środa, 13 czerwca 2018

MUFFINKI Z AJERKONIAKIEM I PORZECZKAMI

Muffinki to szybkie i łatwe do zrobienia babeczki również i dla tych początkujących.
Dodatek słodkiego ajerkoniaku przełamuje kwaśny smak czerwonych porzeczek
zatopionych w muffinkach.
Są przepyszne, więc warto od razu upiec podwójną porcję.


szybkie i smaczne muffinki z owocami


Składniki (na 15 muffinek):

  • 4 jajka 
  • 4 łyżki ajerkoniaku
  • 180 g cukru 
  • 200 g roztopionego masła
  • 250 mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
  • ok. 150 g czerwonych porzeczek  

Wykonanie:
Porzeczki płuczemy, usuwamy szypułki i pozostawiamy do osuszenia z wody.
Jajka ubijamy  z cukrem, wlewamy cienkim strumieniem ajerkoniak.
Cienkim strumieniem wlewamy przestudzone, ale jeszcze płynne masło, stale, dokładnie mieszając najlepiej ręcznie.
Wsiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia nie przerywając mieszania.
Dodajemy osuszone porzeczki i delikatnie mieszamy.
Ciasto nakładamy do ¾ wysokości foremek muffinkowych,  uprzednio wyłożonych papierowymi papiolotkami.
Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp.  180-185°C ok. 20 minut.


szybkie i smaczne muffinki z owocami


szybkie i smaczne muffinki z owocami


szybkie i smaczne muffinki z owocami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz