Jest to sernik na zimno na biszkoptowym, kakaowym spodzie nasączonym alkoholizowanym ponczem czekoladowym.
Na biszkopcie położona jest warstwa kremu czekoladowego z nutelli i drobno pokrojonych
wafelków kakaowych z dodatkiem wódki.
Kolejną warstwą jest czekoladowa masa serowa z serka mascarpone i bitej śmietany.
Wierzch stanowi mus malinowy zagęszczony galaretką malinową, udekorowany wiórkami białej czekolady.
Sernik czekoladowy na zimno to mój kolejny kulinarny eksperyment.
Składniki biszkoptu kakaowego (na formę o wym. 27 x 35 cm):
Składniki ponczu:
Składniki kremu wafelkowego:
Składniki masy serowej:
Składniki musu malinowego:
dodatkowo:
Wykonanie biszkoptu kakaowego:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier, a następnie po 1 żółtku,
stale ubijając do uzyskania puszystej, jednolitej masy.
Wsiewamy stopniowo mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia.
Delikatnie, najlepiej ręcznie, za pomocą dużej łyżki bądź łopatki mieszamy.
Ciasto wykładamy do formy i pieczemy ok. 30 minut w temp. 180°C.
Po upieczeniu pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Ściągamy wierzchnią warstwę (skórkę).
Wykonanie ponczu:
Czekoladę łamiemy na kawałki, zalewamy wrzątkiem, mieszamy do jej rozpuszczenia.
Ewentualnie lekko podgrzewamy.
Po przestudzeniu wlewamy wódkę, dokładnie mieszamy i nasączamy równomiernie
całą powierzchnię ciasta.
Wykonanie kremu wafelkowego:
Wafelki kroimy nożem na cieniutkie kawałeczki, dodajemy nutellę, wódkę i dokładnie mieszamy. Krem dokładnie rozprowadzamy na powierzchni ciasta.
Wykonanie masy serowej:
Czekolady łamiemy na małe kawałki, dajemy do rondelka o grubym dnie i zalewamy
mlekiem. Podgrzewamy na małym ogniu, na płytce do rozpuszczenia się czekolady,
prawie stale mieszając. Zdejmujemy z ognia i mieszamy do przestudzenia.
Serek miksujemy na małych obrotach (krótko), wlewamy porcjami czekoladę i dalej miksujemy nie za długo, tylko do połączenia się składników.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder
i odstawiamy, aż osiągnie temperaturę pokojową.
Śmietankę dodajemy porcjami do serka, mieszamy łyżką nie za długo, do uzyskania
jednolitej masy.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia.
Zalewamy niewielką ilością wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia.
Gdyby nie chciała się rozpuścić podgrzewamy,ale nie gotujemy!
Cienkim strumieniem wlewamy jeszcze ciepłą żelatynę do masy serowej,
stale mieszając robotem na najmniejszych obrotach lub łyżką.
Natychmiast wykładamy na warstwę kremu wafelkowego i wyrównujemy powierzchnię.
Schładzamy w lodówce.
Wykonanie musu malinowego:
Maliny płuczemy, odstawiamy do osiąkniecia z wody, zasypujemy cukrem i rozgniatamy. Przecieramy przez sitko.
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku (ewentualnie podgrzewamy, nie gotujemy!).
Dodajemy mus malinowy, mieszamy i odstawiamy do chwili, aż zacznie gęstnieć.
Można schłodzić w lodówce.
Wykładamy gęstniejący mus na schłodzoną masę serową.
Ponownie umieszczamy w lodówce.
Przed podaniem posypujemy wiórkami białej czekolady.
Na biszkopcie położona jest warstwa kremu czekoladowego z nutelli i drobno pokrojonych
wafelków kakaowych z dodatkiem wódki.
Kolejną warstwą jest czekoladowa masa serowa z serka mascarpone i bitej śmietany.
Wierzch stanowi mus malinowy zagęszczony galaretką malinową, udekorowany wiórkami białej czekolady.
Sernik czekoladowy na zimno to mój kolejny kulinarny eksperyment.
Składniki biszkoptu kakaowego (na formę o wym. 27 x 35 cm):
- 4 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki ponczu:
- 60 g czekolady gorzkiej
- 10 łyżek wody (wrzątek)
- 8 łyżek wódki 40%
Składniki kremu wafelkowego:
- 8 wafelków przekładanych kremem kakaowym w czekoladzie (8 x 36 g)
- 300 g kremu czekoladowego typu nutella
- 3/4 szklanki wódki 40%
Składniki masy serowej:
- 500 g serka mascarpone
- 2 czekolady mleczne
- 1/2 szklanki mleka
- 500 ml śmietanki do ciast i deserów 36%
- 2 - 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
Składniki musu malinowego:
- 500 g malin
- 500 ml wody (wrzątek)
- 2 galaretki malinowe
- 1/2 szklanki cukru
dodatkowo:
- wiórki białej czekolady
Wykonanie biszkoptu kakaowego:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier, a następnie po 1 żółtku,
stale ubijając do uzyskania puszystej, jednolitej masy.
Wsiewamy stopniowo mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia.
Delikatnie, najlepiej ręcznie, za pomocą dużej łyżki bądź łopatki mieszamy.
Ciasto wykładamy do formy i pieczemy ok. 30 minut w temp. 180°C.
Po upieczeniu pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Ściągamy wierzchnią warstwę (skórkę).
Wykonanie ponczu:
Czekoladę łamiemy na kawałki, zalewamy wrzątkiem, mieszamy do jej rozpuszczenia.
Ewentualnie lekko podgrzewamy.
Po przestudzeniu wlewamy wódkę, dokładnie mieszamy i nasączamy równomiernie
całą powierzchnię ciasta.
Wykonanie kremu wafelkowego:
Wafelki kroimy nożem na cieniutkie kawałeczki, dodajemy nutellę, wódkę i dokładnie mieszamy. Krem dokładnie rozprowadzamy na powierzchni ciasta.
Wykonanie masy serowej:
Czekolady łamiemy na małe kawałki, dajemy do rondelka o grubym dnie i zalewamy
mlekiem. Podgrzewamy na małym ogniu, na płytce do rozpuszczenia się czekolady,
prawie stale mieszając. Zdejmujemy z ognia i mieszamy do przestudzenia.
Serek miksujemy na małych obrotach (krótko), wlewamy porcjami czekoladę i dalej miksujemy nie za długo, tylko do połączenia się składników.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder
i odstawiamy, aż osiągnie temperaturę pokojową.
Śmietankę dodajemy porcjami do serka, mieszamy łyżką nie za długo, do uzyskania
jednolitej masy.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia.
Zalewamy niewielką ilością wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia.
Gdyby nie chciała się rozpuścić podgrzewamy,ale nie gotujemy!
Cienkim strumieniem wlewamy jeszcze ciepłą żelatynę do masy serowej,
stale mieszając robotem na najmniejszych obrotach lub łyżką.
Natychmiast wykładamy na warstwę kremu wafelkowego i wyrównujemy powierzchnię.
Schładzamy w lodówce.
Wykonanie musu malinowego:
Maliny płuczemy, odstawiamy do osiąkniecia z wody, zasypujemy cukrem i rozgniatamy. Przecieramy przez sitko.
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku (ewentualnie podgrzewamy, nie gotujemy!).
Dodajemy mus malinowy, mieszamy i odstawiamy do chwili, aż zacznie gęstnieć.
Można schłodzić w lodówce.
Wykładamy gęstniejący mus na schłodzoną masę serową.
Ponownie umieszczamy w lodówce.
Przed podaniem posypujemy wiórkami białej czekolady.
Już wprawdzie wypiłam jedną kawę ale chętnie zaparzyłabym sobie drugiej, gdybym mogła jeszcze zjeść to ciasto :)
OdpowiedzUsuńA proszę bardzo :)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam!
OdpowiedzUsuń