piątek, 17 sierpnia 2018

SZYBKA SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ

Ta łatwa i szybka do zrobienia surówka jest jak na mój gust, jedną z najsmaczniejszych
surówek na bazie kapusty pekińskiej.
Jako dodatek do drugiego dania  dość często gości na moim stole.

łatwa i szybka surówka z kapusty pekińskiej, papryki i jabłek


Składniki:

  • 400 g kapusty pekińskiej
  • 200-250 g kolorowej papryki (czerwona, żółta, zielona)
  • 300-400 g jabłek słodko-winnych
  • 1-1½ płaskiej łyżeczki soli
  • 2-3 płaskie łyżeczki  cukru
  • 2 -3 łyżki soku z cytryny
  • 2 -3 łyżki oleju


Wykonanie:

Kapustę pekińską płuczemy, osuszamy i kroimy nożem w jak najcieńsze paseczki.
Paprykę płuczemy, usuwamy gniazda nasienne i tniemy w bardzo drobne wiórki, najlepiej
za pomocą obieraczki do warzyw typu julienne i mieszamy z kapustą.

Dodajemy 1 łyżeczkę soli, 2 płaskie łyżeczki cukru, 2 łyżki soku z cytryny i dokładnie mieszamy. Jabłka myjemy i ewentualnie obieramy ze skórki, ale niekoniecznie, jak kto woli.
Ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do warzyw.

Wlewamy olej, ponownie mieszamy i odstawiamy na ok. 30 minut.
Po tym czasie próbujemy surówkę i ewentualnie dodajemy sól, cukier i sok z cytryny.
Odstawiamy do tzw. przegryzienia się składników (nie trzeba długo czekać).

łatwa i szybka surówka z kapusty pekińskiej, papryki i jabłek

łatwa i szybka surówka z kapusty pekińskiej, papryki i jabłek

łatwa i szybka surówka z kapusty pekińskiej, papryki i jabłek

łatwa i szybka surówka z kapusty pekińskiej, papryki i jabłek


1 komentarz:

  1. Your style is unique compared to other people I have read stuff
    from. I appreciate you for posting when you have the opportunity,
    Guess I'll just book mark this page.

    OdpowiedzUsuń