czwartek, 29 listopada 2018

CIASTO WAWELSKIE

Ciasto wawelskie jest smaczne i dekoracyjne.
Dwa półkruche placki posmarowane są przed upieczeniem cienką warstwą
powideł śliwkowych, pokryte bezą i posypane rozdrobnionymi bakaliami.
Placki przełożone są masą budyniową.
Przepis  pochodzi z książki Przepisy Czytelników - jesień wydanej w 1994 r.
Przepis zmodyfikowałam, dostosowując do własnych upodobań.

pyszne ciasto z bezą i bakaliami przekładane masą budyniową


Składniki ciasta (na dwie duże blachy o wym. 28 x 40 cm):

  • 300 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • ¾ szklanki cukru pudru do ciasta
  • 4 żółtka 
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 16 g cukru wanilinowego 
  • 300 - 400 g powideł śliwkowych

Składniki bezy z bakaliami:
  • 8 białek
  • 2 szklanki cukru pudru 
  • 300 g rodzynek
  • 200 g moreli suszonych
  • 150 g orzechów włoskich drobno mielonych
  • 150 g migdałów drobno mielonych


Składniki masy budyniowej:

  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru drobnego kryształu
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ½ litra mleka
  • 200 g masła
  • sok z 1 cytryny
  • skórka tarta z połowy cytryny


Wykonanie ciasta:
Rodzynki i morele przelewamy wrzątkiem i odstawiamy do osiąknięcia z wody.
Morele kroimy w paski.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i siekamy z ochłodzonym masłem do uzyskania
"drobnej kaszki". Dodajemy cukier, 4 żółtka, śmietanę i cukier wanilinowy.

Ciasto dokładnie wyrabiamy. Powinno być dość luźne, nie za gęste.
Rozprowadzamy równomiernie na dwóch identycznych blachach ( 28 x 40 cm ) wyłożonych papierem do pieczenia ciast.
Oba ciasta smarujemy powidłami.

Na powidła dajemy po równo pianę z  białek ubitą na sztywno z  cukrem pudrem.
Oba placki posypujemy obficie rozdrobnionymi bakaliami.
Jeżeli placki pieczemy oddzielnie lepiej jest ubić  pianę z białek oddzielnie dla każdego placka,
tzn. 2 razy po 4 białka z 1 szklanką cukru pudru.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym  do temp. 180°C  15-20 minut.
Pod koniec pieczenia bakalie można przykryć delikatnie folią aluminiową, aby zabezpieczyć
przed ich nadmiernym wysuszeniem lub przypaleniem.



Wykonanie masy budyniowej:

Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym.
Dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną, mieszamy, wlewamy
1 szklankę zimnego mleka i dokładnie miksujemy robotem ręcznym.
Drugą szklankę mleka zagotowujemy, wlewamy  żółtkowo-mączną zaprawę
i stale mieszając gotujemy na małym ogniu do uzyskania budyniu i utraty surowizny.
Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Masło ucieramy do białości i dajemy porcjami przestudzony budyń żółtkowy.
Do utartej masy dodajemy sok z cytryny i tartą skórkę cytrynową, dokładnie mieszamy.


Przekładanie ciasta:

Bakaliową warstwę jednego z placków smarujemy równomiernie masą budyniową.
Przykrywamy drugim plackiem tak, aby na wierzchu były bakalie.
Lekko dociskamy na całej powierzchni.
Ciasto jest lepsze, gdy poleży co najmniej 1 dobę w chłodnym miejscu.

pyszne ciasto z bezą i bakaliami przekładane masą budyniową

pyszne ciasto z bezą i bakaliami przekładane masą budyniową


1 komentarz:

  1. No tym ciastem to można zabłysnąć! Pięknie wyszło, gratuluję :-)

    OdpowiedzUsuń