Ten sernik nie wymaga pieczenia. Spód wykonany jest z ciastek zmiksowanych z masłem.
Sernik ma dwie warstwy, dolną jasną, śmietankową i górną ciemną, porzeczkową.
Bardzo apetycznie prezentuje się na stole. Jest smaczny, aromatyczny.
Inspiracja do jego wykonania był przepis na blogu moje wypieki.
Składniki spodu (tortownica o średnicy 26 cm):
Składniki masy serowej:
Wykonanie spodu:
Ciastka kruszymy na miał ręcznie lub blenderem.
Dodajemy roztopione masło i mieszamy.
Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Dno tortownicy wylepiamy masą z ciastek.
Wkładamy do lodówki do czasu przygotowania masy serowej.
Wykonanie masy serowej:
Porzeczki miksujemy blenderem i ewentualnie przecieramy przez sitko.
Twaróg miksujemy z cukrem, śmietaną i sokiem z cytryny.
Żelatynę zalewamy ⅓ szklanki zimnej wody, a gdy napęcznieje wlewamy ⅓ szklanki wrzątku.
Mieszamy, aż żelatyna rozpuści się (ewentualnie podgrzewamy, gdyby nie chciała się rozpuścić,
nie gotujemy!).
Jeszcze płynną wlewamy cienkim strumieniem do masy serowej, stale mieszając mikserem
na małych obrotach.
Połowę masy serowej dajemy na przygotowany uprzednio spód.
Tortownicę natychmiast umieszczamy w lodówce.
Do pozostałej masy wlewamy małymi porcjami zmiksowane z cukrem porzeczki.
Dokładnie mieszamy łyżką lub robotem na małych obrotach, tylko do połączenia się składników.
Dajemy na schłodzoną, jasną warstwę serową.
Ponownie umieszczamy w lodówce do całkowitego schłodzenia, najlepiej na noc.
Przed podaniem dowolnie dekorujemy.
Sernik ma dwie warstwy, dolną jasną, śmietankową i górną ciemną, porzeczkową.
Bardzo apetycznie prezentuje się na stole. Jest smaczny, aromatyczny.
Inspiracja do jego wykonania był przepis na blogu moje wypieki.
Składniki spodu (tortownica o średnicy 26 cm):
- 220 g ciastek maślanych
- 100 g masła
Składniki masy serowej:
- ok. 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie
- 2 łyżki soku z cytryny
- 200 - 250 ml śmietany kremówki 36% (można zastąpić jogurtem naturalnym)
- 250 - 300 g cukru drobnego kryształu
- 3 czubate łyżki żelatyny w proszku
- 350 g czarnych porzeczek + 150 g cukru drobnego kryształu
Wykonanie spodu:
Ciastka kruszymy na miał ręcznie lub blenderem.
Dodajemy roztopione masło i mieszamy.
Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Dno tortownicy wylepiamy masą z ciastek.
Wkładamy do lodówki do czasu przygotowania masy serowej.
Wykonanie masy serowej:
Porzeczki miksujemy blenderem i ewentualnie przecieramy przez sitko.
Twaróg miksujemy z cukrem, śmietaną i sokiem z cytryny.
Żelatynę zalewamy ⅓ szklanki zimnej wody, a gdy napęcznieje wlewamy ⅓ szklanki wrzątku.
Mieszamy, aż żelatyna rozpuści się (ewentualnie podgrzewamy, gdyby nie chciała się rozpuścić,
nie gotujemy!).
Jeszcze płynną wlewamy cienkim strumieniem do masy serowej, stale mieszając mikserem
na małych obrotach.
Połowę masy serowej dajemy na przygotowany uprzednio spód.
Tortownicę natychmiast umieszczamy w lodówce.
Do pozostałej masy wlewamy małymi porcjami zmiksowane z cukrem porzeczki.
Dokładnie mieszamy łyżką lub robotem na małych obrotach, tylko do połączenia się składników.
Dajemy na schłodzoną, jasną warstwę serową.
Ponownie umieszczamy w lodówce do całkowitego schłodzenia, najlepiej na noc.
Przed podaniem dowolnie dekorujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz