piątek, 10 sierpnia 2018

TORT MALINOWY "ŚLIMACZEK"

Smaczne, delikatne i tylko na pozór trudne w wykonaniu ciasto tortowe z kremem na bazie
bitej śmietany.
Jedyne co może być trudniejsze do wykonania, to  roladki, ale jeżeli opanowaliśmy
już tę czynność, wykonanie tortu jest proste i niezbyt pracochłonne.
Jeżeli wykonanie roladek sprawia Wam trudność, to zajrzyjcie do wcześniejszego wpisu,
gdzie krok po kroku opisałam jak wykonać idealną roladę.
Z pewnością przekonacie się, że to nic trudnego!
https://w-kuchennym-oknie.blogspot.com/2018/08/rolada-biszkoptowa-przepis-podstawowy.html

Tort malinowy o wdzięcznej nazwie "ślimaczek" świetnie się sprawdzi jako apetyczny,
pomysłowy smakołyk na kinder party.
Dzieci z pewnością będą  zachwycone, gdy ten malinowy tort pojawi się przed nimi na stole :)

Przepis pochodzi z czasopisma "Ciasta i desery" nr 4/2011. Trochę zmodyfikowałam.

smaczny, delikatny tort roladowy z kremem na bazie bitej śmietany z dodatkiem musu malinowego


Składniki roladek (forma o wym. 36 x 36 cm):

  • 6 jajek
  • 6 łyżek gorącej wody
  • 180 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • ok. 200 g konfitury malinowej lub dżemu malinowego


Składniki kremu malinowego:

  • 750 ml śmietany do ciast i deserów 30%
  • 390 g jogurtu naturalnego
  • 300 - 400 g malin
  • 100 g cukru drobnego kryształu (lub wg. uznania)
  • 150 g konfitury malinowej lub dżemu malinowego
  • 10 łyżeczek żelatyny
  • 5 łyżek cukru pudru


dodatkowo:

  • 100 g masy marcepanowej  
  • 2 - 4 łyżki drobno mielonych pistacji lub orzechów
  • 6 słupków migdałowych


Wykonanie roladek:

Żółtka oddzielamy od białek, posypujemy cukrem i dajemy 6 łyżki gorącej wody.
Miksujemy na krem. Wsiewamy małymi porcjami mąkę, delikatnie mieszając łyżką.

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z ciastem.
Całość wykładamy na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia
i wyrównujemy powierzchnię za pomocą szpatułki.

Pieczemy ok. 18 minut w temp. 180°C na środkowym poziomie piekarnika.
Zaraz po upieczeniu przekładamy na delikatnie posypaną cukrem pudrem ściereczkę.
Powierzchnię ciasta również delikatnie posypujemy cukrem pudrem i wraz ze ściereczką
rolujemy ciasto. Odkładamy do przestudzenia.

Ciasto rozwijamy ze ściereczki, nakładamy na jego całą powierzchnię cienką warstwę
konfitury malinowej  i rolujemy je, delikatnie naciskając dłońmi na jego powierzchnię.
Roladę okręcamy ściśle (ale z wyczuciem) folią spożywczą, delikatnie "prasujemy"
dłońmi i wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Kroimy na wąskie 1 cm krążki tuż przed przygotowaniem kremu.
3 sztuki odkładamy na wykonanie ślimaczków.
Pozostałe roladki układamy na dnie i bokach tortownicy wyścielonej folią spożywczą
Roladki powinny ściśle przylegać do boku tortownicy.


Wykonanie kremu:

Maliny przecieramy przez sitko i dodajemy cukier drobny kryształ.
Całość mieszamy do rozpuszczenia się cukru ( możemy zagotować, ale nie jest to konieczne).

Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier puder, mieszając delikatnie łyżką.
Jogurt miksujemy z konfiturą malinową  i małymi porcjami, mieszając delikatnie łyżką
dodajemy do ubitej śmietany.
Małymi porcjami wlewamy przecier malinowy i dalej mieszamy łyżką.

Żelatynę zalewamy jak najmniejszą ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia,
po czym rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku i mieszamy.
Gdyby  nie chciała się rozpuścić lekko podgrzewamy (nie gotujemy!).
Jeszcze ciepłą wlewamy cienkim strumyczkiem do kremu, stale mieszając.
W razie potrzeby krem  umieszczamy w lodówce, by lekko zgęstniał, ale nie na długo,
tak aby można było go rozprowadzić na roladkach.


Wykonanie tortu:

Wylewamy krem do wcześniej przygotowanej tortownicy obłożonej roladkami i wyrównujemy szpatułką powierzchnię.
Tortownicę z tortem umieszczamy w lodówce do całkowitego zgęstnienia kremu.
Z masy marcepanowej formujemy tułowia 3 ślimaczków, czułki robimy z migdałowych paseczków (zrobiłam z marcepanu). Plecy ślimaczków smarujemy dżemem i nakładamy na nie odłożone roladki ( można wzmocnić drewnianymi wykałaczkami, ale dla małych dzieci ze względu na ich bezpieczeństwo, raczej nie polecam).
Powierzchnię tortu posypujemy drobno mielonymi pistacjami lub orzechami.

smaczny, delikatny tort roladowy z kremem na bazie bitej śmietany z dodatkiem musu malinowego

smaczny, delikatny tort roladowy z kremem na bazie bitej śmietany z dodatkiem musu malinowego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz