wtorek, 21 sierpnia 2018

CIASTO Z MASĄ KOKOSOWĄ I ŚLIWKAMI

Jest to ucierane ciasto maślane z dodatkiem wiórek kokosowych.
Na cieście położona jest warstwa masy kokosowej, a na niej połówki śliwek węgierek.
Ciasto ma oryginalny smak i dekoracyjny wygląd.
Jest smaczne i szybko znika ze stołu.
Przepis pochodzi z miesięcznika "moje Gotowanie" nr 9/2010. Trochę zmodyfikowałam.

smaczne maślano-kokosowe ciasto ucierane z masą kokosową i śliwkami


Składniki  spodu maślano - kokosowego (na dużą blachę o wym. 28 x 40 cm):

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 4 łyżki wiórek kokosowych
  • 250 g masła
  • 3 żółtka
  • 3 jajka
  • 2 - 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%


Składniki masy kokosowej:

  • 400 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 szklanka cukru + 3 łyżki do piany z białek
  • 240g wiórek kokosowych
  • sok i skórka otarta z 1 dużej cytryny
  • 3 białka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

dodatkowo:

  • ok. 1 kg śliwek (najlepsze są węgierki)
  • cukier perlisty do posypania placka (niekoniecznie)


Wykonanie:

Śliwki myjemy, kroimy wzdłuż na pół, usuwamy pestki.
Mąkę pszenną i  mąkę ziemniaczaną mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy
do miski.
Dodajemy cukier puder, cukier wanilinowy, wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.
Na mieszankę suchych składników ścieramy na tarce mocno schłodzone masło.
Dokładnie mieszamy, rozcierając palcami grudki.
Dodajemy jajka, żółtka, śmietanę i mieszamy dokładnie drewnianą, masywną łyżką.
Ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i równo rozprowadzamy
po całej jej powierzchni.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C  ok. 25 minut na jasno złoty kolor.
Sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone.

W czasie pieczenia ciasta wykonujemy masę kokosową.
Do rondelka wlewamy 400 ml śmietany kremówki, wsypujemy szklankę cukru
i podgrzewamy.
Gdy cukier rozpuści się, wsypujemy wiórki kokosowe, dokładnie mieszamy
i zdejmujemy z ognia. Dodajemy sok, skórkę tartą z cytryny i studzimy.
Ubijamy na sztywno pianę z 3 białek, dodajemy 3 łyżki cukru, wsypujemy porcjami
2 łyżki mąki ziemniaczanej, delikatnie mieszając.
Równie delikatnie mieszamy z przestudzoną ( może być lekko ciepła) masą kokosową.

Na upieczony spód wykładamy równomiernie na całej powierzchni masę kokosową.
Na wierzchu układamy połówki węgierek skórkami do dołu.
Formę z ciastem wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze ok. 35 minut
w temp. 190 °C.
Po przestudzeniu placek możemy posypać cukrem perlistym ( ale nie jest to konieczne)

smaczne maślano-kokosowe ciasto ucierane z masą kokosową i śliwkami


smaczne maślano-kokosowe ciasto ucierane z masą kokosową i śliwkami


smaczne maślano-kokosowe ciasto ucierane z masą kokosową i śliwkami

1 komentarz: