niedziela, 12 sierpnia 2018

CIASTO TIRAMISU Z BRZOSKWINIAMI

To ciasto to modyfikacja popularnego deseru włoskiego o nazwie Tiramisu.
Na kakaowym biszkoptowym spodzie położona jest warstwa jasnego kremu
z serka mascarpone z kawałeczkami brzoskwiń.
Druga warstwa ciemna, czekoladowa zawiera nasączone w alkoholu podłużne biszkopty.
Całość wieńczy warstwa bitej śmietany obficie posypana kakao.
Ciasto jest lekkie, puszyste, nie za słodkie i co najważniejsze pyszne jak sadzę,
bo zniknęło ze stołu w oka mgnieniu.

pyszne ciasto tiramisu na kakaowym biszkopcie z kremem z serka mascarpone, brzoskwiniami, kremem czekoladowym i bitą śmietaną


Składniki biszkoptu kakaowego (duża blacha o wym. 28 x 40 cm):

  • 4 duże jajka ( L )
  • ¾ szklanki cukru drobnego kryształu
  • ½ szklanki mąki
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia


Składniki ponczu:
  • 4 - 5 łyżeczek  kawy rozpuszczalnej czekoladowej
  • 1 szklanka wrzątku
  • ¼ szklanki wódki lub likieru amaretto


Składniki warstwy serowej:

  • 800 g serka mascarpone (można zastąpić serkiem śmietankowym kremowym)
  • 6 żółtek
  • ½ szklanki cukru
  • 500 ml śmietanki  30% do ciast i deserów
  • 3 - 5 łyżek cukru pudru
  • 16 g cukru wanilinowego lub z naturalną wanilią
  • 6 płaskich łyżeczek żelatyny
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie (850 g)
  • 100 g czekolady mlecznej lub deserowej
  • 3 łyżki kakao
  • 21 szt. podłużnych biszkoptów


Składniki warstwy śmietanowej:
  • 500 ml śmietanki  30% do ciast i deserów
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub z naturalna wanilią
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • kakao do posypania wierzchu ciasta


Wykonanie biszkoptu kakaowego:

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy, aż cukier prawie rozpuści się. Dodajemy po jednym żółtku stale ubijając do uzyskania puszystej, jednolitej masy.

Wsiewamy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie najlepiej ręcznie za pomocą dużej łyżki bądź łopatki mieszamy.
Ciasto wykładamy do dużej prostokątnej formy i pieczemy ok. 30 minut w temp. 180°C.
Sprawdzamy patyczkiem czy upieczony.
Jeżeli tak, wyjmujemy z piekarnika, okrawamy brzegi i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.


Wykonanie ponczu:
Kawę zalewamy wrzątkiem i gdy ostygnie wlewamy alkohol, mieszamy i odstawiamy.
Nasączamy biszkopt ok. ⅓ szklanki ponczu.


Wykonanie masy serowej i układanie warstw ciasta:

Brzoskwinie dokładnie osączamy z syropu i kroimy w drobną kostkę.
Żółtka ucieramy z cukrem na parze i odstawiamy do ostudzenia.
Stopniowo dodajemy do masy żółtkowej po łyżce serka mascarpone i mieszamy,
ale nie za długo, tylko do połączenia się składników.

Dobrze schłodzoną śmietanę miksujemy na sztywno dodając pod koniec cukier puder i cukier wanilinowy. Odstawiamy do momentu, aż osiągnie temperaturę zbliżoną do masy serowej. Delikatnie, najlepiej łyżką łączymy z masą serową.

Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody (ok. ¼ szkl.), odstawiamy do napęcznienia.
Dodajemy trochę wrzątku (ok. ¼ szklanki) i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny.
Ewentualnie lekko podgrzewamy, gdy nie zechce się rozpuścić (nie gotujemy!).

Masę serową dzielimy na dwie części i do jednej wlewamy połowę ilości jeszcze lekko ciepłej, płynnej żelatyny, delikatnie mieszając łyżką lub robotem ręcznym na najmniejszych obrotach.

Dodajemy pokrojone brzoskwinie, delikatnie mieszamy i wykładamy na kakaowy biszkopt nasączony wcześniej ponczem.

Podłużne biszkopty nasączamy, zanurzając pojedynczo dosłownie na moment w pozostałej ilości ponczu, układamy na masie serowo - brzoskwiniowej.

Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy 3-4 łyżki ciepłej, przegotowanej wody
i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszając.

Do drugiej części masy serowej wsiewamy 3 łyżki kakao, delikatnie mieszamy, najlepiej łyżką, wlewamy przestudzoną czekoladę i na koniec cienkim strumieniem podgrzaną, przestudzoną, ale jeszcze płynną żelatynę.

Całość delikatnie mieszamy i wykładamy na biszkopty.
Równomiernie rozprowadzamy masę na całej powierzchni i umieszczamy ciasto w lodówce.

Wykonanie warstwy śmietanowej:

Dobrze schłodzoną śmietankę miksujemy na sztywno dodając pod koniec cukier puder i cukier wanilinowy.
Żelatynę zalewamy jak najmniejszą ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia.
Dodajemy trochę wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny.
Ewentualnie lekko podgrzewamy, gdy nie zechce się rozpuścić (nie gotujemy!).
Jeszcze lekko ciepłą, płynną żelatynę wlewamy do ubitej śmietanki, delikatnie mieszając łyżką
lub robotem ręcznym na najmniejszych obrotach.
Gdy masa śmietanowa nieco stężeje wykonujemy na powierzchni ciasta wzorek ząbkowaną
szpatułką (niekoniecznie) i schładzamy w lodówce.
Przed podaniem ciasto posypujemy obficie kakao.

pyszne ciasto tiramisu na kakaowym biszkopcie z kremem z serka mascarpone, brzoskwiniami, kremem czekoladowym i bitą śmietaną


pyszne ciasto tiramisu na kakaowym biszkopcie z kremem z serka mascarpone, brzoskwiniami, kremem czekoladowym i bitą śmietaną


pyszne ciasto tiramisu na kakaowym biszkopcie z kremem z serka mascarpone, brzoskwiniami, kremem czekoladowym i bitą śmietaną


4 komentarze: