Muffinki są to łatwe i szybkie do przygotowania babeczki na oleju i maślance.
Gdy nie mamy czasu na dłuższe pieczenie, a mamy apetyt na coś słodkiego to proponuję
Wam właśnie muffinki np. z malinami.
Przepis pochodzi z bloga Przy kuchennym stole
Składniki (na 24 sztuk):
suche:
mokre:
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem.
Dodajemy maliny i całość delikatnie mieszamy.
W drugim naczyniu miksujemy jajka z maślanką i olejem.
Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy łyżką tylko do ich połączenia się.
Do formy do wypieku muffinek wyłożonej papilotkami nakładamy porcje ciasta.
Wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy przez 20 - 25 minut.
Przy włączonym termoobiegu pieczemy w temp.180°C przez 20 - 25 minut.
Po 10 minutach od upieczenia muffinki wyjmujemy z formy i zostawiamy do ostygnięcia
na kratce.
Gdy nie mamy czasu na dłuższe pieczenie, a mamy apetyt na coś słodkiego to proponuję
Wam właśnie muffinki np. z malinami.
Przepis pochodzi z bloga Przy kuchennym stole
Składniki (na 24 sztuk):
suche:
- 600 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia
- 240 g cukru drobnego kryształu
- 300 g świeżych malin
mokre:
- 500 ml maślanki
- 120 ml oleju słonecznikowego
- 2 jajka
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem.
Dodajemy maliny i całość delikatnie mieszamy.
W drugim naczyniu miksujemy jajka z maślanką i olejem.
Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy łyżką tylko do ich połączenia się.
Do formy do wypieku muffinek wyłożonej papilotkami nakładamy porcje ciasta.
Wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy przez 20 - 25 minut.
Przy włączonym termoobiegu pieczemy w temp.180°C przez 20 - 25 minut.
Po 10 minutach od upieczenia muffinki wyjmujemy z formy i zostawiamy do ostygnięcia
na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz