzo smaczna.
Warto wykorzystać sezon ogórkowy i zrobić ją, a gdy będzie nam smakowała
nie raz powtórzyć, tak jak to ja czynię.
Przepis pochodzi z kulinarnych zapisków jednej z moich  przyjaciółek.


szybka, prosta i smaczna sałatka ryżowa ze świeżym ogórkiem i kukurydzą


Składniki:

  • 1 szklanka ryżu białego długoziarnistego
  • ok. 400 g jędrnych, zielonych ogórków
  • 1 puszka kukurydzy złocistej (425 ml)
  • 4 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 duży ząb czosnku
  • sól, pieprz czarny mielony do smaku


Wykonanie:
Do garnka wlewamy ok. 2,5 l wody, dodajemy niepełną łyżkę soli, 1 łyżeczkę cukru 
i gotujemy. Ryż płuczemy we wrzątku kilkakrotnie, dajemy do gotującej się wody.
Ryż gotujemy ok. 18 minut na sypko.
Ugotowany ryż przepłukujemy na durszlaku zimną wodą i odstawiamy do osiąknięcia.

Umyte i obrane ogórki kroimy w drobną kostkę.
Ryż przekładamy do miski dajemy osączoną z zalewy kukurydzę, ogórki i mieszamy.
Majonez łączymy z jogurtem,  przeciśniętym  przez praskę czosnkiem i dodajemy do sałatki.
Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy sol i pieprz do smaku.
Schładzamy ok. 30 minut w lodówce i natychmiast podajemy.
Najlepsza jest świeżo przygotowana.


szybka, prosta i smaczna sałatka ryżowa ze świeżym ogórkiem i kukurydzą



szybka, prosta i smaczna sałatka ryżowa ze świeżym ogórkiem i kukurydzą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz