Jeżeli w Waszej lodówce są białka i zastanawiacie się jak je wykorzystać, upieczcie bezy
w formie krążków i przełóżcie je kremem z bitej śmietany i musu malinowego.
Kruchutkie ciasteczka bezowe przełożone śmietanowym kremem malinowym to smaczny
deser na upalne popołudnie.
Składniki krążków bezowych (ok. 20 sztuk):
Składniki kremu malinowego:
dodatkowo do dekoracji:
Wykonanie krążków bezowych:
Na papierze do pieczenia rysujemy okręgi o średnicy 9 cm i umieszczamy na blasze.
Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywno mikserem.
Dodajemy po 1 łyżce cukru, stale ubijając.
Gdy masa stanie się lśniąca i sztywna wypełniamy nią okręgi za pomocą rękawa z ozdobną końcówką bezowe o wysokości ok. 1 cm.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 130°C ok. 1 godziny.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik, otwieramy drzwiczki i pozostawiamy w nim bezy celem dosuszenia.
Wykonanie kremu malinowego:
Opłukane i podsuszone na papierowym ręczniku maliny przecieramy przez sitko.
Do otrzymanego przecieru dodajemy cukier kryształ i cukier z wanilią.
Mieszamy do ich rozpuszczenia.
Żelatynę zalewamy zimną wodą do napęcznienia, po czym rozpuszczamy we wrzątku.
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno mikserem.
Dodajemy porcjami przecier malinowy, a następnie cienkim strumieniem wlewamy przestudzoną żelatynę, stale mieszając, nie za długo tylko do uzyskania jednolitego kremu.
Odstawiamy do zagęszczenia, ale nie na długo, tak aby można było go swobodnie wyciskać
za pomocą rękawa na bezowych krążkach.
Wykonanie torcików:
Na połowę ilości bezowych krążków nakładamy krem za pomocą rękawa z końcówką.
Przykrywamy pozostałymi krążkami. Na wierzchu każdego torcika dajemy niewielką ilość kremu.
Ozdabiamy malinami i listkami melisy.
Podajemy bezpośrednio po przełożeniu kremem, gdyż po pewnym czasie warstwa bezowa rozmięka.
w formie krążków i przełóżcie je kremem z bitej śmietany i musu malinowego.
Kruchutkie ciasteczka bezowe przełożone śmietanowym kremem malinowym to smaczny
deser na upalne popołudnie.
- 7 białek z dużych jaj
- 440 g drobnego cukru
- szczypta soli
Składniki kremu malinowego:
- 500 ml śmietany kremowej 36%
- ok. 400 g malin
- 2½ łyżki cukru drobnego kryształu
- 1-2 łyżeczki cukru z wanilią
- 3-4 łyżeczki żelatyny + ¼ zimnej wody + ¼ szklanki wrzątku
dodatkowo do dekoracji:
- ok. 200 g malin
- listki melisy
Wykonanie krążków bezowych:
Na papierze do pieczenia rysujemy okręgi o średnicy 9 cm i umieszczamy na blasze.
Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywno mikserem.
Dodajemy po 1 łyżce cukru, stale ubijając.
Gdy masa stanie się lśniąca i sztywna wypełniamy nią okręgi za pomocą rękawa z ozdobną końcówką bezowe o wysokości ok. 1 cm.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 130°C ok. 1 godziny.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik, otwieramy drzwiczki i pozostawiamy w nim bezy celem dosuszenia.
Wykonanie kremu malinowego:
Opłukane i podsuszone na papierowym ręczniku maliny przecieramy przez sitko.
Do otrzymanego przecieru dodajemy cukier kryształ i cukier z wanilią.
Mieszamy do ich rozpuszczenia.
Żelatynę zalewamy zimną wodą do napęcznienia, po czym rozpuszczamy we wrzątku.
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno mikserem.
Dodajemy porcjami przecier malinowy, a następnie cienkim strumieniem wlewamy przestudzoną żelatynę, stale mieszając, nie za długo tylko do uzyskania jednolitego kremu.
Odstawiamy do zagęszczenia, ale nie na długo, tak aby można było go swobodnie wyciskać
za pomocą rękawa na bezowych krążkach.
Wykonanie torcików:
Na połowę ilości bezowych krążków nakładamy krem za pomocą rękawa z końcówką.
Przykrywamy pozostałymi krążkami. Na wierzchu każdego torcika dajemy niewielką ilość kremu.
Ozdabiamy malinami i listkami melisy.
Podajemy bezpośrednio po przełożeniu kremem, gdyż po pewnym czasie warstwa bezowa rozmięka.
Na moje umiejętności, to trochę dużo, żeby było idealnie. Ale i tak spróbuje, co mi tam. Warto mieć taki deser, szczególnie dla gości.
OdpowiedzUsuń