środa, 29 sierpnia 2018

KNEDLE ZE ŚLIWKAMI tradycyjne

W sezonie na śliwki warto skusić się na tradycyjne knedle ziemniaczane.
Jest to smaczne jarskie danie obiadowe, świetna propozycja na piątkowy obiad.

pyszne knedle ziemniaczane ze śliwkami


Składniki:

  • 600 g ziemniaków obranych (np. lordy)
  • 2 szklanki mąki pszennej + trochę do oprószenia stolnicy
  • 1 duże jajko
  • ok.¾ łyżeczki soli
  • ok. 250 g śliwek  (np. węgierek)


dodatkowo do polania knedli:

  • ok. 100 g masła 
  • niecałe pół szklanki bułki tartej (najlepiej własnej roboty)
  • 1 - 2 łyżki cukru drobnego kryształu

Wykonanie:

Śliwki myjemy, osuszamy ściereczką i kroimy w poprzek na pół.
Usuwamy pestki i odstawiamy.
Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odlewamy wodę, krótko trzymamy
na bardzo małym ogniu pod pokrywką, zestawiamy z ognia i jeszcze gorące przepuszczamy
przez praskę wprost do miski.
Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Dodajemy jajko, sól i mieszamy łyżką.
Wsypujemy mąkę (ok. ¼ szklanki zostawiamy).
Wszystko krótko zagniatamy i przekładamy na stolnicę oprószoną mąką.
Dalej zagniatamy, nie za długo do uzyskania jednolitej masy, dodając pozostałą
mąkę (¼ szklanki). Natychmiast przystępujemy do formowania knedli, gdyż ciasto
z upływem czasu rozrzedza się.

W międzyczasie stawiamy na ogniu garnek z wodą i solimy.
Do gotującej się wody wlewamy mąkę ziemniaczaną, rozprowadzoną w ½ szklanki zimnej
wody i ponownie zagotowujemy.

Z ciasta formujemy dłońmi placek o grubości 4-5 cm i kroimy na 3- 4 paski.
Z tych kawałków toczymy wałeczki o średnicy ok. 4 cm i kroimy na ok. 3 cm kawałki.
Z każdego kawałka robimy placuszek o grubości ok. 1 cm i układamy na środku jedną
połówkę lub jedną część śliwki i zalepiamy ją ciastem, oprószamy delikatnie mąką.

Tak przygotowane knedle wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy 5 - 6 minut
od chwili wypłynięcia na wierzch. Wyjmujemy łyżką cedzakową na półmisek.

Wykonanie polewy:

Masło roztapiamy, zestawiamy z ognia, wsypujemy bułkę tartą (tyle, aby po napęcznieniu
bułki utworzyła się prawie papka). Dodajemy cukier i mieszamy.
Gdy bułka napęcznieje króciutko podgrzewamy i jeszcze dobrze ciepłą polewamy knedle.

pyszne knedle ziemniaczane ze śliwkami


pyszne knedle ziemniaczane ze śliwkami


1 komentarz:

  1. Muszę zrobić. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń