Ten sernik pieczony z półtłustego twarogu z dodatkiem mleka, oleju i budyniu zawsze
udaje się i jest bardzo smaczny.
Spód sernika wykonany jest z ciasta kakaowego, a wierzch polany jest musem malinowym zagęszczonym galaretką.
Sernik nie jest za słodki, aromatyczny, wilgotny.
Warto skusić się, zwłaszcza, że sezon na maliny w pełni!
Składniki spodu kakaowego (na dużą blachę o wym. 28 x 40 cm):
Składniki warstwy serowej:
Składniki musu malinowego:
Wykonanie spodu kakaowego:
Białka ubjamy, pod koniec dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy na sztywno.
Dodajemy po jednym żółtku, stale miksując na średnich obrotach robotem ręcznym.
Wlewamy porcjami olej, a następnie śmietanę i dalej mieszamy na tych samych obrotach,
tylko do połączenia się składników.
Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, kakao i wsiewamy porcjami stale mieszając robotem
na małych obrotach lub ręcznie, dużą łyżką, nie za długo, tylko do połączenia się składników.
Ciasto wykładamy do dużej, prostokątnej formy o wym 28 x 40 cm i równomiernie rozprowadzamy.
Wykonanie warstwy serowej:
Jajka, żółtka i cukier puder ucieramy do białości.
Dodajemy budynie z proszkiem do pieczenia, a następnie porcjami dwukrotnie mielony ser.
Gdy masa stanie się gęsta rozrzedzamy mlekiem i blendujemy, dodając pozostały ser.
Wlewamy resztę mleka porcjami i dalej blendujemy do chwili uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Na końcu dodajemy olej i aromat śmietankowy.
Masa serowa jest rzadka, ale nie należy się przejmować, bo po upieczeniu sernik jest pulchny
i wilgotny. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy na ciasto.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez 50 - 60 minut.
Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy sernik jest upieczony, jeżeli tak wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i po ok. 15 minutach wyjmujemy.
Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Wykonanie musu malinowego:
Maliny płuczemy, odstawiamy do osiąknięcia z wody.
Mieszamy z ½ szklanki cukru, miksujemy i przecieramy przez sitko.
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku.
Ewentualnie podgrzewamy, gdyby nie chciały się rozpuścić, ale nie gotujemy!
Dodajemy do przetartych malin, krótko podgrzewamy, stale mieszając ( nie gotujemy!).
Dodajemy cukier do smaku w razie potrzeby.
Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Wkładamy do lodówki, aby lekko zgestniała i wykładamy na ostudzony sernik.
Formę z ciastem dajemy do lodówki do całkowitego zgęstnienia musu.
udaje się i jest bardzo smaczny.
Spód sernika wykonany jest z ciasta kakaowego, a wierzch polany jest musem malinowym zagęszczonym galaretką.
Sernik nie jest za słodki, aromatyczny, wilgotny.
Warto skusić się, zwłaszcza, że sezon na maliny w pełni!
Składniki spodu kakaowego (na dużą blachę o wym. 28 x 40 cm):
- 3 duże jajka (L)
- ¾ szklanki cukru drobnego kryształu
- ½ szklanki oleju
- ½ szklanki śmietany
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 - 3 łyżki kakao
Składniki warstwy serowej:
- 1 kg sera półtłustego dwukrotnie mielonego
- 2 jajka
- 4 żółtka
- 1½ szklanki cukru pudru
- 2 budynie śmietankowe
- 1 szklanka mleka
- ½ szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 aromat śmietankowy
Składniki musu malinowego:
- 600 g malin
- ½ - ¾ szklanki cukru
- 2 galaretki malinowe lub truskawkowe
- ½ l wrzątku
Wykonanie spodu kakaowego:
Białka ubjamy, pod koniec dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy na sztywno.
Dodajemy po jednym żółtku, stale miksując na średnich obrotach robotem ręcznym.
Wlewamy porcjami olej, a następnie śmietanę i dalej mieszamy na tych samych obrotach,
tylko do połączenia się składników.
Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, kakao i wsiewamy porcjami stale mieszając robotem
na małych obrotach lub ręcznie, dużą łyżką, nie za długo, tylko do połączenia się składników.
Ciasto wykładamy do dużej, prostokątnej formy o wym 28 x 40 cm i równomiernie rozprowadzamy.
Wykonanie warstwy serowej:
Jajka, żółtka i cukier puder ucieramy do białości.
Dodajemy budynie z proszkiem do pieczenia, a następnie porcjami dwukrotnie mielony ser.
Gdy masa stanie się gęsta rozrzedzamy mlekiem i blendujemy, dodając pozostały ser.
Wlewamy resztę mleka porcjami i dalej blendujemy do chwili uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Na końcu dodajemy olej i aromat śmietankowy.
Masa serowa jest rzadka, ale nie należy się przejmować, bo po upieczeniu sernik jest pulchny
i wilgotny. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy na ciasto.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez 50 - 60 minut.
Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy sernik jest upieczony, jeżeli tak wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i po ok. 15 minutach wyjmujemy.
Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Wykonanie musu malinowego:
Maliny płuczemy, odstawiamy do osiąknięcia z wody.
Mieszamy z ½ szklanki cukru, miksujemy i przecieramy przez sitko.
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku.
Ewentualnie podgrzewamy, gdyby nie chciały się rozpuścić, ale nie gotujemy!
Dodajemy do przetartych malin, krótko podgrzewamy, stale mieszając ( nie gotujemy!).
Dodajemy cukier do smaku w razie potrzeby.
Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Wkładamy do lodówki, aby lekko zgestniała i wykładamy na ostudzony sernik.
Formę z ciastem dajemy do lodówki do całkowitego zgęstnienia musu.
ale pyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńSpód kakaowy pieczemy osobno czy z masą serową?
OdpowiedzUsuńSpód pieczemy z masą serową.
OdpowiedzUsuń