czwartek, 14 czerwca 2018

PLACKI CYNAMONOWE Z MORELAMI

Placki cynamonowe z morelami są szybkie i łatwe do wykonania.
Można je podać na śniadanie, bądź kolację. Są pulchne, bardzo smaczne.
Dodatek cynamonu świetnie komponuje się z aromatycznymi morelami.

smaczne i łatwe do wykonania placuszki z morelami i cynamonem


Składniki: (na 14 sztuk średniej wielkości placków)
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru drobnego kryształu
  • ⅓ łyżeczki soli
  • 100 g mąki pszennej
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki (mleka)
  • 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 - 3 morele
  • cukier puder do posypania placków



Wykonanie:

Morele sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy na cienkie paseczki.
Mąkę mieszamy z cynamonem.
Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, wsypujemy pod koniec cukier i sól.
Dajemy po 1 żółtku i dalej ubijamy.
Wsiewamy mąkę z cynamonem, mieszając delikatnie łyżką.
Nie przerywając mieszania dodajemy śmietankę.
Na rozgrzany olej kładziemy małymi porcjami ciasto.
Na każdej porcji układamy po kilka kawałeczków moreli, a na nie niewielkie porcje ciasta.
Smażymy na złoty kolor z obu stron.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe.

smaczne i łatwe do wykonania placuszki z morelami i cynamonem


smaczne i łatwe do wykonania placuszki z morelami i cynamonem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz