wtorek, 28 sierpnia 2018

CIASTO BISZKOPTOWE Z KREMEM ANANASOWYM I JABŁKAMI

Jest to delikatne, aromatyczne, lekko winne ciasto tortowe.
Trzy blaty biszkoptowe przełożone są nadzieniem jabłkowym, zagęszczonym galaretką
cytrynową, oraz kremem ananasowo- budyniowym z dodatkiem kawałeczków ananasa.
Wierzch posypany jest wiórkami białej czekolady.
Ten torcik jest bardzo smaczny i efektownie prezentuje się na stole.
Jest to mój kolejny kulinarny eksperyment.

pyszne, delikatne ciasto tortowe na biszkopcie z prażonymi jabłkami i kremem budyniowym z ananasami


Składniki ciasta biszkoptowego (na dużą prostokątną blachę o wym. 28 x 40 cm):

  • 8 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 160 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki cukru z naturalną wanilią 
  • 1  łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1-2  łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli

Sugestia: ciasto możemy wykonać bez użycia piekarnika, wykorzystując 3 gotowe blaty tortowe.
Zazwyczaj mają one średnicę 24 cm, a więc robimy nadzienie z ½ -¾ ilości składników podanych w przepisie

Składniki nadzienia jabłkowego:

  • 1 kg tartych jabłek (np. antonówka, szara reneta)
  • sok z 1 cytryny
  • 4 -6 łyżek cukru
  • 1 szklanka wody
  • 2 galaretki cytrynowe


Składniki kremu ananasowego:

  • 2 puszki ananasów w plastrach  w lekkim syropie (2 x 565 g)
  • ¾ - 1 szkl. cukru drobnego kryształu
  • 4 żółtka
  • ½ szklanki mleka
  • 2 kostki masła
  • 4 lekko kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • sok z ½ cytryny
  • 50 ml spirytusu (ewentualnie)
  • woda uzupełniająca syrop do objętości 500 ml

dodatkowo:

  • 1 tabliczka białej czekolady


Wykonanie biszkoptu:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier, cukier z wanilią, a następnie żółtka utarte
z sokiem z cytryny.
Obie mąki i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy i powoli wsiewamy małymi porcjami
do masy jajecznej za pomocą sitka, delikatnie mieszając łyżką.
Ciasto wykładamy do dużej prostokątnej formy.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C ok. 40 min.
Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone.
Jeżeli tak, wyłączamy piekarnik i pozostawiamy na ok. 5 minut przy otwartych drzwiczkach.  Wyjmujemy z piekarnika, okrawamy boki ciasta nożem, jeżeli nie "odeszły".
Po całkowitym ostudzeniu (najlepiej następnego dnia) kroimy na 3 placki.


Wykonanie nadzienia jabłkowego:

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Przekładamy do rondelka, zalewamy sokiem z cytryny, wodą i delikatnie prażymy.
Mieszamy co jakiś czas, aby nie przypaliły się.
Gdy się rozprażą dodajemy cukier, jeszcze przez jakiś czas ogrzewamy.
Wsypujemy galaretki, krótko trzymamy na ogniu (nie gotujemy!).
Zdejmujemy z ognia i stale mieszamy do rozpuszczenia się galaretki.
Odstawiamy do całkowitego ostudzenia i od czasu do czasu mieszamy.


Wykonanie kremu ananasowego:

Ananasy osączamy z syropu i kroimy w drobną kostkę.
Syrop uzupełniamy wodą do objętości 500 ml.
Trochę ananasów ( ok. ¾ szklanki) miksujemy, dodajemy do syropu i zagotowujemy.

Żółtka ucieramy z cukrem do białości, wlewamy mleko, miksujemy, dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy krótko do uzyskania jednolitej mieszaniny.

Tak uzyskaną zawiesinę budyniową wlewamy do gorącego syropu i ogrzewamy na małym ogniu stale mieszając do zagotowania, uzyskania gęstego budyniu i utraty jego surowizny.
Należy przy tym dokładnie przesuwać łopatką lub łyżką po dnie naczynia, aby powstająca dość gęsta masa nie przywarła do dna i nie przypaliła się.
Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia, najlepiej pod pokrywką, od czasu do czasu mieszając.

Masło ucieramy do białości. Dodajemy małymi porcjami przestudzony budyń stale ucierając na małych obrotach. Na koniec wlewamy sok z cytryny, delikatnie mieszamy, a następnie spirytus i ponownie mieszamy. Do kremu dodajemy pokrojone w kostkę ananasy.


Przekładanie placków:

Ok. 1/3 objetości nadzienia jabłkowgo wykładamy na jeden z placków i równomiernie rozprowadzamy. Dajemy na to ok. 1/3 kremu ananasowego i delikatnie rozprowadzamy.
Wkładamy na krótko do lodówki ( masa może być dość rzadka, zwłaszcza gdy dodamy
sok z cytryny i spirytus, ale po schłodzeniu stężeje).
Wyjmujemy z lodówki dajemy na to drugi placek, lekko dociskamy dłońmi i wykładamy
kolejno po 1/3 nadzienia i kremu. Ponownie wkładamy na krótko do lodówki.
Kładziemy trzeci placek, dociskamy delikatnie dłońmi, dajemy pozostałe nadzienie i krem.
Ponownie wstawiamy do lodówki, ale teraz na dłużej, aby masa dobrze zakrzepła.
Przed podaniem posypujemy wiórkami czekoladowymi.

pyszne, delikatne ciasto tortowe na biszkopcie z prażonymi jabłkami i kremem budyniowym z ananasami


pyszne, delikatne ciasto tortowe na biszkopcie z prażonymi jabłkami i kremem budyniowym z ananasami

1 komentarz: