czwartek, 2 sierpnia 2018

SEMIFREDDO MALINOWE Z BEZAMI

Jest to smaczny, delikatny, połowicznie zamrożony deser, wykonany z  przetartych malin, bitej śmietany, jajek i pokruszonych bez.
Konsystencją i smakiem przypomina lody, ale jest znacznie łatwiejszy w wykonaniu
i nie wymaga użycia maszynki do lodów.
Bita śmietana nadaje deserowi puszystej, kremowej konsystencji. Można stosować różne owoce, najlepiej te swoje ulubione.
Semifreddo to świetny w smaku, chłodzący deser i jak najbardziej polecam Wam na letnie upały.
Przepis pochodzi z czasopisma "moje Gotowanie" lipiec 2011.
Zmodyfikowałam go dostosowując do własnych upodobań.

smaczny deser połowicznie zamrożony z dodatkiem musu malinowego i bez


Składniki:
  • 2 jajka
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • 500 ml śmietany  30%
  • 100 g małych bezików
  • ok. 500 g malin
  • 2- 3 łyżki cukru drobnego kryształu
  • 1-2  płaskie łyżeczki żelfiksu

Wykonanie:

Maliny przebieramy, delikatnie płuczemy i odstawiamy do osiąknięcia.
Przecieramy przez sitko.
Jajka dokładnie myjemy, przez krótką chwilę sparzamy wrzątkiem.
Białka oddzielamy od żółtek, schładzamy, po czym ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszysty kogel-mogel.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno.
Dodajemy  porcjami kogel-mogel, delikatnie mieszając łyżką.
Wlewamy małymi porcjami wcześniej przygotowany przecier malinowy (ok. ½ szklanki odlewamy do wykonania polewy).
Dodajemy grubo pokruszone bezy (trochę odkładamy do dekoracji) i delikatnie mieszamy.
Przekładamy do małych miseczek (pojemniczków np. po jogurcie) i wkładamy do zamrażalnika.

Po kilku godzinach deser nadaje się do jedzenia.  Najlepiej smakuje połowicznie zamrożony.
Podajemy z pokruszonymi bezikami i polewą malinową.

Wykonanie polewy malinowej:

Do ½ szklanki przecieru malinowego wsypujemy 2 -3 łyżki cukru drobnego kryształu
i 1 - 2 płaskie łyżeczki żelfiksu. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na krótki czas.
Stale mieszając doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 2 minuty na małym ogniu.
Zdejmujemy z ognia i jeszcze trochę mieszamy do zaniku piany. Odstawiamy do ostudzenia.

smaczny deser połowicznie zamrożony z dodatkiem musu malinowego i bez


smaczny deser połowicznie zamrożony z dodatkiem musu malinowego i bez


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz