Muffinki to szybkie i łatwe do zrobienia babeczki również i dla tych początkujących.
Dodatek słodkiego ajerkoniaku przełamuje kwaśny smak czerwonych porzeczek
zatopionych w muffinkach.
Są przepyszne, więc warto od razu upiec podwójną porcję.
Składniki (na 15 muffinek):
Wykonanie:
Porzeczki płuczemy, usuwamy szypułki i pozostawiamy do osuszenia z wody.
Jajka ubijamy z cukrem, wlewamy cienkim strumieniem ajerkoniak.
Cienkim strumieniem wlewamy przestudzone, ale jeszcze płynne masło, stale, dokładnie mieszając najlepiej ręcznie.
Wsiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia nie przerywając mieszania.
Dodajemy osuszone porzeczki i delikatnie mieszamy.
Ciasto nakładamy do ¾ wysokości foremek muffinkowych, uprzednio wyłożonych papierowymi papiolotkami.
Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180-185°C ok. 20 minut.
Dodatek słodkiego ajerkoniaku przełamuje kwaśny smak czerwonych porzeczek
zatopionych w muffinkach.
Są przepyszne, więc warto od razu upiec podwójną porcję.
Składniki (na 15 muffinek):
- 4 jajka
- 4 łyżki ajerkoniaku
- 180 g cukru
- 200 g roztopionego masła
- 250 mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 150 g czerwonych porzeczek
Wykonanie:
Porzeczki płuczemy, usuwamy szypułki i pozostawiamy do osuszenia z wody.
Jajka ubijamy z cukrem, wlewamy cienkim strumieniem ajerkoniak.
Cienkim strumieniem wlewamy przestudzone, ale jeszcze płynne masło, stale, dokładnie mieszając najlepiej ręcznie.
Wsiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia nie przerywając mieszania.
Dodajemy osuszone porzeczki i delikatnie mieszamy.
Ciasto nakładamy do ¾ wysokości foremek muffinkowych, uprzednio wyłożonych papierowymi papiolotkami.
Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180-185°C ok. 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz