Przepis pochodzi z książki "Przepisy Czytelników-lato" z 1992 r. Trochę zmodyfikowałam.
Składniki ( prostokątna blacha o wym. 22 x 33 cm):
- 200 g masła
- ¾ szklanki cukru drobnego kryształu
- 3 duże jajka (L)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1½ - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 500 g śliwek węgierek
- 3 łyżki cukru pudru do piany
Wykonanie:
Śliwki płuczemy, osuszamy ściereczką, przepoławiamy i usuwamy pestki.
Masło rozcieramy z cukrem na krem.
Nie przerywając ucierania dodajemy kolejno żółtka, po łyżce śmietany, a następnie
wsiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
wsiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ubijamy pianę z białek. Odkładamy 3 -4 łyżki piany, a resztę delikatnie mieszamy z ciastem.
Na wierzchu ciasta układamy skórkami do dołu połówki śliwek.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190⁰C ok. 40 minut.
Sprawdzamy patyczkiem, jeżeli jest suchy, wyjmujemy formę z ciastem z piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz