Jest to prosty i szybki w wykonaniu, pyszny, bezpestkowy dżem owocowy.
Pestki w malinach są twarde i z tego względu usuwam je przecierając maliny przez sitko,
ponieważ moi bliscy ich nie tolerują. Poza tym bezpestkowy dżem ma delikatniejszy smak.
Warto zrobić domowy dżem malinowy, bo jest wspaniały zarówno do pieczywa,
jak i do ciast, bądź deserów.
Składniki:
Wykonanie:
Maliny przebieramy, delikatnie płuczemy i odstawiamy do osiąknięcia z wody.
Przecieramy przez sitko wprost do garnka.
Do przecieru dodajemy cukier, żelfix , dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut.
Stawiamy garnek na ogień i doprowadzamy do wrzenia, mieszamy.
Gotujemy 2 minuty, stale mieszając.
Zdejmujemy z ognia i mieszamy do zaniku piany.
Gorący dżem przekładamy do wyparzonych wcześniej słoiczków, natychmiast zamykamy.
Odwracamy do góry dnem na ok. 5 minut.
Przechowujemy najlepiej w chłodnym miejscu (np. w piwnicy).
Pestki w malinach są twarde i z tego względu usuwam je przecierając maliny przez sitko,
ponieważ moi bliscy ich nie tolerują. Poza tym bezpestkowy dżem ma delikatniejszy smak.
Warto zrobić domowy dżem malinowy, bo jest wspaniały zarówno do pieczywa,
jak i do ciast, bądź deserów.
Składniki:
- 1,2 kg malin (1 litr przecieru)
- 400 g cukru
- 2 opakowania żelfixu 3:1 (2 x 40 g)
Wykonanie:
Maliny przebieramy, delikatnie płuczemy i odstawiamy do osiąknięcia z wody.
Przecieramy przez sitko wprost do garnka.
Do przecieru dodajemy cukier, żelfix , dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut.
Stawiamy garnek na ogień i doprowadzamy do wrzenia, mieszamy.
Gotujemy 2 minuty, stale mieszając.
Zdejmujemy z ognia i mieszamy do zaniku piany.
Gorący dżem przekładamy do wyparzonych wcześniej słoiczków, natychmiast zamykamy.
Odwracamy do góry dnem na ok. 5 minut.
Przechowujemy najlepiej w chłodnym miejscu (np. w piwnicy).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz