sobota, 16 czerwca 2018

TARTA Z KREMEM ANANASOWYM I PORZECZKAMI

Sezon na czerwone porzeczki nabiera tempa.
Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na pyszną tartę z kremem ananasowym i porzeczkami.
Na kruchym spodzie położona jest warstwa kremu budyniowego z dodatkiem czerwonych porzeczek i pokrojonego w drobną kostkę ananasa.
Krem posypany jest obficie porzeczkami.
Wierzch tarty oblany jest czekoladą białą  i  mleczną, po to by przełamać dość kwaśny smak porzeczek.
Jest to mój kulinarny eksperyment.


pyszna tarta na kruchy spodzie z kremem, owocami i czekoladą


Składniki spodu tarty (forma o średnicy 24 cm):

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • 70 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany


Składniki nadzienia:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 duży budyń waniliowy (64 g)
  • ½ szklanki cukru drobnego kryształu
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 4 żółtka
  • 5 krążków ananasa z puszki
  • ½ szklanki zalewy z ananasów
  • ¼ szklanki wody ( można zastąpić zalewą z ananasów)
  • 100 g  porzeczek czerwonych

dodatkowo:

  • ok. 250 g porzeczek czerwonych
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej + 2 łyżki mleka
  • ½ tabliczki czekolady białej + 1 łyżka mleka
  • posypka z białej czekolady (niekoniecznie)
  • dowolne ozdoby cukrowe


Wykonanie spodu tarty:
Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce o grubych oczkach wprost do mąki.
Delikatnie mieszamy i ścieramy  dłońmi, dodajemy sól, cukier, ponownie mieszamy.
Dodajemy żółtka, śmietanę i szybko zagniatamy.
Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Ciasto dzielimy na małe kawałki i oblepiamy nim równomiernie dno i boki formy.
Nakłuwamy na całej powierzchni widelcem.
Pieczemy  w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C ok. 20 minut do lekkiego przyrumienienia.


Wykonanie nadzienia:
Ananasy kroimy w drobną kostkę.
Porzeczki płuczemy, usuwamy szypułki i odstawiamy do osiąknięcia z wody.
Mleko gotujemy z cukrem i cukrem wanilinowym.
Budyń rozprowadzamy z syropem, wodą, żółtkami i wlewamy na gotujące się mleko.
Stale mieszając gotujemy na małym ogniu do utraty surowizny.
Zestawiamy z ognia do częściowego ostudzenia.
Ok. ⅓ przygotowanych porzeczek i  pokrojonych w kostkę ananasów  mieszamy
z ciepłym jeszcze budyniem i od razu przekładamy na upieczony  spód.
Posypujemy pozostałymi porzeczkami. Brzegi tarty polewamy roztopioną w kąpieli wodnej
mleczną czekoladą, natomiast porzeczki - białą czekoladą.
Posypujemy jeszcze ewentualnie posypką z białej czekolady lub innymi ozdobami
cukrowymi wg upodobań.


pyszna tarta na kruchy spodzie z kremem, owocami i czekoladą


pyszna tarta na kruchy spodzie z kremem, owocami i czekoladą



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz