czwartek, 2 sierpnia 2018

DELIKATNE CIASTO Z MUSEM MALINOWYM I BITĄ ŚMIETANĄ

Jest to smaczne,  lekkie, wręcz delikatne i rozpływające się w ustach ciasto, nie za słodkie, aromatyczne.
Warstwy cieniutkich blatów biszkoptowych przełożone są kremem z bitej śmietany
z dodatkiem rumu oraz zagęszczonego galaretką malinową musu z malin.
Na wierzchu znajduje się warstwa kruchych herbatników posmarowanych cieniutką warstwą
nutelli, a na niej mus malinowy.
Jest to mój kolejny kulinarny eksperyment.

smaczne, delikatne ciasto biszkoptowe przekładane kremem śmietankowym z rumem i musem malinowym, z herbatnikami


Składniki blatów biszkoptowych (forma o wym. 28 x 40cm):

  • 4 jajka
  • 4 łyżki wrzątku
  • 120 g cukru
  • 65 g mąki
  • szczypta soli


Składniki kremu śmietankowo- rumowego:

  • 800 ml śmietany kremowej 30% do deserów 
  • ¼ - ½ szklanki cukru pudru
  • 7 łyżek rumu
  • 4 łyżeczki żelatyny


Składniki musu malinowego:

  • 500 g malin
  • ¼ - ½ szklanki cukru
  • 2 galaretki malinowe
  • 1½ szklanki wrzątku


dodatkowo:

  • krem nutella
  • kruche herbatniki prostokątne (30-40 szt)



Wykonanie blatów biszkoptowych:

Żółtka oddzielamy od białek, posypujemy cukrem i dajemy 4 łyżki gorącej wody.
Miksujemy na krem. Wsiewamy małymi porcjami mąkę, delikatnie mieszając łyżką.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z ciastem.

Ciasto dzielimy na dwie równe części i wykładamy do dwóch jednakowych, prostokątnych form o wym. 28 x 40 cm, wyłożonych papierem do pieczenia i wyrównujemy powierzchnie
za pomocą szpatułki.
Pieczemy ok. 15 minut w temp. 180°C na środkowym poziomie piekarnika na jasnozłoty kolor, oddzielnie każdy blat.
Zaraz po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i po odwróceniu ciasta zdejmujemy delikatnie papier.
Robimy to delikatnie, gdyż blaty są dość cienkie. Odkładamy do całkowitego ostudzenia.


Wykonanie musu malinowego:

Opłukane wcześniej maliny, po osiąknięciu z wody rozgniatamy z cukrem,
blendujemy i przecieramy przez sitko.

Galaretki malinowe rozpuszczamy we wrzątku (ewentualnie podgrzewamy, nie gotujemy!)
i dokładnie mieszamy z przetartymi malinami. Dzielimy na trzy równe części.
Jedną część schładzamy do lekkiego zagęstnienia (najlepiej w lodówce), a po pewnym czasie
w razie potrzeby kolejną część, gdy będziemy przygotowywać drugą warstwę kremu śmietankowo-rumowego.
Trzecią część pozostawiamy w temp. pokojowej.


Wykonanie kremu śmietankowo-rumowego:

Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno mikserem ręcznym, dodając porcjami
pod koniec cukier puder, a następnie  po 1 łyżce rumu.

Krem dzielimy na dwie równe części i każdą część przygotowujemy dalej oddzielnie,
ze względu na dość szybkie jego gęstnienie. I tak:
"2 łyżeczki żelatyny zalewamy niewielką ilością zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia. Zalewamy niewielką ilością wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia żelatyny (ewentualnie podgrzewamy, nie gotujemy!). Żelatynę wlewamy do jednej porcji kremu cienkim strumieniem, mieszając robotem ręcznym na małych obrotach. Natychmiast wykładamy na jeden z blatów biszkoptowych, równomiernie rozprowadzamy i wykonujemy za pomocą okrągłej łyżeczki deserowej płytkie rowki, wzdłuż, w niewielkiej odległości jeden obok drugiego.
Każdy rowek wypełniamy lekko gęstniejącym musem malinowym i wkładamy formę do lodówki, do całkowitego zgęstnienia musu." 
Wyjmujemy formę, nakładamy drugi blat biszkoptowy i przygotowujemy drugą część kremu śmietankowo-rumowego,postępując podobnie jak wcześniej, przy pierwszej jego warstwie tzn.
"2 łyżeczki żelatyny zalewamy niewielką ilością zimnej wody  .......... do całkowitego zgęstnienia musu."
Na tak przygotowane ciasto układamy prostokątne herbatniki,  jeden obok drugiego.
Nakładamy na nie cieniutką warstwę nutelli (temp. pokojowa, łatwiej rozsmarowuje się).

Na wierzch ciasta wykładamy równomiernie pozostały mus malinowy i całość schładzamy
w lodówce.


smaczne, delikatne ciasto biszkoptowe przekładane kremem śmietankowym z rumem i musem malinowym, z herbatnikami

smaczne, delikatne ciasto biszkoptowe przekładane kremem śmietankowym z rumem i musem malinowym, z herbatnikami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz