W sezonie na śliwki warto skusić się na tradycyjne knedle ziemniaczane.
Jest to smaczne jarskie danie obiadowe, świetna propozycja na piątkowy obiad.
Składniki:
dodatkowo do polania knedli:
Wykonanie:
Śliwki myjemy, osuszamy ściereczką i kroimy w poprzek na pół.
Usuwamy pestki i odstawiamy.
Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odlewamy wodę, krótko trzymamy
na bardzo małym ogniu pod pokrywką, zestawiamy z ognia i jeszcze gorące przepuszczamy
przez praskę wprost do miski.
Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Dodajemy jajko, sól i mieszamy łyżką.
Wsypujemy mąkę (ok. ¼ szklanki zostawiamy).
Wszystko krótko zagniatamy i przekładamy na stolnicę oprószoną mąką.
Dalej zagniatamy, nie za długo do uzyskania jednolitej masy, dodając pozostałą
mąkę (¼ szklanki). Natychmiast przystępujemy do formowania knedli, gdyż ciasto
z upływem czasu rozrzedza się.
W międzyczasie stawiamy na ogniu garnek z wodą i solimy.
Do gotującej się wody wlewamy mąkę ziemniaczaną, rozprowadzoną w ½ szklanki zimnej
wody i ponownie zagotowujemy.
Z ciasta formujemy dłońmi placek o grubości 4-5 cm i kroimy na 3- 4 paski.
Z tych kawałków toczymy wałeczki o średnicy ok. 4 cm i kroimy na ok. 3 cm kawałki.
Z każdego kawałka robimy placuszek o grubości ok. 1 cm i układamy na środku jedną
połówkę lub jedną część śliwki i zalepiamy ją ciastem, oprószamy delikatnie mąką.
Tak przygotowane knedle wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy 5 - 6 minut
od chwili wypłynięcia na wierzch. Wyjmujemy łyżką cedzakową na półmisek.
Wykonanie polewy:
Masło roztapiamy, zestawiamy z ognia, wsypujemy bułkę tartą (tyle, aby po napęcznieniu
bułki utworzyła się prawie papka). Dodajemy cukier i mieszamy.
Gdy bułka napęcznieje króciutko podgrzewamy i jeszcze dobrze ciepłą polewamy knedle.
Jest to smaczne jarskie danie obiadowe, świetna propozycja na piątkowy obiad.
Składniki:
- 600 g ziemniaków obranych (np. lordy)
- 2 szklanki mąki pszennej + trochę do oprószenia stolnicy
- 1 duże jajko
- ok.¾ łyżeczki soli
- ok. 250 g śliwek (np. węgierek)
dodatkowo do polania knedli:
- ok. 100 g masła
- niecałe pół szklanki bułki tartej (najlepiej własnej roboty)
- 1 - 2 łyżki cukru drobnego kryształu
Wykonanie:
Śliwki myjemy, osuszamy ściereczką i kroimy w poprzek na pół.
Usuwamy pestki i odstawiamy.
Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odlewamy wodę, krótko trzymamy
na bardzo małym ogniu pod pokrywką, zestawiamy z ognia i jeszcze gorące przepuszczamy
przez praskę wprost do miski.
Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Dodajemy jajko, sól i mieszamy łyżką.
Wsypujemy mąkę (ok. ¼ szklanki zostawiamy).
Wszystko krótko zagniatamy i przekładamy na stolnicę oprószoną mąką.
Dalej zagniatamy, nie za długo do uzyskania jednolitej masy, dodając pozostałą
mąkę (¼ szklanki). Natychmiast przystępujemy do formowania knedli, gdyż ciasto
z upływem czasu rozrzedza się.
W międzyczasie stawiamy na ogniu garnek z wodą i solimy.
Do gotującej się wody wlewamy mąkę ziemniaczaną, rozprowadzoną w ½ szklanki zimnej
wody i ponownie zagotowujemy.
Z ciasta formujemy dłońmi placek o grubości 4-5 cm i kroimy na 3- 4 paski.
Z tych kawałków toczymy wałeczki o średnicy ok. 4 cm i kroimy na ok. 3 cm kawałki.
Z każdego kawałka robimy placuszek o grubości ok. 1 cm i układamy na środku jedną
połówkę lub jedną część śliwki i zalepiamy ją ciastem, oprószamy delikatnie mąką.
Tak przygotowane knedle wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy 5 - 6 minut
od chwili wypłynięcia na wierzch. Wyjmujemy łyżką cedzakową na półmisek.
Wykonanie polewy:
Masło roztapiamy, zestawiamy z ognia, wsypujemy bułkę tartą (tyle, aby po napęcznieniu
bułki utworzyła się prawie papka). Dodajemy cukier i mieszamy.
Gdy bułka napęcznieje króciutko podgrzewamy i jeszcze dobrze ciepłą polewamy knedle.
Muszę zrobić. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń