Przedstawiam Wam przepis na smaczną i zdrową sałatkę z ziemniakami z dodatkiem
rzodkiewki, ogórka kiszonego i cebuli czerwonej.
Sałatka wzbogacona jest szczypiorkiem i koperkiem.
Te zielone dodatki dodają sałatce i smaku i atrakcyjnego, wiosennego wyglądu.
Przepis pochodzi z miesięcznika "Dania za grosik" nr 08/2012.
Składniki:
Wykonanie:
Ugotowane w mundurkach ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki.
Rzodkiewkę i ogórki kroimy w półplasterki, cebulę w piórka, czosnek w cieniutkie plasterki. Koperek i szczypiorek płuczemy, osuszamy i siekamy.
Tak przygotowane składniki mieszamy w salaterce.
Delikatnie solimy i polewamy śmietaną wymieszaną z majonezem.
Dodajemy pieprz i ewentualnie sól do smaku. Schładzamy w lodówce.
W wersji na ostro można dodać troszeczkę drobno pokrojonej papryczki chili.
rzodkiewki, ogórka kiszonego i cebuli czerwonej.
Sałatka wzbogacona jest szczypiorkiem i koperkiem.
Te zielone dodatki dodają sałatce i smaku i atrakcyjnego, wiosennego wyglądu.
Przepis pochodzi z miesięcznika "Dania za grosik" nr 08/2012.
Składniki:
- 500 g małych ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 1 pęczek rzodkiewki
- ok. 300 g ogórków małosolnych
- 4 ząbki kiszonego czosnku ( z zalewy ogórków małosolnych)
- ok. 50 g cebuli czerwonej
- ½ pęczka koperku
- ½ pęczka szczypiorku
- 2 - 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz czarny mielony do smaku
- ostra papryczka chili (opcjonalnie)
Wykonanie:
Ugotowane w mundurkach ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki.
Rzodkiewkę i ogórki kroimy w półplasterki, cebulę w piórka, czosnek w cieniutkie plasterki. Koperek i szczypiorek płuczemy, osuszamy i siekamy.
Tak przygotowane składniki mieszamy w salaterce.
Delikatnie solimy i polewamy śmietaną wymieszaną z majonezem.
Dodajemy pieprz i ewentualnie sól do smaku. Schładzamy w lodówce.
W wersji na ostro można dodać troszeczkę drobno pokrojonej papryczki chili.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz