Jeżeli znudziły się Wam tradycyjne placki ziemniaczane, skuście się na te proste w wykonaniu
placki, również na bazie ziemniaków.
Z pewnością będziecie zaskoczeni ich oryginalnym smakiem. Placki są przepyszne!
Jak najbardziej można je podać jako drugie danie obiadowe.
Świetnie smakują z dodatkiem soku pomidorowego.
Przepis pochodzi z miesięcznika "Dania za grosik" nr 6/2011. Nieznacznie zmodyfikowałam.
Składniki:
Wykonanie:
Ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Kiełbasę kroimy w plasterki.
Żółtka miksujemy, dodajemy porcjami żółty ser starty na tarce o drobnych oczkach,
a następnie porcjami ziemniaki. Dodajemy do smaku sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą ziemniaczaną.
Na patelnię z rozgrzanym olejem kładziemy niewielkie porcje masy.
Formujemy placki i na wierzch lekko wciskamy po 2-3 plasterki kiełbasy.
Smażymy dość intensywnie z obu stron na złoty kolor.
Podajemy z drobno pokrojonym szczypiorkiem i cząstkami pomidorów.
Można dać na placuszki kleksy keczupu.
placki, również na bazie ziemniaków.
Z pewnością będziecie zaskoczeni ich oryginalnym smakiem. Placki są przepyszne!
Jak najbardziej można je podać jako drugie danie obiadowe.
Świetnie smakują z dodatkiem soku pomidorowego.
Przepis pochodzi z miesięcznika "Dania za grosik" nr 6/2011. Nieznacznie zmodyfikowałam.
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 200 g cienkiej kiełbasy
- 5-6 jajek
- 100 g startego sera żółtego
- sól, pieprz mielony, świeżo starta gałka muszkatołowa do smaku
- olej do smażenia
dodatkowo:
- pęczek szczypiorku
- świeże pomidory
- ewentualnie ostry (łagodny) keczup
- sok pomidorowy
Wykonanie:
Ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Kiełbasę kroimy w plasterki.
Żółtka miksujemy, dodajemy porcjami żółty ser starty na tarce o drobnych oczkach,
a następnie porcjami ziemniaki. Dodajemy do smaku sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą ziemniaczaną.
Na patelnię z rozgrzanym olejem kładziemy niewielkie porcje masy.
Formujemy placki i na wierzch lekko wciskamy po 2-3 plasterki kiełbasy.
Smażymy dość intensywnie z obu stron na złoty kolor.
Podajemy z drobno pokrojonym szczypiorkiem i cząstkami pomidorów.
Można dać na placuszki kleksy keczupu.
Bardzo ciekawy przepis. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń