czwartek, 30 sierpnia 2018

PLACKI ZIEMNIACZANE Z ŻÓŁTYM SEREM I KIEŁBASĄ

Jeżeli znudziły się Wam tradycyjne placki ziemniaczane, skuście się na te proste w wykonaniu
placki, również na bazie ziemniaków.
Z pewnością będziecie zaskoczeni ich oryginalnym smakiem. Placki są przepyszne!
Jak najbardziej można je podać jako drugie danie obiadowe.
Świetnie smakują z dodatkiem soku pomidorowego.
Przepis pochodzi z miesięcznika "Dania za grosik" nr 6/2011. Nieznacznie zmodyfikowałam.

bardzo smaczne placki ziemniaczane z dodatkiem startego żółtego sera, plasterków kiełbasy i jajek na szybki obiad


Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 200 g cienkiej kiełbasy
  • 5-6 jajek
  • 100 g startego sera żółtego
  • sól, pieprz mielony, świeżo starta  gałka muszkatołowa do smaku
  • olej do smażenia
dodatkowo:
  • pęczek szczypiorku
  • świeże pomidory
  • ewentualnie ostry (łagodny) keczup
  • sok pomidorowy


Wykonanie:

Ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Kiełbasę kroimy w plasterki.
Żółtka miksujemy, dodajemy porcjami żółty ser starty na tarce o drobnych oczkach,
a następnie porcjami ziemniaki. Dodajemy do smaku sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą ziemniaczaną.
Na patelnię z rozgrzanym olejem kładziemy niewielkie porcje masy.
Formujemy placki i na wierzch lekko wciskamy po 2-3 plasterki kiełbasy.
Smażymy dość intensywnie z obu stron na złoty kolor.
Podajemy z drobno pokrojonym szczypiorkiem i cząstkami pomidorów.
Można dać na placuszki kleksy keczupu.

bardzo smaczne placki ziemniaczane z dodatkiem startego żółtego sera, plasterków kiełbasy i jajek na szybki obiad


bardzo smaczne placki ziemniaczane z dodatkiem startego żółtego sera, plasterków kiełbasy i jajek na szybki obiad


1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawy przepis. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń