Ta łatwa i szybka do zrobienia surówka jest jak na mój gust, jedną z najsmaczniejszych
surówek na bazie kapusty pekińskiej.
Jako dodatek do drugiego dania dość często gości na moim stole.
Składniki:
Wykonanie:
Kapustę pekińską płuczemy, osuszamy i kroimy nożem w jak najcieńsze paseczki.
Paprykę płuczemy, usuwamy gniazda nasienne i tniemy w bardzo drobne wiórki, najlepiej
za pomocą obieraczki do warzyw typu julienne i mieszamy z kapustą.
Dodajemy 1 łyżeczkę soli, 2 płaskie łyżeczki cukru, 2 łyżki soku z cytryny i dokładnie mieszamy. Jabłka myjemy i ewentualnie obieramy ze skórki, ale niekoniecznie, jak kto woli.
Ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do warzyw.
Wlewamy olej, ponownie mieszamy i odstawiamy na ok. 30 minut.
Po tym czasie próbujemy surówkę i ewentualnie dodajemy sól, cukier i sok z cytryny.
Odstawiamy do tzw. przegryzienia się składników (nie trzeba długo czekać).
surówek na bazie kapusty pekińskiej.
Jako dodatek do drugiego dania dość często gości na moim stole.
Składniki:
- 400 g kapusty pekińskiej
- 200-250 g kolorowej papryki (czerwona, żółta, zielona)
- 300-400 g jabłek słodko-winnych
- 1-1½ płaskiej łyżeczki soli
- 2-3 płaskie łyżeczki cukru
- 2 -3 łyżki soku z cytryny
- 2 -3 łyżki oleju
Wykonanie:
Kapustę pekińską płuczemy, osuszamy i kroimy nożem w jak najcieńsze paseczki.
Paprykę płuczemy, usuwamy gniazda nasienne i tniemy w bardzo drobne wiórki, najlepiej
za pomocą obieraczki do warzyw typu julienne i mieszamy z kapustą.
Dodajemy 1 łyżeczkę soli, 2 płaskie łyżeczki cukru, 2 łyżki soku z cytryny i dokładnie mieszamy. Jabłka myjemy i ewentualnie obieramy ze skórki, ale niekoniecznie, jak kto woli.
Ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do warzyw.
Wlewamy olej, ponownie mieszamy i odstawiamy na ok. 30 minut.
Po tym czasie próbujemy surówkę i ewentualnie dodajemy sól, cukier i sok z cytryny.
Odstawiamy do tzw. przegryzienia się składników (nie trzeba długo czekać).
Your style is unique compared to other people I have read stuff
OdpowiedzUsuńfrom. I appreciate you for posting when you have the opportunity,
Guess I'll just book mark this page.