Placki cynamonowe z morelami są szybkie i łatwe do wykonania.
Można je podać na śniadanie, bądź kolację. Są pulchne, bardzo smaczne.
Dodatek cynamonu świetnie komponuje się z aromatycznymi morelami.
Składniki: (na 14 sztuk średniej wielkości placków)
Wykonanie:
Morele sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy na cienkie paseczki.
Mąkę mieszamy z cynamonem.
Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, wsypujemy pod koniec cukier i sól.
Dajemy po 1 żółtku i dalej ubijamy.
Wsiewamy mąkę z cynamonem, mieszając delikatnie łyżką.
Nie przerywając mieszania dodajemy śmietankę.
Na rozgrzany olej kładziemy małymi porcjami ciasto.
Na każdej porcji układamy po kilka kawałeczków moreli, a na nie niewielkie porcje ciasta.
Smażymy na złoty kolor z obu stron.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe.
Można je podać na śniadanie, bądź kolację. Są pulchne, bardzo smaczne.
Dodatek cynamonu świetnie komponuje się z aromatycznymi morelami.
Składniki: (na 14 sztuk średniej wielkości placków)
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru drobnego kryształu
- ⅓ łyżeczki soli
- 100 g mąki pszennej
- 3 łyżki słodkiej śmietanki (mleka)
- 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
- 2 - 3 morele
- cukier puder do posypania placków
Wykonanie:
Morele sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy na cienkie paseczki.
Mąkę mieszamy z cynamonem.
Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, wsypujemy pod koniec cukier i sól.
Dajemy po 1 żółtku i dalej ubijamy.
Wsiewamy mąkę z cynamonem, mieszając delikatnie łyżką.
Nie przerywając mieszania dodajemy śmietankę.
Na rozgrzany olej kładziemy małymi porcjami ciasto.
Na każdej porcji układamy po kilka kawałeczków moreli, a na nie niewielkie porcje ciasta.
Smażymy na złoty kolor z obu stron.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz