Buraczki na ciepło zasmażane to smaczny dodatek do drugiego dania obiadowego,
do kotletów, bitek, gulaszy mięsnych.
Robię je wg wypróbowanego, tradycyjnego przepisu mojej Babci i mojej Mamy.
Robiłam również według przepisów zamieszczonych w literaturze kulinarnej,
ale ten nasz rodzinny, pokoleniowy, prosty, na smalcu, bez dodatków przepis najbardziej
nam odpowiada.
Składniki:
Wykonanie:
Buraki dokładnie myjemy (najlepiej używając szczoteczki).
Gotujemy do miękkości (w zwykłym garnku ok. 2,5 godziny).
Przestudzone buraki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Można zetrzeć częściowo lub całkowicie na jeszcze drobniejszych, na miazgę.
Na patelni rozgrzewamy smalec, dajemy buraczki.
Stale mieszając,zasmażamy na średnim ogniu do odparowania soku
(trwa to zazwyczaj kilka minut).
Po odparowaniu soku, nie przerywając mieszania (aby ich nie przypalić)
dajemy sok z cytryny, sól, cukier, a po 1 -2 minutach wsiewamy mąkę i trzymamy na ogniu jeszcze przez chwilę, do utraty surowizny mąki.
Wlewamy wodę porcjami, dalej stale mieszamy i ewentualnie dajemy jeszcze do smaku sól, cukier, sok z cytryny i pieprz (opcjonalnie). Podajemy na ciepło.
do kotletów, bitek, gulaszy mięsnych.
Robię je wg wypróbowanego, tradycyjnego przepisu mojej Babci i mojej Mamy.
Robiłam również według przepisów zamieszczonych w literaturze kulinarnej,
ale ten nasz rodzinny, pokoleniowy, prosty, na smalcu, bez dodatków przepis najbardziej
nam odpowiada.
Składniki:
- 1 kg buraków czerwonych ugotowanych i obranych ( 1,5 kg surowych)
- 50 g smalcu wieprzowego
- 3 - 4 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka cukru drobnego kryształu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka mąki pszennej
- ok. ½ szklanki przegotowanej letniej wody
- ewentualnie pieprz czarny mielony do smaku ( przeważnie nie dodaję)
Wykonanie:
Buraki dokładnie myjemy (najlepiej używając szczoteczki).
Gotujemy do miękkości (w zwykłym garnku ok. 2,5 godziny).
Przestudzone buraki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Można zetrzeć częściowo lub całkowicie na jeszcze drobniejszych, na miazgę.
Na patelni rozgrzewamy smalec, dajemy buraczki.
Stale mieszając,zasmażamy na średnim ogniu do odparowania soku
(trwa to zazwyczaj kilka minut).
Po odparowaniu soku, nie przerywając mieszania (aby ich nie przypalić)
dajemy sok z cytryny, sól, cukier, a po 1 -2 minutach wsiewamy mąkę i trzymamy na ogniu jeszcze przez chwilę, do utraty surowizny mąki.
Wlewamy wodę porcjami, dalej stale mieszamy i ewentualnie dajemy jeszcze do smaku sól, cukier, sok z cytryny i pieprz (opcjonalnie). Podajemy na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz