Sezon na czerwone porzeczki nabiera tempa.
Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na pyszną tartę z kremem ananasowym i porzeczkami.
Na kruchym spodzie położona jest warstwa kremu budyniowego z dodatkiem czerwonych porzeczek i pokrojonego w drobną kostkę ananasa.
Krem posypany jest obficie porzeczkami.
Wierzch tarty oblany jest czekoladą białą i mleczną, po to by przełamać dość kwaśny smak porzeczek.
Jest to mój kulinarny eksperyment.
Składniki spodu tarty (forma o średnicy 24 cm):
Składniki nadzienia:
dodatkowo:
Wykonanie spodu tarty:
Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce o grubych oczkach wprost do mąki.
Delikatnie mieszamy i ścieramy dłońmi, dodajemy sól, cukier, ponownie mieszamy.
Dodajemy żółtka, śmietanę i szybko zagniatamy.
Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Ciasto dzielimy na małe kawałki i oblepiamy nim równomiernie dno i boki formy.
Nakłuwamy na całej powierzchni widelcem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C ok. 20 minut do lekkiego przyrumienienia.
Wykonanie nadzienia:
Ananasy kroimy w drobną kostkę.
Porzeczki płuczemy, usuwamy szypułki i odstawiamy do osiąknięcia z wody.
Mleko gotujemy z cukrem i cukrem wanilinowym.
Budyń rozprowadzamy z syropem, wodą, żółtkami i wlewamy na gotujące się mleko.
Stale mieszając gotujemy na małym ogniu do utraty surowizny.
Zestawiamy z ognia do częściowego ostudzenia.
Ok. ⅓ przygotowanych porzeczek i pokrojonych w kostkę ananasów mieszamy
z ciepłym jeszcze budyniem i od razu przekładamy na upieczony spód.
Posypujemy pozostałymi porzeczkami. Brzegi tarty polewamy roztopioną w kąpieli wodnej
mleczną czekoladą, natomiast porzeczki - białą czekoladą.
Posypujemy jeszcze ewentualnie posypką z białej czekolady lub innymi ozdobami
cukrowymi wg upodobań.
Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na pyszną tartę z kremem ananasowym i porzeczkami.
Na kruchym spodzie położona jest warstwa kremu budyniowego z dodatkiem czerwonych porzeczek i pokrojonego w drobną kostkę ananasa.
Krem posypany jest obficie porzeczkami.
Wierzch tarty oblany jest czekoladą białą i mleczną, po to by przełamać dość kwaśny smak porzeczek.
Jest to mój kulinarny eksperyment.
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 żółtko
- 70 g cukru pudru
- szczypta soli
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Składniki nadzienia:
- 1 szklanka mleka
- 1 duży budyń waniliowy (64 g)
- ½ szklanki cukru drobnego kryształu
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 4 żółtka
- 5 krążków ananasa z puszki
- ½ szklanki zalewy z ananasów
- ¼ szklanki wody ( można zastąpić zalewą z ananasów)
- 100 g porzeczek czerwonych
dodatkowo:
- ok. 250 g porzeczek czerwonych
- 1 tabliczka czekolady mlecznej + 2 łyżki mleka
- ½ tabliczki czekolady białej + 1 łyżka mleka
- posypka z białej czekolady (niekoniecznie)
- dowolne ozdoby cukrowe
Wykonanie spodu tarty:
Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce o grubych oczkach wprost do mąki.
Delikatnie mieszamy i ścieramy dłońmi, dodajemy sól, cukier, ponownie mieszamy.
Dodajemy żółtka, śmietanę i szybko zagniatamy.
Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Ciasto dzielimy na małe kawałki i oblepiamy nim równomiernie dno i boki formy.
Nakłuwamy na całej powierzchni widelcem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C ok. 20 minut do lekkiego przyrumienienia.
Wykonanie nadzienia:
Ananasy kroimy w drobną kostkę.
Porzeczki płuczemy, usuwamy szypułki i odstawiamy do osiąknięcia z wody.
Mleko gotujemy z cukrem i cukrem wanilinowym.
Budyń rozprowadzamy z syropem, wodą, żółtkami i wlewamy na gotujące się mleko.
Stale mieszając gotujemy na małym ogniu do utraty surowizny.
Zestawiamy z ognia do częściowego ostudzenia.
Ok. ⅓ przygotowanych porzeczek i pokrojonych w kostkę ananasów mieszamy
z ciepłym jeszcze budyniem i od razu przekładamy na upieczony spód.
Posypujemy pozostałymi porzeczkami. Brzegi tarty polewamy roztopioną w kąpieli wodnej
mleczną czekoladą, natomiast porzeczki - białą czekoladą.
Posypujemy jeszcze ewentualnie posypką z białej czekolady lub innymi ozdobami
cukrowymi wg upodobań.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz