środa, 22 sierpnia 2018

KOMPOT Z CZARNYCH WINOGRON

Kompot z czarnych winogron jest bardzo smaczny i aromatyczny.
Do słoików owoce daję  w całości, nie przecieram, ani nie wyciskam soku.
Nie pozbywam się skórki, bo to  właśnie dzięki niej kompot zachowuje piękną ciemnoczerwoną barwę.

pyszny, domowy, aromatyczny kompot z czarnych winogron w słoikach na zimę


 Składniki:

  • dowolna ilość czarnych winogron
  • cukier
  • woda przegotowana przestudzona


Wykonanie:

Kiście winogron płuczemy. Obrywamy owoce i ponownie je płuczemy je.
Odstawiamy do osiąknięcia z wody. Napełniamy nimi słoiki 1 litrowe i delikatnie ugniatamy.
Owoce powinny zająć nie więcej niż  ¾ objętości słoika.
Do każdego słoika wsypujemy po 2 łyżki cukru i zalewamy przegotowaną i przestudzoną wodą. Słoiki zamykamy i pasteryzujemy ok. 30 minut.

pyszny, domowy, aromatyczny kompot z czarnych winogron w słoikach na zimę


pyszny, domowy, aromatyczny kompot z czarnych winogron w słoikach na zimę


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz