wtorek, 14 sierpnia 2018

KARPATKA Z MASĄ MALINOWĄ

Tradycyjna karpatka to ciasto ptysiowe przełożone kremem budyniowym.
Poniżej przedstawiam Wam przepis na karpatkę z masą na bazie bitej śmietany z dodatkiem kremu malinowego.  Przepis na krem malinowy, który jest wspaniały do pieczywa, deserów, kremów i ciast, opublikowałam w poprzednim poście:
https://w-kuchennym-oknie.blogspot.com/2018/08/krem-malinowy-raspberry-curd.html
Ciasto jest lekkie, mięciutkie,  niezbyt słodkie.
Jest aromatyczne za sprawą owoców jakimi są maliny.
Jeżeli użyjemy do ciasta wcześniej przygotowanego kremu malinowego
(a może poleżeć w lodówce nawet do tygodnia) można je stosunkowo szybko zrobić.


pyszne ciasto ptysiowe przełożone masą z bitej śmietany z dodatkiem kremu malinowego


Składniki ciasta (na dużą blachę o wym. 28 x 40 cm):

  • 1 szklanka wody
  • 80 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 4 duże jajka (L) 
  • szczypta soli 


Składniki masy malinowej:

  • 700 ml śmietanki do ciast i tortów 36%
  • 600 g malin (ok. 600 ml soku)
  • 1 cytryna ( ok. 50 ml soku)
  • 200 g masła
  • 2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2 żółtka
  • 5 łyżeczek żelatyny 
  • ew. cukier puder wg. uznania


Wykonanie ciasta:

W rondlu zagotowujemy wodę z masłem i szczyptą soli.
Wsypujemy mąkę i dokładnie rozcieramy drewnianą pałką zaparzając ciasto 3 - 4 minuty
na małym ogniu, do momentu, aż stanie się szkliste.

Zdejmujemy rondel z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
Do schłodzonego ciasta dodajemy po 1 jajku i ucieramy mikserem na jednolitą masę.

Dwie duże formy (28 x 40 cm) lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.

Ciasto dzielimy na dwie równe części i rozprowadzamy po dnie obu form. Możemy ciasto rozprowadzić równomiernie, ale gdy nam zależy na dużych wzniesieniach robimy nierówności.

Pieczemy każdy blat oddzielnie w piekarniku nagrzanym do temp. 200ºC ok. 30 minut
na złoty kolor. Należy pamiętać, aby na początku przez ok. 15 minut nie otwierać piekarnika, ponieważ ciasto opadnie.

Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i zaraz po wykonaniu masy możemy przekładać.


Wykonanie masy malinowej:

Maliny płuczemy i odstawiamy do osiąknięcia z wody.
Miksujemy i przecieramy przez gęste sitko, aby usunąć pesteczki.
Do garnka o grubym dnie wkładamy masło, stawiamy na płytce i ogrzewamy na małym ogniu.
Gdy masło rozpuści się, uruchamiamy końcówki miksujące robota ręcznego (średnia prędkość) i wlewamy cienkim strumieniem sok z cytryny, a następnie przecier malinowy.

Po upływie 2 minut wsypujemy porcjami cukier nie przerywając miksowania,
a gdy się rozpuści (po ok. 2 minutach) wlewamy cienkim strumieniem zmiksowane wcześniej
jajka z żółtkami.  Miksujemy jeszcze ok.1 minuty.

Odstawiamy miksowanie mechaniczne i dalej często mieszamy (np. dużą łyżką) ok. 25 minut.
Krem powinien zgęstnieć.
Garnek z kremem odstawiamy do ostudzenia.
Krem przekładamy do słoiczka, zamykamy i schładzamy w lodówce przynajmniej kilka godzin,
a najlepiej pozostawiamy na noc.
Na krótko przed dalszym wykonywaniem masy wyjmujemy z lodówki, aby nie był zbyt zimny
i uzyskał temp. zbliżoną do ubitej śmietanki.

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno.
Żelatynę zalewamy ⅓ zimnej wody i pozostawiamy do napęcznienia, a następnie wlewamy jak najmniejszą ilość wrzątku i mieszamy. Gdyby żelatyna nie rozpuściła się całkowicie, podgrzewamy na bardzo małym ogniu, stale mieszając (nie gotujemy!).

Do kremu malinowego dodajemy porcjami bitą śmietanę i delikatnie mieszamy łyżką.

Na koniec wlewamy cienkim strumieniem lekko ciepłą żelatynę i mieszamy łyżką na jednolitą masę.

Natychmiast wykładamy masę malinową na jeden z blatów ptysiowych, równomiernie rozprowadzamy i przykrywamy drugim blatem.
Wierzch ciasta lekko dociskamy i wstawiamy do lodówki do zatężenia masy.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.


pyszne ciasto ptysiowe przełożone masą z bitej śmietany z dodatkiem kremu malinowego



pyszne ciasto ptysiowe przełożone masą z bitej śmietany z dodatkiem kremu malinowego


pyszne ciasto ptysiowe przełożone masą z bitej śmietany z dodatkiem kremu malinowego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz