Sos słodko-kwaśny to świetny dodatek do mięsa, zwłaszcza drobiowego.
Możemy zrobić taki sos do bezpośredniego użycia, oczywiście zmniejszając ilości
składników z zachowaniem proporcji.
Jednakże warto zrobić do słoików na zimę, aby później dodając do niego np. podsmażone mięso z kurczaka uzyskać ekspresowe danie obiadowe.
Ten apetyczny sos wspaniale smakuje podany z ryżem również w wersji bez dodatku mięsa.
Polecam :)
Składniki (na 3 - 4 litry gotowego sosu):
Wykonanie:
Pomidory myjemy, nacinamy, sparzamy wrzątkiem, usuwamy skórkę i kroimy w kostkę.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka lub siekamy w rozdrabniaczu.
Do dużego rondla dajemy pomidory, cebulę, łyżkę soli i gotujemy bez pokrywki 60 - 80 minut.
Od czasu do czasu dokładnie mieszamy drewnianą łopatką, szurając po dnie, aby zapobiec ewentualnemu przywieraniu warzyw.
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
Ananasy odcedzamy z syropu i również kroimy w kostkę. Kukurydzę odcedzamy.
Te trzy składniki dajemy do gotujących się pomidorów z cebulą.
Gotujemy jeszcze 30 - 40 minut, od czasu do czasu mieszając.
W czasie gotowania dajemy pozostałe składniki: musztardę, oliwę, sok z cytryny, czosnek, cukier, pieprz, obie papryki mielone i ewentualnie sól do smaku.
Pod koniec gotowania wlewamy zawiesinę mąki ziemniaczanej w syropie z ananasów, dokładnie mieszamy i jeszcze przez chwilę gotujemy.
Przekładamy do wyparzonych słoików, zamykamy i pasteryzujemy 25 minut.
Po całkowitym przestudzeniu odstawiamy w chłodne miejsce.
Możemy zrobić taki sos do bezpośredniego użycia, oczywiście zmniejszając ilości
składników z zachowaniem proporcji.
Jednakże warto zrobić do słoików na zimę, aby później dodając do niego np. podsmażone mięso z kurczaka uzyskać ekspresowe danie obiadowe.
Ten apetyczny sos wspaniale smakuje podany z ryżem również w wersji bez dodatku mięsa.
Polecam :)
Składniki (na 3 - 4 litry gotowego sosu):
- 3 kg pomidorów
- 1 kg cebuli
- 1 kg papryki kolorowej
- 1 puszka kukurydzy (340 g)
- 1 puszka ananasów (netto 340 g)
- 2-3 łyżki musztardy (np. sarepskiej)
- 1 łyżka soli
- ½ szklanki soku z 2-3 cytryn
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- ¼ - ½ łyżeczki papryki ostrej mielonej
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- 1-2 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę (6-10 g)
- 1-2 łyżki oliwy (oleju)
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Pomidory myjemy, nacinamy, sparzamy wrzątkiem, usuwamy skórkę i kroimy w kostkę.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka lub siekamy w rozdrabniaczu.
Do dużego rondla dajemy pomidory, cebulę, łyżkę soli i gotujemy bez pokrywki 60 - 80 minut.
Od czasu do czasu dokładnie mieszamy drewnianą łopatką, szurając po dnie, aby zapobiec ewentualnemu przywieraniu warzyw.
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
Ananasy odcedzamy z syropu i również kroimy w kostkę. Kukurydzę odcedzamy.
Te trzy składniki dajemy do gotujących się pomidorów z cebulą.
Gotujemy jeszcze 30 - 40 minut, od czasu do czasu mieszając.
W czasie gotowania dajemy pozostałe składniki: musztardę, oliwę, sok z cytryny, czosnek, cukier, pieprz, obie papryki mielone i ewentualnie sól do smaku.
Pod koniec gotowania wlewamy zawiesinę mąki ziemniaczanej w syropie z ananasów, dokładnie mieszamy i jeszcze przez chwilę gotujemy.
Przekładamy do wyparzonych słoików, zamykamy i pasteryzujemy 25 minut.
Po całkowitym przestudzeniu odstawiamy w chłodne miejsce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz