Jest to ucierane ciasto maślane z dodatkiem wiórek kokosowych.
Na cieście położona jest warstwa masy kokosowej, a na niej połówki śliwek węgierek.
Ciasto ma oryginalny smak i dekoracyjny wygląd.
Jest smaczne i szybko znika ze stołu.
Przepis pochodzi z miesięcznika "moje Gotowanie" nr 9/2010. Trochę zmodyfikowałam.
Składniki spodu maślano - kokosowego (na dużą blachę o wym. 28 x 40 cm):
Składniki masy kokosowej:
dodatkowo:
Wykonanie:
Śliwki myjemy, kroimy wzdłuż na pół, usuwamy pestki.
Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy
do miski.
Dodajemy cukier puder, cukier wanilinowy, wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.
Na mieszankę suchych składników ścieramy na tarce mocno schłodzone masło.
Dokładnie mieszamy, rozcierając palcami grudki.
Dodajemy jajka, żółtka, śmietanę i mieszamy dokładnie drewnianą, masywną łyżką.
Ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i równo rozprowadzamy
po całej jej powierzchni.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C ok. 25 minut na jasno złoty kolor.
Sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone.
W czasie pieczenia ciasta wykonujemy masę kokosową.
Do rondelka wlewamy 400 ml śmietany kremówki, wsypujemy szklankę cukru
i podgrzewamy.
Gdy cukier rozpuści się, wsypujemy wiórki kokosowe, dokładnie mieszamy
i zdejmujemy z ognia. Dodajemy sok, skórkę tartą z cytryny i studzimy.
Ubijamy na sztywno pianę z 3 białek, dodajemy 3 łyżki cukru, wsypujemy porcjami
2 łyżki mąki ziemniaczanej, delikatnie mieszając.
Równie delikatnie mieszamy z przestudzoną ( może być lekko ciepła) masą kokosową.
Na upieczony spód wykładamy równomiernie na całej powierzchni masę kokosową.
Na wierzchu układamy połówki węgierek skórkami do dołu.
Formę z ciastem wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze ok. 35 minut
w temp. 190 °C.
Po przestudzeniu placek możemy posypać cukrem perlistym ( ale nie jest to konieczne)
Na cieście położona jest warstwa masy kokosowej, a na niej połówki śliwek węgierek.
Ciasto ma oryginalny smak i dekoracyjny wygląd.
Jest smaczne i szybko znika ze stołu.
Przepis pochodzi z miesięcznika "moje Gotowanie" nr 9/2010. Trochę zmodyfikowałam.
Składniki spodu maślano - kokosowego (na dużą blachę o wym. 28 x 40 cm):
- 2 szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- 4 łyżki wiórek kokosowych
- 250 g masła
- 3 żółtka
- 3 jajka
- 2 - 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Składniki masy kokosowej:
- 400 ml śmietany kremówki 36%
- 1 szklanka cukru + 3 łyżki do piany z białek
- 240g wiórek kokosowych
- sok i skórka otarta z 1 dużej cytryny
- 3 białka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
dodatkowo:
- ok. 1 kg śliwek (najlepsze są węgierki)
- cukier perlisty do posypania placka (niekoniecznie)
Wykonanie:
Śliwki myjemy, kroimy wzdłuż na pół, usuwamy pestki.
Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy
do miski.
Dodajemy cukier puder, cukier wanilinowy, wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.
Na mieszankę suchych składników ścieramy na tarce mocno schłodzone masło.
Dokładnie mieszamy, rozcierając palcami grudki.
Dodajemy jajka, żółtka, śmietanę i mieszamy dokładnie drewnianą, masywną łyżką.
Ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i równo rozprowadzamy
po całej jej powierzchni.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C ok. 25 minut na jasno złoty kolor.
Sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone.
W czasie pieczenia ciasta wykonujemy masę kokosową.
Do rondelka wlewamy 400 ml śmietany kremówki, wsypujemy szklankę cukru
i podgrzewamy.
Gdy cukier rozpuści się, wsypujemy wiórki kokosowe, dokładnie mieszamy
i zdejmujemy z ognia. Dodajemy sok, skórkę tartą z cytryny i studzimy.
Ubijamy na sztywno pianę z 3 białek, dodajemy 3 łyżki cukru, wsypujemy porcjami
2 łyżki mąki ziemniaczanej, delikatnie mieszając.
Równie delikatnie mieszamy z przestudzoną ( może być lekko ciepła) masą kokosową.
Na upieczony spód wykładamy równomiernie na całej powierzchni masę kokosową.
Na wierzchu układamy połówki węgierek skórkami do dołu.
Formę z ciastem wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze ok. 35 minut
w temp. 190 °C.
Po przestudzeniu placek możemy posypać cukrem perlistym ( ale nie jest to konieczne)
Kuszący wypiek ze śliwkami :)
OdpowiedzUsuń