Kompot z czarnych winogron jest bardzo smaczny i aromatyczny.
Do słoików owoce daję w całości, nie przecieram, ani nie wyciskam soku.
Nie pozbywam się skórki, bo to właśnie dzięki niej kompot zachowuje piękną ciemnoczerwoną barwę.
Składniki:
Wykonanie:
Kiście winogron płuczemy. Obrywamy owoce i ponownie je płuczemy je.
Odstawiamy do osiąknięcia z wody. Napełniamy nimi słoiki 1 litrowe i delikatnie ugniatamy.
Owoce powinny zająć nie więcej niż ¾ objętości słoika.
Do każdego słoika wsypujemy po 2 łyżki cukru i zalewamy przegotowaną i przestudzoną wodą. Słoiki zamykamy i pasteryzujemy ok. 30 minut.
Do słoików owoce daję w całości, nie przecieram, ani nie wyciskam soku.
Nie pozbywam się skórki, bo to właśnie dzięki niej kompot zachowuje piękną ciemnoczerwoną barwę.
- dowolna ilość czarnych winogron
- cukier
- woda przegotowana przestudzona
Wykonanie:
Kiście winogron płuczemy. Obrywamy owoce i ponownie je płuczemy je.
Odstawiamy do osiąknięcia z wody. Napełniamy nimi słoiki 1 litrowe i delikatnie ugniatamy.
Owoce powinny zająć nie więcej niż ¾ objętości słoika.
Do każdego słoika wsypujemy po 2 łyżki cukru i zalewamy przegotowaną i przestudzoną wodą. Słoiki zamykamy i pasteryzujemy ok. 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz