Ta ryżowa sałatka ze świeżym ogórkiem i kukurydzą jest łatwa, szybka do wykonania
i co najważniejsze bardzo smaczna.
Warto wykorzystać sezon ogórkowy i zrobić ją, a gdy będzie nam smakowała
nie raz powtórzyć, tak jak to ja czynię.
Przepis pochodzi z kulinarnych zapisków jednej z moich przyjaciółek.
Składniki:
Wykonanie:
Do garnka wlewamy ok. 2,5 l wody, dodajemy niepełną łyżkę soli, 1 łyżeczkę cukru
i gotujemy. Ryż płuczemy we wrzątku kilkakrotnie, dajemy do gotującej się wody.
Ryż gotujemy ok. 18 minut na sypko.
Ugotowany ryż przepłukujemy na durszlaku zimną wodą i odstawiamy do osiąknięcia.
Umyte i obrane ogórki kroimy w drobną kostkę.
Ryż przekładamy do miski dajemy osączoną z zalewy kukurydzę, ogórki i mieszamy.
Majonez łączymy z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i dodajemy do sałatki.
Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy sol i pieprz do smaku.
Schładzamy ok. 30 minut w lodówce i natychmiast podajemy.
Najlepsza jest świeżo przygotowana.
i co najważniejsze bardzo smaczna.
Warto wykorzystać sezon ogórkowy i zrobić ją, a gdy będzie nam smakowała
nie raz powtórzyć, tak jak to ja czynię.
Przepis pochodzi z kulinarnych zapisków jednej z moich przyjaciółek.
Składniki:
- 1 szklanka ryżu białego długoziarnistego
- ok. 400 g jędrnych, zielonych ogórków
- 1 puszka kukurydzy złocistej (425 ml)
- 4 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 duży ząb czosnku
- sól, pieprz czarny mielony do smaku
Wykonanie:
Do garnka wlewamy ok. 2,5 l wody, dodajemy niepełną łyżkę soli, 1 łyżeczkę cukru
i gotujemy. Ryż płuczemy we wrzątku kilkakrotnie, dajemy do gotującej się wody.
Ryż gotujemy ok. 18 minut na sypko.
Ugotowany ryż przepłukujemy na durszlaku zimną wodą i odstawiamy do osiąknięcia.
Umyte i obrane ogórki kroimy w drobną kostkę.
Ryż przekładamy do miski dajemy osączoną z zalewy kukurydzę, ogórki i mieszamy.
Majonez łączymy z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i dodajemy do sałatki.
Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy sol i pieprz do smaku.
Schładzamy ok. 30 minut w lodówce i natychmiast podajemy.
Najlepsza jest świeżo przygotowana.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz