Ciasto czekoladowe z gruszkami i bitą śmietaną jest szybkie w wykonaniu,
lekkie i bardzo smaczne.
Spód ciasta jest dwukolorowy, maślano - czekoladowy, z lekko zatopionymi plasterkami gruszek.
Na gruszki położona jest warstwa bitej śmietany, posypana wiórkami czekolady.
Przepis jest na małą formę, ciasto jest dość cienkie, ale dzięki temu bardziej subtelne w smaku.
Jeżeli jednak lubimy sobie pojeść warto podwoić składniki i upiec w dużej formie 28 x 40 cm.
Przepis pochodzi z czasopisma Przyjaciółka poleca "Ciasta i desery z owocami" nr 7/2010.
Nieznacznie zmodyfikowałam.
Składniki ciasta (na formę o wym. 23 x 32 cm):
Uwaga: wszystkie składniki ucieranego ciasta powinny mieć temperaturę pokojową,
aby zapobiec tzw. "zważeniu się"
Wykonanie:
Gruszki myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki.
Masło ucieramy na krem z cukrem drobnym kryształem.
Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku, a następnie mąkę wymieszaną
z proszkiem do pieczenia.
Całość ucieramy nie za długo, tylko do dokładnego połączenia się składników.
Około połowę ciasta wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Dokładnie rozprowadzamy po całym dnie.
Do pozostałej części ciasta dodajemy kakao i połowę startej na wiórki czekolady,
Dokładnie mieszamy i wykładamy równomiernie na jasnym cieście.
Gruszki kroimy na dość cienkie plasterki i układamy na wierzchu ciasta jak dachówki.
Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C.
Sprawdzamy patyczkiem czy upieczone, jeżeli tak, wyłączamy ogrzewanie.
Trzymamy ciasto przy uchylonych drzwiczkach ok. 5 minut, po czym wyjmujemy
z piekarnika. Odstawiamy do ostudzenia.
Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.
Dodajemy ewentualnie cukier puder do smaku, mieszamy i wykładamy na wierzch ciasta.
Pozostałą czekoladę wiórkujemy np. obieraczką do warzyw bezpośrednio na bitą śmietanę.
lekkie i bardzo smaczne.
Spód ciasta jest dwukolorowy, maślano - czekoladowy, z lekko zatopionymi plasterkami gruszek.
Na gruszki położona jest warstwa bitej śmietany, posypana wiórkami czekolady.
Przepis jest na małą formę, ciasto jest dość cienkie, ale dzięki temu bardziej subtelne w smaku.
Jeżeli jednak lubimy sobie pojeść warto podwoić składniki i upiec w dużej formie 28 x 40 cm.
Przepis pochodzi z czasopisma Przyjaciółka poleca "Ciasta i desery z owocami" nr 7/2010.
Nieznacznie zmodyfikowałam.
Składniki ciasta (na formę o wym. 23 x 32 cm):
- 3 duże jajka
- 100 g miękkiego masła
- ¾ szklanki cukru drobnego kryształu
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 3 dojrzałe gruszki
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
- 250 ml śmietany kremówki 36% dobrze schłodzonej
- ½ - 1 łyżka cukru pudru do bitej śmietany (opcjonalnie)
Uwaga: wszystkie składniki ucieranego ciasta powinny mieć temperaturę pokojową,
aby zapobiec tzw. "zważeniu się"
Wykonanie:
Gruszki myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki.
Masło ucieramy na krem z cukrem drobnym kryształem.
Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku, a następnie mąkę wymieszaną
z proszkiem do pieczenia.
Całość ucieramy nie za długo, tylko do dokładnego połączenia się składników.
Około połowę ciasta wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Dokładnie rozprowadzamy po całym dnie.
Do pozostałej części ciasta dodajemy kakao i połowę startej na wiórki czekolady,
Dokładnie mieszamy i wykładamy równomiernie na jasnym cieście.
Gruszki kroimy na dość cienkie plasterki i układamy na wierzchu ciasta jak dachówki.
Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C.
Sprawdzamy patyczkiem czy upieczone, jeżeli tak, wyłączamy ogrzewanie.
Trzymamy ciasto przy uchylonych drzwiczkach ok. 5 minut, po czym wyjmujemy
z piekarnika. Odstawiamy do ostudzenia.
Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.
Dodajemy ewentualnie cukier puder do smaku, mieszamy i wykładamy na wierzch ciasta.
Pozostałą czekoladę wiórkujemy np. obieraczką do warzyw bezpośrednio na bitą śmietanę.
Dobre
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne szybkie ciasto blacha ciasta u mnie zniknęła w przeciągu godziny polecam pychotka
OdpowiedzUsuńTrzeba zrobić wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńWieczorem będzie degustacja. Mam nadzieję że będzie takie pyszne jak wygląda:)
OdpowiedzUsuń