środa, 27 czerwca 2018

NALEWKA MALINOWA (MALINÓWKA)

Sezon na maliny już trwa. Warto pomyśleć już teraz o zrobieniu malinówki.
Przyda się na okres jesienno-zimowy, bo to wspaniały, naturalny lek przeciwgrypowy,
napotny i przeciwgorączkowy.
Nalewkę malinową warto również stosować w dolegliwościach trawiennych, nieżytach jelit
i żołądka.
Są jednak przeciwwskazania, bo przetworów z malin i ich liści nie powinni używać chorzy
na zapalenie nerek i skazę moczanową.
Jednakże w ostatnich latach  to stwierdzenie wydaje się być kontrowersyjne.
Maliny oprócz walorów smakowych i kuszącego wyglądu, jak wszystkie owoce jagodowe
są skarbnicą  minerałów i witamin.
Nalewka na wódce przygotowana z surowych malin zachowuje w pełni dobroczynne właściwości zdrowotne tych owoców.
Poniższy przepis na nalewkę malinową pochodzi z kulinarnego zeszytu  mojej Babci.


bogata w minerały i witaminy, o wysokich walorach smakowych i leczniczych nalewka malinowa zwana potocznie malinówką


Składniki:

  • 1 kg malin
  • 0.75 l wódki 40%
  • 150 ml spirytusu 96% (opcjonalnie)
  • 300 - 400 g cukru


Wykonanie:

Przebrane maliny umieszczamy w 2 litrowym słoju, zalewamy wódką 40%.
Jeżeli lubimy  nalewkę mocniejszą to dodajemy spirytus.
Szczelnie zamykamy i dokładnie wstrząsamy zawartość słoja.
Odstawiamy w nasłonecznione miejsce na 10-14 dni, nie zapominając o codziennym wstrząsaniu zawartości słoja.

Po upływie tego czasu zlewamy wytrawną nalewkę, przecedzając przez dwuwarstwową gazę,
do drugiego słoja. Można przelać do butelki.
Szczelnie zamykamy i odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce.

Pozostałe w słoju maliny zasypujemy cukrem w ilości dowolnej, wg własnego uznania.
Dodanie 400 g cukru na każdy 1 kg malin daje jak na mój gust dość słodką nalewkę.
Oczywiście zależy to od tego jak kwaśne mamy maliny.
Słój szczelnie zamykamy, wstrząsamy i odstawiamy na kolejne 10-14 dni.
Jak wcześniej nie zapominamy o codziennym wstrząsaniu zawartości słoja.

Po tym czasie zlewamy sok przecedzając przez kilkuwarstwową gazę do drugiego słoja lub butelki.
Łączymy z wcześniej zlaną wytrawną  nalewką.
Możemy wycisnąć owoce  najlepiej przez lnianą ściereczkę, ale wówczas otrzymamy mniej
klarowną nalewkę (ja wyciskam, bo szkoda mi stracić to, co jeszcze zawarte jest w resztkach owoców). Otrzymany przesącz łączymy z całością nalewki i mieszamy.

Przelewamy do butelek i szczelnie zamykamy. Przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu.
Jeżeli jest mało klarowna (zwłaszcza, gdy wyciskaliśmy  owoce), zlewamy znad osadu do butelek, szczelnie zamykamy i ponownie odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce.
Najlepsza jest po upływie co najmniej 4 miesięcy, ale czas działa pozytywnie na jej walory smakowe.



bogata w minerały i witaminy, o wysokich walorach smakowych i leczniczych nalewka malinowa zwana potocznie malinówką


bogata w minerały i witaminy, o wysokich walorach smakowych i leczniczych nalewka malinowa zwana potocznie malinówką


bogata w minerały i witaminy, o wysokich walorach smakowych i leczniczych nalewka malinowa zwana potocznie malinówką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz